Potrzebne składniki:
-
- 2 szklanki purée z batatów
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka tapioki
- 15 namoczonych daktyli
- 100 g mleka roślinnego
- 100 g oleju kokosowego
- 2 jajka
- 100 g drożdży
- kilka posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki purée z batatów
- 2 namoczone daktyle
- cukier puder do posypania
-
Przygotowanie:
Bataty dokładnie myjemy przekrawamy na pół, każdą z połówek smarujemy olejem kokosowym i zapiekamy w piekarniku przez ok 20 min w 180 st.
Jak ostygną blendujemy, aż powstanie konsystencja purée.
Daktyle zalewamy gorącą wodą i moczymy przez 10 min, następnie miksujemy na gładko.
Mąki mieszamy z mlekiem, drożdżami i jajkami, a następnie dodajemy purée z batatów, zmiksowane daktyle i dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem kokosowym foremkę i pieczemy 30 min w 185 st.
Polewa:
Daktyle i purée miksujemy na gładko, następnie dodajemy 2 łyżki wody.
Jak babka ostygnie, nakładamy polewę, i oprószamy cukrem pudrem i posiekanymi orzechami włoskimi.