Kolagen na stawy

Zdrowy organizm ma zdolność systematycznego odbudowywania zanikających włókien kolagenowych. Z wiekiem jednak ta zdolność się zmniejsza.

 

Kolagen to główne białko tkanki łącznej o specyficznym składzie i rozmieszczeniu aminokwasów. Jego włókna są wyjątkowo elastyczne i odporne na rozciąganie. Są też wytrzymałe. Kolagen, a dokładnie jego włókna, pełnią w organizmie wiele istotnych funkcji. Przede wszystkim białko to jest dla komórek i tkanek spoiwem, swego rodzaju organicznym klejem. W zależności od typu włókien (a jest ich 12) kolagen stanowi rusztowanie dla narządów wewnętrznych, odpowiada za odnowę komórkową, właściwy poziom nawilżenia, jędrność i sprężystość skóry, wspomaga proces regeneracji uszkodzonych tkanek i powstawania blizn, stanowi budulec kości, ścięgien i stawów, a także tkanek tworzących błony śluzowe i wnętrze tętnic i żył, zapewniając ich prawidłowe ułożenie i ochronę przed uszkodzeniami.

 

Kolagen a odporność

Jest też istotnym elementem układu odpornościowego, zapobiegając interwencji drobnoustrojów, toksyn oraz komórek rakowych. W młodych, zdrowych organizmach kolagen jest wytwarzany na bieżąco podlega ciągłej wymianie, nieustannie regenerując uszkodzone tkanki. Proces ten nieco spowalnia po 26. roku życia, co przez kolejnych kilkanaście lat odczuwalne jest przede wszystkim jako utrata jędrności skóry twarzy i szyi oraz pojawienie się tzw. skórki pomarańczowej na udach czy pośladkach. Po 50. roku życia wytwarzanie kolagenu gwałtownie spada, by całkowicie zaniknąć około sześćdziesiątki. Dla organizmu oznacza to nie tylko pogorszenie wyglądu, ale i zdrowia – poza bólami stawów i osłabieniem kości dochodzi również do zwiotczenia mięśni oraz zaburzeń w funkcjonowaniu mózgu, serca, oczu, nerek czy wątroby, a także zaburzeń pracy układu odpornościowego.

 

Uzupełnianie kolagenu

Spadek i zahamowanie produkcji kolagenu to naturalna konsekwencja procesu starzenia się, cenne białko można jednak dostarczać sobie w inny sposób. Można je przyjmować doustnie w formie pastylek lub płynnych preparatów, a suplementacja może być ukierunkowana na redukcję objawów starzenia, niwelowanie bólów stawowych czy wzmacnianie odporności. Warto też pamięta, że kolagen można pozyskać z diety – wskazane jest spożywanie galaretek drobiowych i wieprzowych, chrząstek i skórek drobiowych, golonki czy ryb w galarecie. Dietetycy podkreślają, że w diecie nie powinno też zabraknąć witaminy C, która wpływa na biosyntezę kolagenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *