Ostropest plamisty ma opinię złotego środka na wiele problemów wątroby. Pomaga bowiem zregenerować wątrobę i przywrócić jej prawidłowe funkcje.
Ten prawdziwy fenomen ziołolecznictwa swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza obecności kompleksu flawonolignanów określanych jako sylimaryna. Olejek eteryczny, związki goryczkowe, olej, sterole roślinne, witamina E, cukry oraz aminy – histamina i tyramina – to wszystko zawiera w sobie ostropest plamisty. Sylimaryna odpowiada za stabilizację błon komórkowych (hepatocytów) w wątrobie. Mówiąc wprost: chroni wątrobę przed szkodliwymi substancjami, jak np. toksyny, oraz pobudza jej naturalne zdolności regeneracyjne.
Co zagraża wątrobie?
Choroby wątroby są jednymi z najczęstszych schorzeń. Większość osób nimi dotkniętych nie jest świadoma choroby, aż do zaawansowanego stadium. Pierwszym objawem, że szwankuje wątroba są wzdęcia po posiłkach, mdłości, uczucie sytości i kłucia, lub ból po prawej stronie brzucha promieniujący aż pod żebra. Zła dieta jest jednym z największych wrogów wątroby:
- zbyt obfite, tłuste i ciężkostrawne posiłki,
- składniki dodawane do żywności wysokoprzetworzonej,
- smażone mięsa, sery pleśniowe, słodycze i kawa.
Wielkim i podstępnym wrogiem wątroby jest alkohol. Codzienne jego spożywanie powoduje stałe podtruwanie, które może prowadzić do alkoholowego stłuszczenia wątroby, a nawet do marskości.
Ponadto przyczyną pojawienia się niewydolności wątroby może być:
- długotrwała terapia niektórymi lekami,
- toksyny środowiskowe (chlor w wodzie i metale ciężkie),
- pasożyty (motylica wątrobowa),
- zatrucia (toksynami z grzybów, zepsutym jedzeniem).
Wrogami wątroby są też wirusy wywołujące wirusowe zapalenie wątroby (WZW). W Polsce najbardziej rozpowszechnione są trzy typy: A, B i C. WZW typu A, to tzw. żółtaczka pokarmowa, przenosi się drogą pokarmową. Na szczęście można się przeciw temu wirusowi zaszczepić. Skuteczność szczepienia przeciw WZW A oceniana jest na poziomie 98–99%. Do zakażenia WZW B i C (zwane żółtaczką wszczepienną) może dojść podczas kontaktu z zakażoną krwią, np. w czasie zabiegów medycznych, stomatologicznych lub kosmetycznych, bądź w trakcie kontaktów seksualnych. Niestety, współczesna medycyna dysponuje jedynie szczepionką na wirus typu B.
Właściwości lecznicze ostropestu
Wyciągi z owoców ostropestu plamistego działają odtruwająco oraz ochronnie i regenerująco na miąższ wątroby. Stosuje się je w przypadkach m.in. zapaleń wirusowych, stłuszczeń, marskości czy narażenia na czynniki uszkadzające jej komórki, takie jak alkohol, leki czy metale ciężkie oraz w schorzeniach dróg żółciowych (kamica żółciowa). Wyciągi z ostropestu wspierają też pracę żołądka i zmniejszają dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Zawarta w owocach sylimaryna podnosi poziom glutationu (rodzaj białka) w wątrobie, który będąc silnym przeciwutleniaczem (silniejszym niż wit. C i E) przeciwdziała uszkadzaniu komórek wątroby przez wolne rodniki. Sylibina (składnik sylimaryny) wpływa regenerująco na hepatocyty, stabilizuje błony komórkowe, działa żółciopędnie. Związki zawarte w ostropeście mają również działanie przeciwzapalne, wspomagające np. leczenie schorzeń skóry i różnych zakażeń. Wykazano też, że wytwarzane z niego preparaty obniżają poziom cukru w surowicy krwi i normalizują poziom cholesterolu, hamując powstawanie blaszek miażdżycowych. Tym samym minimalizują ryzyko wystąpienia negatywnych następstw miażdżycy. Wyciągi alkoholowe z ostropestu plamistego wykazują działanie wzmacniające na naczynia krwionośne, hamują krwawienia wewnętrzne, szczególnie pochodzące z kobiecych narządów rodnych i powodują łagodny skurcz naczyń krwionośnych. Ponadto może uchronić wątrobę przed rakiem wątroby, ponieważ ostropest plamisty wykazuje właściwości hamujące podział komórek nowotworowych. Zapobiega też przewlekłemu zapaleniu wątroby na tle cukrzycowym. Wspomaga leczenie WZW typu A, B i C.
Ostropest dostępny jest w postaci całych owoców (wówczas należy je zmielić), w formie mielonej lub sproszkowanej, w postaci drażetek i kapsułek. Wchodzi w skład wielu ziołowych preparatów stosowanych w celu wspomagania pracy przewodu pokarmowego. Można dodawać go do napojów, np. wody czy herbaty (do dwóch łyżeczek dziennie) lub spożywać w postaci naparu. Korzystne działanie można zauważyć już po około 2 tygodniach stosowania kuracji. By była ona jednak skuteczna, powinna być kontynuowana przez dłuższy czas (minimum miesiąc).