Miód manuka to naturalny miód pochodzący z Nowej Zelandii o niezwykłych właściwościach leczniczych.
Ceniony na całym świecie miód manuka powstaje z nektaru krzewu manuka – rośliny rosnącej na terenach Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Nazwa miodu wywodzi się z języka maori i dosłownie oznacza „miód z drzewa herbacianego”. W procesie dojrzewania miodu wytwarza się unikalny składnik – methylglyoxal. Badania wykazały, że związek ten ma właściwości antybakteryjne i przeciwutleniające, jest również odporny na działanie ciepła, światła, enzymów i płynów ustrojowych. Im wyższe jego stężenie w miodzie, tym korzystniejsze działanie lecznicze. W zwykłych miodach odnajdziemy nie więcej niż 10 mg methylglyoxalu na 1 kg miodu. Miód manuka zawiera od 30 do 800 mg methylglyoxalu w 1 kg!
Jakie działanie ma miód manuka?
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
- Reguluje florę bakteryjną jelit.
- Pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, zespołu jelita nadwrażliwego i refluksu.
- Wzmacnia naturalną odporność organizmu.
- Zapewnia dobrą kondycję skóry.
- Pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego i różowatego.
- Pomaga w walce z chorobotwórczymi bakteriami wywołującymi schorzenia takie jak: zapalenie zatok, gardła, błony śluzowej nosa, oraz infekcje przewodu pokarmowego (biegunka, wymioty, bóle brzucha).
- Przyspiesza proces gojenia zmian skórnych w przypadku półpaśca.
- Zwiększa efektywność leczenia anginy i innych chorób gardła.
- Przyspiesza proces gojenia się ran oraz odleżyn.
- Pomaga w dolegliwościach związanych z egzemą.
W leczeniu schorzeń układu pokarmowego
Miód manuka zawiera duże ilości substancji antybakteryjnych, które regulują funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Choroba wrzodowa żołądka jest jedną z częstszych chorób tego układu. Występuje u około 5–10% populacji osób dorosłych. Choroba wrzodowa żołądka, potocznie określana jako wrzody żołądka, to ograniczony ubytek błony śluzowej, któremu towarzyszy naciek zapalny i martwica. Najczęstszą przyczyną wrzodów żołądka jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori, która dzięki swoim szczególnym właściwościom jest w stanie przetrwać w kwaśnych warunkach światła żołądka. Helicobacter pylori produkuje toksyny, uszkadzające komórki błony śluzowej i wywołujące jej zapalenie. Prowadzi to do zwiększonego wydzielania hormonu gastryny, co wpływa z kolei na większe wydzielanie kwasu solnego w żołądku, a w konsekwencji powoduje owrzodzenia żołądka. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową.
Spożywanie miodu manuka przyspiesza namnażanie się dobroczynnych bakterii jelitowych i jednocześnie zwalcza bakterie chorobotwórcze kolonizujące przewód pokarmowy, m.in. Helicobacter pylori. Potencjał leczniczy miodu wynika z jego trwałych właściwości antybakteryjnych. Trwałych – czyli nieulegających degradacji pod wpływem braku tlenu i kwasowego środowiska właściwego dla przewodu pokarmowego człowieka. Miód manuka jest szczególnie przydatny w leczeniu wspomagającym różnych problemów gastrycznych, takich jak bóle brzucha, wzdęcia, kolki jelitowe, nudności, zgaga, wrzody żołądka itp. W przypadku wrzodów żołądka oraz przy nadkwasocie miód manuka obniża stężenie kwasu solnego i wspomaga regenerację uszkodzonej błony śluzowej żołądka. Miód może być z powodzeniem stosowany zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci.
Jak spożywać miód manuka?
Należy pamiętać, że miód manuka jest produktem spożywczym, a nie lekiem ani suplementem diety. Z tego względu nie ma jasno sprecyzowanych reguł dotyczących dawkowania. Miód manuka należy spożywać tak, jak każdy inny miód – najlepiej 2–3 łyżeczki rano, na czczo, około 20 minut przed posiłkiem. Spożywanie miodu manuka jest bezpieczne, ponieważ jest to produkt w 100% naturalny. Jeśli masz uczulenie na produkty pszczelego pochodzenia, przed zastosowaniem miodu manuka skonsultuj się z lekarzem. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) miodu nie powinno się podawać dzieciom do pierwszego roku życia.