Ekspres do zdrowia

Zimą często tęsknimy za smakami lata zaklętymi w warzywach i owocach. Kiedy organizmowi zaczyna „czegoś” brakować, możemy wspomóc go świeżo wyciskanymi sokami.

 

Walorem naturalnych soków, otrzymywanych ze świeżych owoców i warzyw, jest nie tylko smak, ale przede wszystkim właściwości zdrowotne. Surowe owoce, warzywa i zioła są głównym źródłem antyutleniaczy i antyoksydantów, które mają kluczowe znaczenie w walce z wolnymi rodnikami. Wolne rodniki niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Przyczyniają się do rozwoju wielu chorób. Mogą powodować uszkodzenie płuc, serca, mózgu, a nawet prowadzić do mutacji DNA. Wpływają również na procesy starzenia się organizmu. A najgorsze jest to, że z wolnymi rodnikami stykamy się praktycznie wszędzie – w pożywieniu, wodzie, powietrzu. Naturalne związki roślinne tzw. fitozwiązki – pomogą pozbyć się wolnych rodników z organizmu, a także przyspieszają naturalny proces odbudowy struktur DNA, zwiększając regenerację komórek. Ponadto, antyutleniacze zawarte w roślinach, są naturalnym antidotum na stany zapalne. Spożywanie naturalnych pokarmów roślinnych, bogatych w fitozwiązki to najbezpieczniejsza droga do zdrowia.

 

Bezcenny skład

Najcenniejszymi dla zdrowia składnikami soków są witaminy, sole mineralne, błonnik oraz naturalne antyoksydanty, czyli karotenoidy i polifenole. Soki to bogate źródło witamin z grupy B, witaminy C, E i kwasu foliowego. Witaminy B6 (pirydoksyna) i B12 (kobalamina) wraz z kwasem foliowym odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. B6 to ważny element odpowiedzialny za produkcję hemoglobiny; uczestniczy też w przemianie aminokwasów i produkcji białek oraz wpływa na odporność organizmu. Z kolei B12 pełni w organizmie rolę regulatora produkcji czerwonych krwinek oraz innych komórek organizmu.

Cukry, które naturalnie występują w sokach, to sacharoza, fruktoza, glukoza oraz sorbitol. Soki z dzikiej róży, czarnych porzeczek, truskawek, a także z papryki czy brokułów są wyśmienitym źródłem kwasu askorbinowego, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i naczyń krwionośnych, oraz witaminy E – silnego przeciwutleniacza, zapobiegającego uszkodzeniom komórek w organizmie. Soki i nektary bogate w miąższ owocowy są nieocenionym źródłem błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego, poprawiającego perystaltykę jelit, a także pozwalającego na eliminację z organizmu toksyn, kwasów żółciowych i metali ciężkich. Polifenole, do których zalicza się antocyjany, nadające charakterystyczną barwę wielu owocom (porzeczkom, truskawkom, wiśniom), katechiny czy flawonoidy wykazują różną aktywność w organizmie – korzystnie wpływają na pracę układu krążenia, jak również na proces widzenia (np. sok z aronii).

Wyciskane z warzyw i owoców soki pozwalają na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, ze względu na odczyn zasadowy zawartych w nich soli mineralnych. Są również doskonałym źródłem potasu, wapnia i magnezu. Potas reguluje gospodarkę wodną organizmu, czynność mięśni i nerwów, a sokami bogatymi w ten pierwiastek są nektary z czarnych porzeczek, bananów oraz sok marchwiowy, buraczany i pomidorowy.

 

Od czego zacząć?

Od zaopatrzenia się w odpowiednie urządzenie do wyciskania. Jak wiadomo, obróbka termiczna warzyw i owoców nie jest najlepszym wyborem. Nie dosyć, że podnosi ich wartość kaloryczną (indeks glikemiczny), to jeszcze obniża ich wartość odżywczą, wpływając negatywnie na poziom wielu zawartych witamin i składników. Mogłoby się także wydawać, że spożywając surowe warzywa i owoce, zachowujemy zdecydowaną większość wartości ważnych dla zdrowia. Nic bardziej mylnego! Niestety, ówczesny rozwój produkcji rolnej przyczynił się do spadku wartości odżywczej dostępnych warzyw, owoców i ziół. Dlatego też stawiając wyłącznie na jedzenie surowych warzyw i owoców, należałoby zjeść ich naprawdę dużo, by dostarczyć organizmowi wystarczającą ilość składników odżywczych. Warto również wziąć pod uwagę fakt, iż spora ich część nie wchłania się lub fermentuje, co prowadzi do nieprzyjemnych wzdęć i zalegania gazów w jelitach.

 

Domowa „produkcja” soków

Sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnej ilości składników odżywczych, witamin, enzymów i drogocennych antyutleniaczy jest „produkcja” domowa własnych świeżych soków – warzywnych, owocowych, warzywno-owocowych. Jak? Wyciskanych przy pomocy wolnoobrotowej wyciskarki. Wtedy będziemy mieć pewność, że pijemy zdrowe soki. Wolnoobrotowa wyciskarka miażdży surowiec mocnym ślimakiem, a następnie powoli przeciera pulpę przez sito. Wszystkie życiodajne substancje pozostają w soku nieuszkodzone, ma on niewiele piany i nie rozwarstwia się szybko. Najlepiej spożyć go od razu, jednak gdy nie jest to możliwe, można przechować sok w lodówce. Czas przechowania: od 12–72 godzin zależy od użytego surowca. Pyszny naturalny sok można zabrać ze sobą w termosie do pracy i dać dziecku do szkoły. Wyciskarka wolnoobrotowa to sprzęt pozwalający wycisnąć sok dosłownie ze wszystkiego. Przygotujemy na niej soki podnoszące odporność – intensywne i gęste (dla rodziców) albo klarowne, z małą ilością miąższu (dla dzieci). Pod względem różnych potrzeb wyciskarka wolnoobrotowa to nie tylko świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe, ale również gęste koktajle, przeciery, sorbety.

Zwiększony dopływ witamin, minerałów i żywych enzymów robi swoje. Odchodzą w siną dal przeziębienia, grypy, katary, kaszle, ataki opryszczki wargowej, zapalenia spojówek, zatok, znika krwawienie dziąseł przy myciu zębów itd.

Warto sięgać po pełnowartościowe soki, które są naturalną i smaczną bronią w walce z wieloma dolegliwościami. Codzienna porcja warzyw i owoców to porcja zdrowia, o której każdy z nas powinien pamiętać w swojej diecie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *