„Wiosenne porządki” na głowie

Jak zaradzić problemom włosów na wiosnę? Jeśli wypadające włosy to problem, z którym nie umiemy sobie poradzić, warto sięgnąć po preparaty zawierające drożdże i skorzystać z ich właściwości aż na dwa sposoby – od wewnątrz i na zewnątrz.

 

W ostatnim czasie coraz więcej osób wykorzystuje właściwości drożdży do pielęgnacji włosów. Produkt ten jest bowiem korzystny dla każdego rodzaju włosów – zarówno do włosów przetłuszczających się, jak i suchych czy normalnych.

Drożdże są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, a także cennych składników mineralnych oraz witamin, które korzystnie wpływają na ogólną kondycję włosów. Zawierają witaminy, minerały i proteiny, które aplikowane bezpośrednio na włosy lub zażywane doustnie, wzmacniają mieszki włosowe, zwalczają wypadanie włosów oraz przyspieszają ich wzrost. Największe znaczenie mają tutaj: biotyna (witamina H) i kwas pantotenowy, które przywracają włosom sprężystość, zmniejszają ich przetłuszczanie się oraz pomagają hamować siwienie i wypadanie włosów. Dzięki zawartości witamin z grupy B oraz cynku, selenu, miedzi, potasu, wapnia, chromu i fosforu w drożdżach, włosy stają się zdrowsze i mocniejsze.

Smak drożdży do picia jest specyficzny, dlatego osoby, którym on nie odpowiada mogą skorzystać z gotowych suplementów. Tabletki drożdżowe można dostać w aptece bez recepty. Są łatwo przyswajane przez organizm i zalecane nie tylko na wzmocnienie włosów, ale także na problemy ze skórą, a także łamliwe i rozdwajające się paznokcie.

 

Przyczyny wypadania włosów

Pomimo że średnio codziennie tracimy od 50 do 100 włosów, wiosną wypadanie nasila się jeszcze bardziej. Przesilenie wiosenne niekorzystnie wpływa na jakość naszych włosów. Matowe, pozbawione energii, z rozdwojonymi końcówkami – tak często wyglądają nasze włosy po zimie. Brak witamin, suche powietrze i wahania temperatury niestety dają im się we znaki. Krajobrazu zniszczeń często dopełnia zwiększona łamliwość i skłonność do wypadania. Na kondycję włosów ma wpływ nie tylko niska temperatura, ale w dużej mierze również toksyczne substancje zawarte w smogu. „Wiosenne porządki” na głowie pomogą nam przeprowadzić m.in. preparaty zawierające drożdże piwne.

Wypadanie włosów często jest też przyczyną długofalowego stresu. A w ostatnich miesiącach tego nam, niestety, nie brakuje. Epidemia COVID-19 spowodowała, że zmieniła się nasza codzienność, rutyna dnia. Izolacja społeczna, rosnąca liczba zakażeń, kolejne obostrzenia czy obawy o zdrowie swoje i najbliższych stały się dla wielu osób źródłem ogromnego stresu. Towarzyszące mu uczucia lęku i niepokoju, trwające od dłuższego czasu, powodują, że słabną siły obronne naszego organizmu.

W ostatnim czasie coraz więcej mówi się na temat tzw. długiego ogona COVID-19, czyli zespołu objawów towarzyszących chorym po przebyciu zakażenia koronawirusem. Chociaż wirus SARS-CoV-2 atakuje głównie układ oddechowy, to lista dolegliwości, jakich doświadczają osoby po wyzdrowieniu, jest bardzo zróżnicowana. Wśród nich wymienia się m.in. przewlekłe zmęczenie, problemy z koncentracją, zaburzenia smaku i węchu, jak również wypadanie włosów. Istnieje wiele czynników, które mogą mieć wpływ na wypadanie włosów po infekcji wywołanej wirusem SARS-CoV-2. Głównym powodem jest ciężki przebieg infekcji wirusowej, której towarzyszy wysoka gorączka oraz ogólne osłabienie organizmu, co w konsekwencji może doprowadzić do zmian w poszczególnych fazach życia włosa. Co ważne, wypadanie włosów po COVID-19 może wynikać również ze stresu, który związany jest z przebytą infekcją.

 

Sojusznicy naszego zdrowia

Drożdże piwne to naturalny składnik, który nie tylko zapewni nam pełną dawkę minerałów i witamin, ale pozwoli uporać się z problemem wypadających włosów i osłabionych paznokci.

Drożdże piwowarskie (Saccharomyces cerevisiae) są jednokomórkowymi grzybami, występującymi w warunkach naturalnych we wszystkich środowiskach zawierających węglowodany. Jest to bez wątpienia jeden z mikroorganizmów, którego aktywność biochemiczną ludzie wykorzystywali najwcześniej. Drożdże piwowarskie to bogate źródło cennych witamin z grupy B, aminokwasów, oraz związków mineralnych – cynk, fosfor, magnez, selen, chrom. Ze względu na skład wykorzystywane są w profilaktyce licznych schorzeń, zwłaszcza we wszelkich stanach związanych z niedoborem witamin z grupy B. Szczególnie polecane są w stanach osłabionej odporności, gdy organizm jest bardziej narażony na infekcje, gdyż regulując florę saprofityczną przewodu pokarmowego działają immunostymulująco.

W dobie epidemii koronawirusa niezwykle ważne jest, aby skutecznie chronić się przed infekcjami i hartować swój organizm. Budowanie i wzmocnienie odporności to złożony i długotrwały proces. Warto jednak podjąć to wyzwanie i zoptymalizować pracę naszego układu immunologicznego, by uniknąć zagrożeń. Sprzymierzeńcem w tym procesie będą bez wątpienia drożdże piwowarskie. Dzięki zawartości cennych, łatwo przyswajalnych składników budulcowych drożdże posiadają wysoką wartość odżywczą. Największym atutem drożdży piwnych jest fakt, iż zawierają one cały wachlarz witamin z grupy B. A trzeba pamiętać, że nasz organizm nie jest w stanie gromadzić zapasów tych witamin. Są one bowiem całkowicie rozpuszczalne w wodzie, dlatego też powinno się regularnie dostarczać ich odpowiednią dawkę wraz z pożywieniem lub wspomagać się suplementami diety. Drożdże piwne bez wątpienia stanowią najcenniejsze i najbardziej kompletne źródło witamin z grupy B, jakie można znaleźć w naturze. Wprowadzenie do codziennej diety drożdży piwnych może przynieść nieocenione korzyści dla zdrowia.

Drożdżowe mieszanki można stosować od wewnątrz – w formie gotowych tabletek doustnych oraz napoju do picia lub na zewnątrz – jako maseczki odżywcze. Dostępne w sklepach ze zdrową żywnością suplementy diety nie zawierają alkoholu, laktozy, glutenu i wszelkiego rodzaju konserwantów. Dzięki bogactwu witamin z grupy B dostarczają nam energii, chronią układ odpornościowy, wzmacniają włosy, kości i paznokcie. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga obniżyć cholesterol we krwi.

 

Drożdże na skórę i paznokcie

Drożdże piwne poprawiają kondycję paznokci, chronią przed ich rozdwajaniem się. Normalizują pracę gruczołów łojowych, pomagają w walce z niedoskonałościami skóry wieku młodzieńczego. Preparaty drożdżowe, a przede wszystkim zawarty w nich cynk, wykorzystywane są w leczeniu nadmiernie przetłuszczającej się skóry i trądzikowej cery. Tabletki drożdżowe regulują wydzielanie sebum i zmniejszają liczbę pojawiających się zaskórników. Dlatego też osobom ze skórnymi problemami zaleca się spożywanie suplementów, w skład których wchodzą właśnie drożdże piwowarskie.

 

Drożdże jako suplement diety

Drożdże piwne stanowią doskonały suplement diety. Drożdżowe mieszanki można stosować od wewnątrz – w formie gotowych tabletek doustnych oraz napoju do picia lub na zewnątrz – jako maseczki odżywcze. Nie zawierają alkoholu, laktozy, glutenu i wszelkiego rodzaju konserwantów. Suplementy diety w postaci tabletek nim przybiorą taką formę, poddawane są wstępnemu przetworzeniu – zostają wysuszone i oczyszczone. Ich uzupełnieniem są dodatki z melisy, mięty, korzenia arcydzięgla oraz pyłku kwiatowego.

1 komentarz do “„Wiosenne porządki” na głowie

  1. Super artykuł jak zadbać o wyadające włosy po przebytym zakażeniu coronawirusem po którym bardzo wypadają włosy …B.dziękuję,że ten problem został poruszony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *