Figi zapiekane z octem balsamicznym

Potrzebne składniki: 

  • 6 fig
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki masła
  • starta skórka z cytryny
  • 2 łyżeczki płatków migdałów
  • 3 patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Patyczkiem od szaszłyka przekuwamy górę fig. Następnie oprószamy je cukrem pudrem i polewamy octem balsamicznym (ok. 1 łyżka).
Na patelni przygotowujemy karmel: 2 łyżkami cukru brązowego posypujemy patelnię i czekamy aż się roztopi(nie można w tym czasie ruszać patelnią). Następnie przykręcamy gaz i jak się cukier zrobi brązowy zdejmujemy z gazu i dodajemy masło, delikatnie mieszamy trzepaczką i wlewamy 2 łyżki octu balsamicznego. Syropem polewamy figi i wkładamy do piekarnika, zapiekamy 10 min w 190 st.
Zapieczone figi posypujemy skórką z cytryny oraz płatkami migdałów.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *