Drożdże piwne to źródło wielu wartościowych substancji odżywczych i składników, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.
Drożdże piwne (Saccharomyces cerevisiae) to grzyby z rodziny drożdżowatych. Są to pojedyncze kuliste lub owalne komórki jednojądrowe, nietworzące grzybni. Drożdże piwne rozmnażają się przez pączkowanie, są beztlenowcami, co oznacza, że w obecności tlenu, zamiast z fermentacji, korzystają z bardziej wydajnego procesu – oddychania tlenowego.
Nazwa Saccharomyces wywodzi się z greki i oznacza „cukrowe grzyby”, natomiast cerevisiae pochodzi z łaciny i znaczy „piwne”.
Drożdże piwne są rodzajem fermentującego grzyba, który nie zawiera cukrów, lecz wyłącznie białka o wielkiej wartości biologicznej. Białka stanowią 50% ich masy i są zbudowane z aminokwasów: lizyny, tryptofanu, fenyloalaniny, metioniny, leucyny, izoleucyny, argininy, alaniny. Ponadto w skład drożdży piwnych wchodzą:
- węglowodany (35%),
- witaminy (do 0,7%) z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B7 oraz B12), kwas pantotenowy, kwas foliowy, inozytol, biotyna (witamina H),
- enzymy: maltaza, laktaza, inwertaza, amylaza, fosfataza,
- makro- i mikroelementy: kobalt, mangan, molibden, cynk, fosfor , magnez, miedź, żelazo, wapń, selen i chrom.
Dzięki zawartości tych cennych, łatwo przyswajalnych składników budulcowych drożdże posiadają wysoką wartość odżywczą, co jest wykorzystywane w leczeniu i profilaktyce licznych schorzeń. Drożdżowe mieszanki można stosować od wewnątrz – w formie gotowych tabletek doustnych oraz napoju do picia lub na zewnątrz – jako maseczki odżywcze. Dostępne w sklepach ze zdrową żywnością suplementy diety nie zawierają alkoholu, laktozy, glutenu i wszelkiego rodzaju konserwantów. Dzięki bogactwu witamin z grupy B dostarczają nam energii, chronią układ odpornościowy, wzmacniają włosy, kości i paznokcie. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga obniżyć cholesterol we krwi. Kolejną zaletą drożdży piwnych jest to, że zawierają one cały wachlarz witamin z grupy B, których nasz organizm nie jest w stanie gromadzić w formie zapasów. Są one bowiem całkowicie rozpuszczalne w wodzie, dlatego też powinnyśmy regularnie dostarczać ich odpowiednią dawkę wraz z pożywieniem lub wspomagać się suplementami. Drożdże piwne bez wątpienia stanowią najcenniejsze i najbardziej kompletne źródło witamin z grupy B, jakie można znaleźć w naturze. Wprowadzenie do codziennej diety drożdży piwnych może przynieść nieocenione korzyści dla zdrowia. Wykazują właściwości odżywcze, lecznicze i pielęgnacyjne.
Dzięki zawartości dużych ilości łatwo przyswajalnych składników budulcowych preparaty z drożdży mogą wykazywać działanie:
- ogólnie wzmacniające dla rekonwalescentów,
- korzystne na wygląd skóry i jej wytworów – paznokci i włosów (stosowane są w dermatozach, np. czyrakach, trądziku),
- w hipowitaminozach – uzupełniając witaminy z grupy B,
- korzystne na pracę wątroby i trzustki,
- wspierające układ krążenia,
- wspomagające narząd wzroku.
Włosy rosną jak na drożdżach
Drożdże są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, a także cennych składników mineralnych oraz witamin, które korzystnie wpływają na ogólną kondycję włosów. Największe znaczenie mają tutaj: biotyna (witamina H) i kwas pantotenowy, które przywracają włosom sprężystość, zmniejszają ich przetłuszczanie się oraz pomagają hamować siwienie i wypadanie włosów. Dzięki zawartości witamin z grupy B oraz cynku, selenu, miedzi, potasu, wapnia, chromu i fosforu w drożdżach, włosy stają się zdrowsze i mocniejsze.
Smak drożdży do picia jest specyficzny, dlatego osoby, którym on nie odpowiada mogą skorzystać z gotowych suplementów. Tabletki drożdżowe są łatwo przyswajane przez organizm i zalecane nie tylko na wzmocnienie włosów, ale także na problemy ze skórą, a także łamliwe i rozdwajające się paznokcie.
Drożdże na skórę i paznokcie
Drożdże piwne są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin, mikro- i makroelementów. Stosowane są w licznych dermatozach i schorzeniach błon śluzowych. Poprawiają kondycję paznokci, chronią przed ich rozdwajaniem się. Normalizują pracę gruczołów łojowych, pomagają w walce z niedoskonałościami skóry wieku młodzieńczego. Niedobór biotyny predysponuje do zmian łuszczycowych oraz powoduje powstawanie przebarwień skórnych. Mała ilość kwasu pantotenowego w diecie może być przyczyną występowania tzw. zespołu pękających stóp.
Zawarte w drożdżach witaminy z grupy B (B2 i PP) oraz mikroelementy wspomagają leczenie trądziku. Zaobserwowano, że niedobór witaminy B2, która jest odpowiedzialna za przemiany komórkowe, nasila objawy trądziku. Podobną rolę odgrywa witamina PP – dzięki niej tkanki są lepiej ukrwione i unerwione. Działa ona wspomagająco na układ krążenia, wpływa bowiem na rozszerzenie tętnic. Witaminy te zapobiegają również nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry. Witamina B2 (ryboflawina) polecana jest ponadto w stanach zapalnych języka, błony śluzowej jamy ustnej oraz przy owrzodzeniach w kącikach ust (zajadach). Pirydoksyna, czyli witamina B6, bierze udział w przemianach białkowych oraz kwasu linolowego i linolenowego. Fakt ten sprawia, że ma ona zastosowanie w leczeniu wyprysku, łojotoku i przebarwień skóry utrzymujących się po porodzie.