Składniki:
- 500 g mąki krupczatki
- 300 ml mleka
- 20 g drożdży
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Do rondelka z grubym dnem dodajemy mleko, cukier i drożdże i lekko podgrzewamy, następnie odkładamy na 10 min w ciepłe miejsce.
Następnie przygotowujemy ciasto łącząc wszystkie składniki.
Ciasto przekładamy do miseczki obsypanej mąką przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 30 min najlepiej w ciepłym miejscu.
Po upływie 30 min ciasto dzielimy na 4 i z każdej części formujemy podłużne bułeczki, które pojedynczo gotujemy ok. 15 min w osolonej wodzie.
Po wyciągnięciu (na gorąco) kroimy knedle – najlepiej za pomocą nitki, którą od spodu przeciągamy do góry.
Knedle możemy podać z sosem grzybowym, gulaszem warzywnym.
Przepis znajdziesz na blogu: Łycha smaków http://lychasmakow.blogspot.com/2015/01/czeskie-knedliki.html