Czeskie knedliki

Składniki:
  • 500 g mąki krupczatki
  • 300 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Do rondelka z grubym dnem dodajemy mleko, cukier i drożdże i lekko podgrzewamy, następnie odkładamy na 10 min w ciepłe miejsce.

Następnie przygotowujemy ciasto łącząc wszystkie składniki.
Ciasto przekładamy do miseczki obsypanej mąką przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 30 min najlepiej w ciepłym miejscu.

Po upływie 30 min ciasto dzielimy na 4 i z każdej części formujemy podłużne bułeczki, które pojedynczo gotujemy ok. 15 min w osolonej wodzie.

Po wyciągnięciu (na gorąco) kroimy knedle – najlepiej za pomocą nitki, którą od spodu przeciągamy do góry.

Knedle możemy podać z sosem grzybowym, gulaszem warzywnym.

Przepis znajdziesz na blogu: Łycha smaków http://lychasmakow.blogspot.com/2015/01/czeskie-knedliki.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *