W dzisiejszych czasach stres jest niemal nieodłącznym elementem naszej codzienności Na szczęście są sposoby, dzięki którym można zmniejszyć stres i niepokój. Sojusznikami w tym procesie będą bez wątpienia preparaty zawierające drożdże piwowarskie z dodatkiem melisy.
Drożdże piwne (łac. Saccharomyces cerevisiae) to jednokomórkowe grzyby, które stosowane są w produkcji piwa, chleba i innych fermentowanych produktów. Poza przemysłem spożywczym wykorzystywane są również w leczeniu i profilaktyce wielu schorzeń. Posiadają bowiem wysoką wartość odżywczą, są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, a także cennych składników mineralnych oraz witamin, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie i ogólną kondycję organizmu. Wprowadzenie drożdży piwnych do codziennej diety może przynieść nieocenione korzyści dla zdrowia:
- wspomagają naturalną odporność organizmu,
- pomagają naturalnie obniżyć poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze krwi,
- wspomagają leczenie m.in. cukrzycy,
- dbają o zdrowie skóry, aktywują jej regenerację oraz przyspieszają zabliźnianie ran,
- normalizują pracę gruczołów łojowych, pomagają w walce z niedoskonałościami skóry,
- pomagają przywrócić naturalną florę bakteryjną jelit,
- korzystnie wpływają na pracę wątroby i trzustki,
- wspierają układ krążenia,
- stymuluje napięcie mięśni,
- wspomagają narząd wzroku,
- wspomagają leczenie dermatoz i schorzeń błon śluzowych,
- poprawiają kondycję włosów i paznokci,
- znajdują zastosowanie w walce z nadwagą.
W lecznictwie drożdże piwne stosowane są do przygotowania drożdży lekarskich (łac. Faex medicinalis) – oczyszczonych, wysuszonych i rozdrobnionych, jedynie gatunku S. cerevisiae. W procesie obróbki zostają one dodatkowo pozbawione goryczy. Drożdże piwne występują w kilku postaciach, głównie jako tabletki, także jako proszek do rozpuszczania w wodzie lub dodania do posiłków. Te formy pozwalają na różne zastosowania. Drożdżowe mieszanki można stosować od wewnątrz – w formie tabletek doustnych oraz napoju do picia lub na zewnątrz – jako maseczki odżywcze.
Drożdże piwne na ukojenie
W dzisiejszych czasach stres jest niemal nieodłącznym elementem naszej codzienności. Ogrom niepokojących informacji docierających do nas każdego dnia, stale rosnąca liczba obowiązków (zawodowych, szkolnych, rodzinnych itp.), konflikty w relacjach z innymi, niepewność dotycząca jutra – to tylko kilka przykładowych źródeł doświadczanego na co dzień napięcia. Negatywny wpływ stresu kumuluje się w naszym organizmie, przyczyniając się w dłuższej perspektywie do powstania wielu groźnych chorób. Stres i negatywna emocjonalność nie pomaga nam zachować dobrze funkcjonującego układu odpornościowego, co udowodniono w wielu badaniach. Gdy układ immunologiczny pracuje właściwie, potrafimy stawić czoło bakteriom, wirusom, innym drobnoustrojom oraz wszelkim przeciwnościom losu. Na szczęście są sposoby, dzięki którym można zmniejszyć stres i niepokój, co dobrze przysłuży się naszemu organizmowi. Sojusznikami w tym procesie będą bez wątpienia preparaty zawierające drożdże piwne z dodatkiem melisy, które skutecznie wspomagają organizm w okresach wzmożonego stresu i napięcia nerwowego. Dzięki zawartości witamin z grupy B, białka, aminokwasów i minerałów, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, wzmacniają odporność psychiczną i pomagają w walce z objawami stresu, takimi jak bezsenność, drażliwość czy spadek nastroju.
Drożdże piwne i melisa – zgrany duet
Drożdże piwowarskie z dodatkiem sproszkowanych liści melisy to znakomity suplement diety z całym bogactwem cennych składników, które ukoją nerwy:
Witaminy z grupy B. Drożdże piwne są jednym z najbogatszych naturalnych źródeł witamin z grupy B (m.in. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12. Witaminy te są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Uczestniczą w produkcji neuroprzekaźników, takich jak serotonina czy dopamina, które wpływają na nastrój i poziom stresu. Niedobory witamin z grupy B mogą prowadzić do zwiększonej drażliwości, uczucia zmęczenia, bezsenności, a nawet stanów depresyjnych.
Aminokwasy i białka. Drożdże piwne zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, w tym tryptofan – prekursor serotoniny, czyli tzw. „hormonu szczęścia”. Tryptofan wspomaga relaksację i poprawia nastrój. Pomaga w zasypianiu, co jest istotne przy problemach z napięciem nerwowym i przewlekłym stresem.
Minerały. Drożdże są źródłem m.in. magnezu, cynku, selenu, potasu i chromu. Magnez działa uspokajająco na układ nerwowy, wspiera koncentrację i redukuje skutki stresu. Cynk i selen wpływają korzystnie na odporność psychiczną i równowagę emocjonalną. Chrom może stabilizować poziom cukru we krwi, co pomaga unikać nagłych zmian nastroju i rozdrażnienia.
Melisa lekarska. Właściwości lecznicze i prozdrowotne melisy wynikają z jej unikatowego składu chemicznego. Głównym składnikiem aktywnym liści melisy jest olejek eteryczny, który wykazuje działanie bakteriostatyczne, wirusostatyczne oraz spazmolityczne na ośrodkowy układ nerwowy. Znajdziemy w niej też witaminy B1, B2, C, kumaryny, enzymy oraz cytral i cytronelol, które odpowiadają za charakterystyczny cytrynowy zapach olejku melisowego. Zawarty w melisie olejek eteryczny ukoi nerwy i rozluźni mięśnie. Sprawdzi się także, gdy mamy problem z zasypianiem lub częstym nocnym wybudzaniem. Melisa działa uspokajająco, ułatwia zasypianie, łagodzi nerwy, uspokaja, redukuje stres, a także leczy stany lękowe. Związki zawarte w liściach tej rośliny zbawiennie wpływają na nerwicę serca oraz migrenowe bóle głowy.