Colostrum – wyjątkowy dar natury

Colostrum (siara) jest naturalnym produktem gruczołów mlekowych powstającym w ostatnim okresie ciąży aż do kilkudziesięciu godzin po porodzie. Poprzedza pojawienie się w nim mleka.

 

Podstawowym zadaniem siary jest stworzenie biernej, swoistej i nieswoistej bariery ochronnej u bezbronnego jeszcze noworodka. Jednakże niedomagania odporności nie są wyjątkową cechą tylko noworodków, również dzieci starsze, a także dorośli mogą z bardzo wielu powodów mieć trudności z odpowiednim reagowaniem na płynące z zewnątrz i wewnątrz organizmu zagrożenia. Colostrum wydaje się być idealnym środkiem wszechstronnie wspierającym osłabioną odporność. Wszystko dzięki wyjątkowemu składowi. Białka i peptydy stanowią aż 60% suchej masy siary z pierwszych godzin po porodzie. Wraz z upływem czasu ta proporcja spada na rzecz lipidów i cukrów stanowiących istotne składniki mleka. Stąd tak istotne z punktu widzenia aktywności biologicznej colostrum, używanego w suplementacji diety i kosmetologii, jest zbieranie go odpowiednio wcześnie po porodzie. Substancjami odżywczymi, które zawiera colostrum, są także witaminy, związki mineralne oraz węglowodany. Do elementów immunoaktywnych należą: immunoglobuliny IgA, IgG, IgE, IgM, laktoferyna, laktoalbuminy, cytokiny, lizozym, polipeptydy.

Najwyższa koncentracja poszczególnych składników colostrum, odróżniających je od mleka właściwego, występuje tuż po porodzie, czyli wtedy, gdy naturalne bariery biologiczne jelit nie stanowią dostatecznej przeszkody dla intensywnego przenikania elementów immunoaktywnych siary. Są nimi np. immunoglobuliny, które wnikają do krwiobiegu w trakcie życia wewnątrzmacicznego i wyścielają powierzchnię błony śluzowej przewodu pokarmowego dopiero po spożyciu colostrum. Pod „immunoglobulinowym płaszczem”, za sprawą obecnych w colostrum czynników wzrostu, dochodzi do uszczelnienia połączeń pomiędzy komórkami błony śluzowej. Wzmacnia to dodatkowo barierę krew-jelito, zapobiegając tym samym migracji czynników chorobotwórczych.

Ten pozytywny wpływ na szczelność jelit nie dotyczy jedynie noworodków, dla których colostrum jest fizjologicznym pierwszym pokarmem. Został on zaobserwowany również u osób dorosłych stosujących w codziennej suplementacji diety siarę bydlęcą. Przewlekły stres, intensywny wysiłek fizyczny, nieprawidłowo zbilansowana dieta, choroby przewlekłe, a także uboczne działanie powszechnie stosowanych leków (inhibitory pompy protonowej, antybiotyki, sterydy i niesteroidowe leki przeciwzapalne) negatywnie wpływają na stan flory bakteryjnej jelit oraz ich szczelność. Te dwie składowe znacząco wpływają na poprawne działanie układu immunologicznego, gdyż jak powszechnie wiadomo „zdrowie i dobre samopoczucie zaczyna się w jelitach”. Colostrum poprawia stabilność oraz wpływa na bioróżnorodność mikroflory jelitowej, przyspiesza regenerację uszkodzonego substancjami toksycznymi nabłonka jelitowego. Zaobserwowano, że siara ogranicza zachorowalność lub skraca czas trwania infekcji dróg oddechowych, w tym chorób sezonowych, takich jak grypa.

Wśród wskazań do jego stosowania wymienia się także alergie i inne choroby o podłożu immunologicznym, zaznaczając, że wymaga to dalszych obserwacji.

Efekty działania colostrum:

  • wzmocnienie i regulacja układu odpornościowego,
  • dojrzewanie i regeneracja tkanek,
  • wspieranie rozwoju bakterii korzystnych dla przewodu pokarmowego (właściwości probiotyczne),
  • zwalczanie patogenów obecnych w przewodzie pokarmowym (bakterie chorobotwórcze, grzyby, wirusy),
  • zmniejszenie przepuszczalności bariery jelitowej.

Z uwagi na rosnące potrzeby poszukiwania alternatyw lub metod intensyfikujących tradycyjną farmakoterapię wykorzystanie colostrum wysuwa się na czoło substancji naturalnych uzupełniających leczenie tradycyjne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *