Liliann Kristinn Elmborg
Origanum vulgare, bo tak w swoim zielniku nazwał tę roślinę XVIII- wieczny wybitny szwedzki botanik oraz lekarz Karol Linneusz, znane było już w starożytnej Grecji.
„Oros ganos” – radość z gór, bylina przynosząca szczęście, zachwycająca urodą i wonią swoich różowo-fioletowych kwiatów. To nią zdobiono głowy nowożeńców, by zapewnić im beztroskie życie, o niej mówiono, że narodziła się z oddechu Afrodyty. Jest piękna, zawiera w sobie wiele dobra.
Jej polska nazwa to lebiodka. Zbiera się ją w czasie kwitnienia i poddaje destylacji dla uzyskania cennego dla zdrowia olejku oregano. Jest on co prawda cierpki, a także ostry w smaku, ale posiada ogromne bogactwo zawartych w nim składników, a skuteczność działania okazuje się równie ostra jak smak.
Przede wszystkim zawiera on naturalne substancje czynne: karwakrol i tymol czyli związki organiczne pomagające w prawidłowym działaniu układu pokarmowego oraz moczowego, wykazujące działanie przeciwskurczowe, jak również uspokajające. Mają także właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, wspomagające samoobronę organizmu. Od wieków oregano uważane było za panaceum na niemal wszystkie dolegliwości: niestrawność, wzdęcia, brak apetytu czy nieżyt jelit, przeziębienie, reumatyzm, infekcje układu oddechowego. Stosowane było również w celu zwalczania stresu.
Współczesna medycyna także docenia wartości olejku oregano i prowadzi badania, które potwierdzają m.in. jego właściwości przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe oraz zdolność do usuwania wolnych rodników. Uznawany jest również za środek zapobiegający przedwczesnym oznakom starzenia się.
Kuracja olejkiem trwa 2 tygodnie. Przyjmuje się doustnie dwa razy dziennie: 2 krople olejku dodane do szklanki zimnej wody. Po tygodniowej przerwie można ten proces powtórzyć. Taka cykliczność obowiązuje przez cały czas przyjmowania olejku.
Polecam roztwór wodny tego olejku, a nie mieszanie go z oliwą, bo woda jest dla organizmu neutralna, a oliwa zmniejsza skuteczność działania substancji czynnych zawartych w tym olejku. Można również 2 krople olejku wkroplić, tuż przed spożyciem, do pustej kapsułki. Połknąć ją popijając szklanką zimnej wody.
W czasie zabiegów z użyciem olejku oregano nie stosować jednocześnie żadnych innych olejków zawierających karwakrol. Po dwutygodniowej kuracji i tygodniowej przerwie można zmienić olejek stosowany do zabiegów na inny, np. tymiankowy.
Olejek oregano stosowany zewnętrznie łagodzi reumatyczne bóle stawów, pourazowe oraz stany zapalne skóry. W tym celu należy go połączyć z olejem bazowym (olej arganowy lub oliwa z oliwek) w proporcji 1 kropla olejku oregano na łyżkę oleju bazowego.
Polecany na egzemę, łuszczycę, trądzik, opryszczkę i zaatakowane grzybicą paznokcie.
Można ponadto używać go do kąpieli relaksujących, a także tych stosowanych w przypadku problemów skórnych, bólów reumatycznych i mięśniowych. Kąpiel taką można robić nie częściej niż raz na tydzień. W tym celu do wanny z ciepłą wodą dodać 10 kropli olejku oregano.
Bezpośrednio przed taką kąpielą i w jej trakcie nie należy myć ciała mydłem (co zmieniłoby naturalne pH skóry). Zanurzmy się w wodzie i maksymalnie zrelaksujmy. Czas trwania kąpieli powinien wynosić ok. 20 min. Po zabiegu nie opłukiwać skóry wodą, tylko lekko ją osuszyć ręcznikiem.
Olejek oregano nadaje się także do moczenia stóp: 3 do 5 kropli dodać do miski z gorącą wodą i zanurzyć stopy do kostek. Zabieg poprawia krążenie krwi, zmniejsza uczucie zmęczenia, przynosi ulgę przy przeziębieniach oraz stanach grypowych. Stosować przez 15-20 min, nie częściej niż raz na dwa dni.
Niezależnie od celów jego stosowania nie można używać nierozcieńczonego olejku oregano.
Kobiety w ciąży i karmiące nie mogą używać tego olejku w ogóle. Nie powinny go także używać dzieci do 16. roku życia.
Więcej informacji na stronie www.medi-flowery.com lub tel. 518 414 369.
Artykuł opracowany na podstawie prac naukowych i popularno-naukowych, m.in.:
- Force M., Sparks S.W., Ronzio R.A., „Inhibition of enteric parasites by emulsified oil of oregano in vivo”, 2000.
- Nostro A., Roccaro Sudano A., Bisignano G., Marino A., Cannatelli M.A., Pizzimenti F.C., Cioni P.L., Procopio F., Blanco A.R., „Effects of oregano, carvacrol and thymol on Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis biofilms”, 2006.
Produkt do nabycia na stronie
www.medi-flowery.com lub tel. 518 414 369,
28 komentarzy do “Olejek oregano – ostry w działaniu”