Zmiany pogody, ciśnienia atmosferycznego, skoki temperatur, mają ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Z pogodą wiążą się ściśle dolegliwości reumatyczne.
Każdą zmianę pogody, przechodzenie frontu atmosferycznego odczuwamy w stawach. Stawiają nam opór, stają się odrętwiałe, dokuczają bólem podczas chodzenia, także w trakcie snu. Najgorsze są poranki, gdy ból stawów i kości nie pozwala wstać z łóżka, a każdy ruch ciała staje się problemem. Myśl, że musimy wykonać najprostsze nawet czynności życiowe napełniają nas lękiem. Tak objawia się zespół około 200 schorzeń kości i stawów, określanych wspólną nazwą: reumatyzm.
Dlaczego stawy bolą?
Instytuty meteorologiczne przeprowadzają obserwacje oddziaływania zjawisk atmosferycznych na nasze przypadłości. Dane podają, że masy zimnego powietrza mają np. wpływ na dolegliwości związane z migreną, chorobami układu ruchu; sprzyjają również infekcjom. Niże z wiejącymi często wiatrami potęgują bóle reumatyczne. Osobom z chorobami stawów pochmurne, deszczowe dni przynoszą nasilenie bólu. U 72 proc. osób badanych bóle stawowe były mocno odczuwane przy spadkach ciśnienia atmosferycznego, u 21 proc. podczas silnych wiatrów. 80 proc. osób cierpiących np. na gościec skarżyło się na silne bóle w czasie nadejścia i trwania frontów chłodnych, spadku ciśnienia i temperatury, silnych i zmiennych wiatrów.
Zapalenia stawów występujące wokół stawów, mięśni, ścięgien i wiązadeł, oraz zmiany wynikające z zużywania się tkanki chrzęstnej – to powszechny problem związany z procesem starzenia się organizmu. Najczęstszą przyczyną zużywania się chrząstki stawowej jest nieustające obciążenie naszych stawów. Dodatkowymi czynnikami są: otyłość, predyspozycje genetyczne, niewłaściwa postawa i poruszanie się, ciągłe przeciążanie stawów, związane np. uprawianiem sportu lub zawodu wymagającego siły fizycznej. Stawy kolanowe i biodrowe są szczególnie podatne na zapalenie stawowej tkanki chrzęstnej. Zdolność pochłaniania wstrząsów zmniejsza się (efekt starzenia się organizmu i utraty m.in. kwasu hialuronowego) i w stawach zaczyna brakować dostatecznej ilości mazi stawowej. Kości zaczynają o siebie trzeć na końcach, co powoduje miejscowy ból i stany zapalne. Różnią się one w zależności od zaawansowania i odporności na ból. Dlatego ważne jest, aby pierwsze oznaki, takie jak: ból w trakcie ruchu, puchnięcie i napięcie mięśni, traktować poważnie i wspomagać chrząstki wczesnym i regularnym przyjmowaniem suplementów oraz stosowaniem odpowiednich preparatów. Nie tylko uśmierzy to ból stawów, ale również doda energii i znacznie poprawi ogólne samopoczucie.
Kuracja laurowo-kurkumowa
Sojusznikami w utrzymaniu sprawności stawów są suplementy diety lub preparaty ziołowe zawierające biologicznie aktywne substancje o specyficznych właściwościach wspomagających stawy i cały układ ruchu. Należą do nich m.in. olejek laurowy i kurkumowy. Zestawienie tych naturalnych składników staje się „bombą” o niesamowitej mocy. Dodatkowo stosowanie olejku laurowo-kurkumowego w postaci kropli, a nie kapsułek czy tabletek, jest bardziej korzystne, gdyż wchłanianie jego aktywnych substancji zaczyna się już w ustach. Olejki laurowy i kurkumowy to olejki eteryczne dzięki czemu dodatkowo uzyskuje się naturalny efekt inhalacji.
Produktem uzupełniającym kurację laurowo-kurkumową jest krem laurowy (do stosowania zewnętrznego) zawierający siedem aktywnych składników naturalnych: wawrzyn szlachetny, arnikę górską, olejek z kadzidłowca, kamforę, masło shea, aloes i imbir. Każdy z nich ma wyjątkowe właściwości lecznicze. Krem z liści laurowych wnika do głębokich warstw skóry, pielęgnuje i rozgrzewa i odbudowuje strukturę kolan, bioder, barków, nadgarstków i pleców. Te dwa preparaty – krople na bazie olejków laurowego i kurkumowego oraz krem laurowy – dopełniają się w działaniu, gwarantując skuteczne działanie.
Laur i kurkuma – właściwości
Wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis), zwany też potocznie drzewem laurowym, to wiecznie zielony, dekoracyjny krzew o aromatycznych listkach. Pochodzi z Azji Mniejszej i Półwyspu Bałkańskiego. Piękno i niezwykły aromat wawrzynu szlachetnego docenili Grecy i Rzymianie. Zdobił głowy wybitnych władców, sportowców, poetów. W kuchni laur idealnie podkreśla smak dań, zarówno codziennych, jak i tych bardziej wyszukanych. Dzięki zawartości olejków eterycznych, garbników i związków gorczycowych wykazuje szereg właściwości leczniczych.
Liść laurowy zawiera 1–3% olejku eterycznego, jest źródłem flawonoidów, lignan, laktonów seskwiterpenowych, alkaloidów izochinolinowych. W skład olejku laurowego wchodzi 1,8-cineol, linalol, eugenol, kostunol, geraniol, pinen, felandren oraz terpineol. Liście laurowe obfitują w tłuszcze, związki azotowe, błonnik (do 29%) również sole mineralne.
Wawrzyn szlachetny zawiera substancje o działaniu przeciwzapalnym, antyseptycznym, przeciwbakteryjnym, ściągającym, łagodzącym i rozkurczowym. Jest panaceum na wiele dolegliwości, w tym na schorzenia reumatyczne. Jest polecany na stawy, ponieważ pomaga pozbyć się bólu wynikającego ze stanu zapalnego typowego dla reumatyzmu.
Olejek laurowy (ze świeżych liści laurowych) do użytku wewnętrznego został doceniony jako środek na mięśnie i stawy. W badaniu stwierdzono działanie przeciwgrzybicze na Candida albicans, prawdopodobnie ze względu na zawarte w nim monoterpeny i seskwiterpeny. Olejek laurowy posiada właściwości rozgrzewające i odprężające, rozluźniające mięśnie i rozkurczające układ nerwowy. Reguluje również krążenie krwi, wpływa pozytywnie na akcję mięśnia sercowego.
Kurkuma to tropikalna bylina, występująca głównie w Indiach; ale uprawiana również na innych terenach Azji i Ameryki Środkowej. Często jest nazywana kuzynką imbiru, także ze względu na ostry smak. Kurkumę uzyskuje się z korzenia ostryżu długiego, czyli rośliny z rodziny imbirowatych. Kurkuma wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Wynika to z obecności silnych związków leczniczych nazywanych kurkuminoidami. Najważniejszym z kurkuminoidów jest kurkumina – silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbólowych. Te własności wspomagają ochronę organizmu przed procesami starzenia, zmniejszają ryzyko występowania schorzeń mózgu i serca, a także wpływają na prawidłowe ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu. Łagodzą bóle stawowe i stany zapalne, poprawiają wydolność ruchową. Korzystny jest wpływ kurkumy na pracę układu immunologicznego, wzmacnianie odporności i zwalczanie infekcji.
Czysta kurkumina jest słabo wchłaniana w przewodzie pokarmowym, dlatego łączy się ją z innymi składnikami roślinnymi. Bardzo korzystne jest połączenie kurkumy z liściem laurowym w olejku laurowo-kurkumowym, które znacząco zwiększa działanie składników aktywnych.
Olejek kurkumowy pozyskiwany jest z bulwiastych kłączy ostryżu długiego. Zawiera esencję wartościowych składników kurkumy, która jest obecnie uznawana za jedno z najważniejszych dobrodziejstw naturalnych.
Rozmaryn na stawy
To kolejny sprzymierzeniec stawów. Po nałożeniu na skórę pielęgnuje, ochładza, rewitalizuje strukturę kolan, bioder, barków, nadgarstków i pleców. Krem rozmarynowy zawiera dziewięć naturalnych składników aktywnych: rozmaryn, golterię pełzającą, olejek z igieł sosnowych, lawendę, jeżówkę, masło shea, aloes zwyczajny, arnikę górską, witaminę E.
Rozmaryn należy do rodziny jasnotowatych. Jego ojczyzną są kraje śródziemnomorskie. W ziołolecznictwie zastosowanie mają liście i całe ziele rozmarynu. Szczególnie liście zawierają cenny olejek eteryczny. Skład chemiczny rozmarynu jest bardzo bogaty. Cechuje się on, poza zawartością olejku eterycznego, dużą zawartością kwasu rozmarynowego i innych kwasów organicznych, zawiera garbniki, terpeny (w tym m.in. betulinę, rozmanol, karnozol, kwas karnozolowy), flawonoidy (m.in. apigenina, luteolina) i fitosterole (beta-sitosterol). W olejku eterycznym z kolei znajdują się takie substancje jak m.in. cyneol, eugenol, borneol, kamfora czy pinen. Między innymi dzięki zawartości olejku eterycznego rozmaryn ma silne właściwości antyseptyczne, głównie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Olejek rozmarynowy powoduje przekrwienie skóry i działa rozgrzewająco, jest więc świetnym lekiem na dolegliwości kostno-stawowe. Możemy go znaleźć w składzie ziołowych maści rozgrzewających.