Przed nami długi weekend a co za tym idzie sezon grillowy.
Wbrew tradycji mięsnej i kiełbasianej możemy przygotować warzywne szaszłyki. Przygotowane w marynacie warzywa nabiorą ciekawego smaku. Do tego idealne grzanki z pesto, sałatka, zimne piwko i sezon grillowy rozpoczęty 🙂
Potrzebne składniki:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 8 pieczarek
- 8 rzodkiewek
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
Marynata:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki musztardy (na domową przepis znajdziesz tutaj)
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka majeranku
- sól ziołowa, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cukinie i bakłażan kroimy na plasterki, papryki w duże kostki, rzodkiewkę na pół a pieczarki pozostawiamy całe. Wszystkie warzywa zalewamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 2 -3 godziny.
Następnie warzywa nabijamy na patyczki do szaszłyków, polewamy marynatą która nam została i grillujemy 🙂
Następnie warzywa nabijamy na patyczki do szaszłyków, polewamy marynatą która nam została i grillujemy 🙂
http://lychasmakow.blogspot.com/2015/04/wegetarianskie-szaszyki.html