Odporność rośnie jak na drożdżach

Dużymi krokami zbliża się okres jesienno-zimowy, kiedy częściej narażeni jesteśmy na różne infekcje. Żeby dobrze przygotować się do sezonu, powinniśmy wzmocnić odporność.

 

Odporność to taka funkcja naszego organizmu, która, mówiąc najprościej, chroni nas przed chorobami. Gdy układ immunologiczny pracuje właściwie, potrafimy stawić czoło bakteriom, wirusom oraz innym drobnoustrojom, jakie wywołują np. przeziębienia. Są jednak sytuacje, w których nasza naturalna odporność ulega obniżeniu i konieczne jest jej wzmocnienie. Tak dzieje się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy wielu z nas zaczynają nękać sezonowe infekcje, a ogólne samopoczucie ulega zdecydowanemu pogorszeniu.

Na sprawność działania układu odpornościowego wpływa m.in. odpowiednia ilość snu i wypoczynku, aktywność fizyczna oraz odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Prawidłowe odżywianie jest najprostszą metodą wspomagającą odporność.

Nie zawsze jednak udaje się nam dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki witamin i minerałów – zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowy. Brak słońca, niska temperatura, rezygnacja z codziennej aktywności ruchowej, niedobór kluczowych witamin i minerałów powoduje, że brakuje nam energii, a organizm jest bardziej narażony na infekcje. Wówczas w sukurs przychodzą suplementy diety i preparaty bogate w kompleks witamin i minerałów. Budowanie i wzmocnienie odporności to złożony i długotrwały proces. Warto jednak podjąć to wyzwanie i zoptymalizować pracę naszego układu immunologicznego, by uniknąć nawracających zakażeń. Sprzymierzeńcem w tym procesie będą bez wątpienia preparaty zawierające drożdże piwowarskie, w skład których wchodzą naturalne witaminy i składniki mineralne, które są bioprzystępne, łatwo przyswajalne przez organizm i wspomagają procesy metaboliczne.

 

Drożdże piwowarskie

Drożdże piwowarskie (Saccharomyces cerevisiae) są jednokomórkowymi grzybami, występującymi w warunkach naturalnych we wszystkich środowiskach zawierających węglowodany. Są rodzajem fermentującego grzyba, który nie zawiera cukrów lecz wyłącznie białka o wysokiej wartości biologicznej. Białka stanowią 50% masy drożdży i są zbudowane z aminokwasów: lizyny, tryptofanu, fenyloalaniny, metioniny, leucyny, izoleucyny, argininy, alaniny. Ponadto w skład drożdży piwowarskich wchodzą:

  • węglowodany,
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B7 oraz B12), kwas pantotenowy, kwas foliowy, inozytol, biotyna (witamina H),
  • enzymy: maltaza, laktaza, inwertaza, amylaza, fosfataza,
  • makro- i mikroelementy: kobalt, mangan, molibden, cynk, fosfor , magnez, miedź, żelazo, wapń, selen i chrom.

Dzięki zawartości tych cennych, łatwo przyswajalnych składników budulcowych drożdże posiadają wysoką wartość odżywczą, co jest wykorzystywane w leczeniu i profilaktyce licznych schorzeń. Preparaty z drożdży mogą wykazywać działanie:

  • immunostymulujace,
  • ogólnie wzmacniające dla rekonwalescentów,
  • korzystne na wygląd skóry i jej wytworów – paznokci i włosów (stosowane są w dermatozach, tj. czyrakach, trądziku),
  • w hipowitaminozach – uzupełniając witaminy z grupy B,
  • korzystne na pracę wątroby i trzustki,
  • wspierające układ krążenia,
  • wspomagające narząd wzroku.

 

Drożdże piwowarskie to znakomity suplement diety. Drożdżowe mieszanki można stosować od wewnątrz – w formie gotowych tabletek doustnych oraz napoju do picia lub na zewnątrz – jako maseczki odżywcze. Dostępne w sklepach ze zdrową żywnością suplementy diety nie zawierają alkoholu, laktozy, glutenu i wszelkiego rodzaju konserwantów. Dzięki bogactwu witamin z grupy B dostarczają nam energii, chronią układ odpornościowy, wzmacniają włosy, kości i paznokcie. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga obniżyć cholesterol we krwi. Kolejnym atutem drożdży jest fakt, iż zawierają cały wachlarz witamin z grupy B. Warto wiedzieć, że nasz organizm nie jest w stanie gromadzić zapasów tych witamin. Są one bowiem całkowicie rozpuszczalne w wodzie, dlatego też powinniśmy regularnie dostarczać ich odpowiednią dawkę wraz z pożywieniem lub wspomagać się suplementami. Drożdże piwowarskie bez wątpienia stanowią najcenniejsze i najbardziej kompletne źródło witamin z grupy B, jakie można znaleźć w naturze. Wprowadzenie do codziennej diety drożdży piwnych może przynieść nieocenione korzyści dla zdrowia. Wykazują właściwości odżywcze, lecznicze i pielęgnacyjne.

 

Brygada do zadań specjalnych

Witaminy z grupy B są ważne dla odporności, szczególnie B5, B6 i B12. Poskramiają stres, regulują metabolizm, dodają energii, dbają o stan skóry. Organizm nie umie ich magazynować, dlatego powinniśmy dostarczać ich sobie na bieżąco.

Witamina B5 (kwas pantotenowy) uczestniczy w produkcji przeciwciał, wzmacnia naszą odporność i chroni przed infekcjami. Ma za zadanie m.in. opóźniać starzenie się skóry i regenerować naskórek. Bierze udział w tworzeniu się pigmentu w skórze.

Witamina B6 (pirydoksyna) odpowiada za syntezę białek i produkcję czerwonych krwinek, podnosi odporność immunologiczną. Uczestniczy w przemianie aminokwasów oraz w metabolizmie kwasów tłuszczowych. Pomaga w zaopatrywaniu komórek nerwowych w glukozę oraz wspiera odporność. Jest niezbędna w procesie wytwarzania przeciwciał przez limfocyty B, łagodzi objawy depresji, chroni przed chorobą wieńcową oraz warunkuje spokojny sen.

Witamina B12 (kobalamina) odpowiada za tworzenie krwinek, wpływa bardzo korzystnie na układ nerwowy oraz chroni przed anemią.

 

Gdzie ich szukać?

Znajdziemy je: B6 – m.in. w drożdżach piwnych, kiełkach pszenicy, warzywach strączkowych, jajkach, płatkach owsianych, chudym mięsie, mleku, w marchwi, ziemniakach, rybach.

B5 – m.in. w drożdżach piwnych, w czerwonym mięsie, w rybach, w roślinach liściastych, w pełnoziarnistych wyrobach piekarniczych, a także: w orzechach, roślinach strączkowych, borówce amerykańskiej, w brzoskwiniach, szpinaku, kapuście.

B12 – m.in. w serach, mleku, jajach, w wątróbce i innych podrobach. Ma ją śledź, makrela, łosoś, pstrąg, flądra, dorsz, wołowina, baranina i cielęcina.

 

Tabletkowane drożdże piwowarskie nim przybiorą taką formę, poddawane są wstępnemu przetworzeniu – zostają wysuszone i oczyszczone. Ich uzupełnieniem są dodatki z melisy, mięty, korzenia arcydzięgla oraz pyłku kwiatowego (pszczelego).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *