Enzymy trawienne

Enzymy trawienne to grupa substancji naturalnie występujących w ludzkim organizmie. Uczestniczą w procesach trawienia poszczególnych składników spożytych pokarmów, powodują lepsze i wydajniejsze trawienie, zapobiegają wzdęciom.

 

Proces trawienia rozpoczyna się z chwilą, kiedy kęs pokarmu znajdzie się w jamie ustnej. Dzieli się na dwie fazy: mechaniczną i chemiczną. Celem jest taka obróbka produktów spożywczych, aby mogły być wchłonięte przez kosmki jelita cienkiego i przyswojone przez organizm. W fazie mechanicznej dochodzi do rozdrobnienia pokarmu, nawilżenia i wymieszania z enzymami, znajdującymi się w ślinie. Następnie, po połknięciu, dzięki ruchom perystaltycznym układu pokarmowego, pokarm przesuwany jest do żołądka. Tam jest wstępnie trawiony. Dalej trafia do jelita cienkiego, gdzie następuje dalszy proces obróbki chemicznej oraz wchłanianie. W końcu niestrawiona treść pokarmowa przesuwa się w stronę jelita grubego, gdzie następuje proces formowania stolca, odzyskiwanie wody zawartej w kale, zagęszczanie go i wydalanie z organizmu.

Przemiany chemiczne pokarmu polegają na rozłożeniu związków chemicznych, takich jak skrobia, tłuszcze, białka. Skrobia (węglowodany) zamieniają się w glukozę, tłuszcze są rozkładane na kwasy tłuszczowe, a białka na aminokwasy. Procesy chemiczne są możliwe dzięki obecności enzymów i żółci. Dzięki specjalnej budowie ścian jelita związki te przenikają do krwi i limfy, dostarczając organizmowi paliwa. To wchłanianie zachodzi w części jelita zwanej dwunastnicą oraz w jelicie czczym. Większość wody jest wchłaniana w jelicie grubym, a tylko niewielkie ilości już w żołądku. Bez trawienia natomiast wchłaniane są witaminy oraz sole mineralne.

 

Co to są enzymy?

Enzymy to cząsteczki białka, będące czynnikami przyspieszającymi procesy chemiczne, przy czym każdy enzym jest wyspecjalizowany w najwyżej kilku reakcjach chemicznych. Enzymy trawienne wytwarzane są przez gruczoły trawienne. Znajdziemy je w ślinie, w soku żołądkowym, soku trzustkowym, a także w sokach jelitowych. Enzymy trawienne katalizują (powodują lub przyspieszają reakcję działając jako katalizator) rozkład pokarmu w jamie ustnej i jelitach, dzięki czemu składniki odżywcze są uwalniane i mogą być wchłaniane przez barierę jelitową do krwiobiegu. Dlatego jedną z głównych funkcji enzymów trawiennych jest zwiększanie biodostępności składników odżywczych.

 

Ze względu na typ katalizowanych reakcji główne enzymy trawienne dzieli się na:

  • amylazy – produkowane w gruczołach ślinowych, odpowiadające za rozkład złożonych węglowodanów;
  • peptydazy – typ enzymów ułatwiających przebieg reakcji rozkładu białek, dodatkowy podział uwzględnia rozróżnienie na endopeptydazy oraz egzopeptydazy;
  • lipazy – uczestniczące w rozkładzie tłuszczów;
  • nukleazy – rozkładające kwasy nukleinowe, budujące materiał genetyczny obecny we wszystkich komórkach.

 

Enzymy działające w żołądku – soki żołądkowe:

  • pepsyna – enzym wydzielany przez gruczoły żołądkowe; jest składnikiem soków żołądkowych, uruchamia proces rozpadu białka,
  • lipaza żołądkowa – ma zapoczątkować trawienie tłuszczów zawartych np. w mleku,
  • podpuszczka – specyficzna dla okresu niemowlęcego, uczestnicząca w rozkładzie białka obecnego w mleku (kazeiny).

 

Enzymy trzustkowe – soki trzustkowe:

  • amylaza trzustkowa – sok trzustkowy wydzielany do jelita cienkiego, gdzie rozkłada glikogen na dwucukry,
  • trypsyna i chymotrypsyna – proenzym, który w dwunastnicy przekształca się w trypsynę; rozkłada białko na aminokwasy,
  • elastaza– zajmuje się metabolizmem białek,
  • lipaza trzustkowa – rozkłada zemulgowane tłuszcze na kwasy tłuszczowe i glicerol; w tym procesie wspiera ją żółć, która aktywizuje lipazę i emulguje tłuszcze,
  • nukleazy trzustkowe – katalizuje rozkład kwasów nukleinowych na nukleotydy,
  • hydroliza estrów cholesterolowych – enzym odpowiedzialny za rozkład cholesterolu,
  • fosfolipaza – rozkłada fosfolipidy oraz trawi tłuszcze,
  • karboksypeptydaza – odpowiada za rozpad peptydy na aminokwasy.

 

Enzymy jelitowe – sok jelitowy

  • maltaza – odpowiada za rozkład maltozy (disacharydu) na dwie cząsteczki glukozy,
  • laktaza – przyspiesza rozpad laktozy na glukozę i galaktozę,
  • sacharaza – przyspiesza rozpad sacharozy do glukozy i fruktozy,
  • karboksypeptydazy – przyspiesza rozkład skrajnych wiązań peptydowych,
  • aminopeptydazy – przyspiesza rozkład wiązań peptydowych,
  • nukleotydazy – katalizują rozkład nukleotydów na nukleozydy,
  • nukleozydazy i fosfatazy – katalizują rozkład nukleozydów na zasady azotowe, cukry i fosforany.

 

Przyczyny i objawy niedoboru enzymów

Istnieje wiele powodów, dla których nie wytwarzamy wystarczającej ilości własnych enzymów trawiennych. Słaba produkcja enzymów może prowadzić do problemów związanych z niedoborem składników odżywczych, co skutkuje całym szeregiem problemów zdrowotnych. Do głównych powodów niedoboru zaliczymy z pewnością:

  • przesiąkliwe jelito,
  • stany zapalne wywoływane przez alergie pokarmowe,
  • przewlekły stres,
  • ekspozycja na wszechobecne toksyny,
  • procesy starzenia,
  • zmniejszona produkcja kwasu solnego, ponieważ kwasowe środowisko jest wymagane do aktywacji enzymów odpowiedzialnych za trawienie protein,
  • predyspozycje genetyczne.

 

Niedobór określonych enzymów trawiennych prowadzi do nieprawidłowego przetwarzania spożywanych składników pokarmowych skutkiem czego mogą pojawić się m.in.:

  • bóle brzucha,
  • wzdęcia,
  • nudności,
  • biegunki,
  • zaparcia,
  • tłuste stolce,
  • niezamierzona utrata masy ciała,
  • alergie i nietolerancje pokarmowe.

Dolegliwości te mogą się nasilać po spożyciu określonych pokarmów, bogatych w substancje, których organizm nie jest w stanie prawidłowo przetrawić.

 

Badania diagnostyczne

Należy je wykonać w przypadku wystąpienia objawów wskazujących na zaburzenia związane z produkcją enzymów trawiennych zależne są od tego, który narząd podejrzewany jest o nieprawidłowe funkcjonowanie. Testy te mogą obejmować zarówno określone badania krwi, jak i badania moczu oraz stolca w celu oceny stężeń poszczególnych enzymów trawiennych w badanym materiale. W określonych przypadkach może występować konieczność wykonania badań obrazowych, jak np. tomografia komputerowa lub USG. Pełny zakres testów zależny jest od podejrzewanej jednostki chorobowej, stanu zdrowia pacjenta oraz współwystępujących obciążeń zdrowotnych.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *