Kolagen na stawy

Zdrowy organizm ma zdolność systematycznego odbudowywania zanikających włókien kolagenowych. Z wiekiem jednak ta zdolność się zmniejsza.

 

Kolagen to główne białko tkanki łącznej o specyficznym składzie i rozmieszczeniu aminokwasów. Jego włókna są wyjątkowo elastyczne, odporne na rozciąganie i wytrzymałe. Kolagen pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Przede wszystkim białko to jest dla komórek i tkanek spoiwem, swego rodzaju organicznym klejem. W zależności od typu włókien (a jest ich 12) stanowi rusztowanie dla narządów wewnętrznych, odpowiada za odnowę komórkową, właściwy poziom nawilżenia, jędrność i sprężystość skóry, wspomaga proces regeneracji uszkodzonych tkanek i powstawania blizn, stanowi budulec kości, ścięgien i stawów, a także tkanek tworzących błony śluzowe i wnętrze tętnic i żył, zapewniając ich prawidłowe ułożenie i ochronę przed uszkodzeniami.

 

Jest też istotnym elementem układu odpornościowego, zapobiegając interwencji drobnoustrojów, toksyn oraz komórek rakowych. W młodych, zdrowych organizmach kolagen jest wytwarzany na bieżąco i podlega ciągłej wymianie, nieustannie regenerując uszkodzone tkanki. Proces ten nieco spowalnia po 26. r.ż. Po okresie menopauzy, gdy w ciele kobiety następują znaczne zmiany hormonalne, zawartość kolagenu w skórze zmniejsza się średnio o 30%. Najbardziej widocznym objawem niedoboru kolagenu jest starzenie się skóry – zmarszczki, rozstępy, cellulit, wysuszenie, utrata elastyczności i sprężystości, rozszerzone naczynka, wszelkiego rodzaju zmiany pigmentowe. Gorszy jest także stan włosów i paznokci – obserwuje się ich osłabienie i łamliwość. Pojawiają się problemy ze stawami i osłabieniem kości. To powoduje zwiększoną potrzebę suplementowania kolagenu.

 

Kolagen można przyjmować doustnie w formie pastylek lub płynnych preparatów, a suplementacja może być ukierunkowana na redukcję objawów starzenia, niwelowanie bólów stawowych czy wzmacnianie odporności. Warto też pamięta, że kolagen można pozyskać z diety – wskazane jest spożywanie galaretek drobiowych i wieprzowych, chrząstek i skórek drobiowych, golonki czy ryb w galarecie. Dietetycy podkreślają, że w diecie nie powinno też zabraknąć witaminy C, która wpływa na biosyntezę kolagenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *