W lasach pełno smakowitości. Jagody, borówki, poziomki, maliny… Czy mają one jakieś zdrowotne właściwości? Ależ tak!
Bez czarny
Teraz przyszedł czas na owoce, bo bez kwitł już, wiosną. Dojrzałe (czarne) owoce są łagodnym środkiem przeczyszczającym. W surowych, niedojrzałych owocach znajduje się dużo toksyny i dlatego są one trujące. Przystępując do gotowania czarnego bzu trzeba uważać, by do garnka nie dostały się owoce zielone, niedojrzałe. Bez poprawi stan skóry i włosów. Regularnie stosowany likwiduje zaparcia i usuwa toksyny z organizmu. W owocach znajdziemy flawonoidy, antocyjany, garbniki, witaminy, cukry, kwasy organiczne, steroidy. Napar z owoców jest środkiem napotnym i moczopędnym.
Borówka brusznica
Dojrzewa od sierpnia do października. Zwana jest borówką czerwoną, ze względu na barwę czerwonych jagód. Jagody brusznicy zawierają dużo fosforanów, soli żelaza, kwasów organicznych, arbutyny – stosowanej przy stanach zapalnych. Owoce zwiększają nieznacznie ilość wydalanego moczu oraz jonów sodowych i chlorkowych, działają bakteriobójczo w drogach moczowych, stosowane są pomocniczo w stanach zapalnych przewodów moczowych, nerek, schorzeniach pęcherza, dnie moczanowej, kamicy nerkowej, reumatyzmie oraz dysfunkcjach przewodu pokarmowego (nieżyty, biegunki). Wzmacniają organizm.
Borówka czernica
Owoce świeże i dżemy jagodowe działają lekko przeczyszczająco, a jagody suszone mają działanie zapierające. Działają też przeciwkrwotocznie. Mogą działać antybakteryjnie w zapaleniu pęcherza moczowego. Jedzenie świeżych jagód zwiększa odporność na choroby zakaźne dróg oddechowych. Czarne jagody zalecane są diabetykom, gdyż zawierają substancję insulinopodobną, wakcyninę, zwaną roślinną insuliną. Obniża ona poziom cukru we krwi. Jagody działają też profilaktycznie antymiażdżycowo. Borówka może mieć ochronny wpływ na wzrok, dzięki przyspieszeniu wytwarzania purpury wzrokowej. Badania przeprowadzone w USA sugerują, że jagody mogą nie tylko polepszać wzrok, ale i zapobiegać jego pogorszeniu. Dotyczy to jaskry, katarakty. Dzięki dużej zawartości witaminy A zapobiega zaburzeniom wzroku. Poprawia mikrokrążenie w gałce ocznej, zdolność widzenia w nocy i o zmierzchu, ułatwia adaptacje wzroku po olśnieniu.
Jarzębina
Owoce jarzębiny zapobiegają awitaminozom. Dzięki wysokiej zawartości witamin C oraz P owoce jarzębiny mogą być stosowane w profilaktyce arteriosklerozy i choroby nadciśnieniowej. Substancje zawarte w surowcu działają też moczopędnie oraz stymulują funkcje jelit. Wykazują działanie przeciwzapalne na błony śluzowe żołądka i jelit oraz łagodzą podrażnienia wątroby. Leki ziołowe zawierające owoce jarzębiny stosuje się jako środek zwiększający wydalanie moczu w niektórych schorzeniach nerek, przy kamicy nerkowej oraz żółciowej, upośledzeniu krążenia krwi. Zalecane są również w przewlekłych zaburzeniach trawiennych.
Jeżyna, malina, poziomka
Surowe owoce korzystnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego, uspokajają (szczególnie kobiety w okresie menopauzy). Owoce malin stanowią lek przeciwgrypowy, napotny, przeciwgorączkowy i przeciwartretyczny. Używa się ich w przeziębieniach, anginach i schorzeniach wirusowych, przebiegających z podwyższoną temperaturą. Mają zastosowanie w dolegliwościach trawiennych.
Poziomka nazywana jest aromatyczniejszą siostra truskawki. Owoce są polecane przy zaburzeniach w przemianie materii, stanach zapalnych jamy ustnej i gardła oraz w zapobieganiu miażdżycy i nadciśnieniu. Poziomki działają odżywczo i witaminizująco. Są pomocne w kamicy moczowej, nerkowej i w gośćcu. Uzupełniają poziom żelaza w organizmie. Zgniecione owoce rozpuszczają kamień nazębny, usuwają piegi i trądzik.
Kalina koralowa
Świeże owoce dobroczynnie wpływają na serce, obniżają ciśnienie krwi, są środkiem łagodnie uspokajającym. Zaleca się kalinę w przeziębieniach, jako środek wzmacniający, pomocniczo w leczeniu żylaków (także hemoroidów).
Leszczyna
Świeże orzechy korzystnie wpływają na układ nerwowy, są środkiem ogólnie wzmacniającym, zalecanym w wyczerpaniu psychicznym i fizycznym. Znajdują też zastosowanie w zaburzeniach krążenia obwodowego krwi, paradentozie i kaszlu.
Róża dzika
Owoce zawierają dużo witaminy C, chronią przed chorobami, zatruciami, leczą zaburzenia trawienne i schorzenia wątroby. Obniżają poziom cholesterolu, zwalczają bezsenność, zapobiegają przeziębieniom.