Naturalna detoksykacja

Zwolenników oczyszczania organizmu z toksyn ciągle przybywa. Nic dziwnego. Ich nadmiar powoduje, że czujemy się zmęczeni i pozbawieni energii. Pozbycie się „trucicieli” wcale nie jest trudne.

 

Rozwój cywilizacyjny sprawił, że życie jest o wiele bardziej komfortowe; niestety, wraz z ewolucją powszechne stały się problemy wynikające ze skażenia gleby, wód, powietrza czy przetwarzania żywności. W dzisiejszych czasach narażenie na szkodliwe czynniki jest dużo większe niż miało to miejsce w poprzednich pokoleniach. Organizm gromadzi związki metaboliczne wytwarzane przez obecne w środowisku środki przemysłowe, pestycydy, dodatki do żywności, szkodliwe metale ciężkie, a także leki i używki. Skutkiem nadmiernej ekspozycji tych związków, procesy akumulacji przeważają nad ich wydalaniem. W rezultacie często dochodzi do zaburzenia równowagi wewnętrznej organizmu, co przejawia się obniżeniem wydolności fizycznej i psychicznej, zaburzeniami pracy układu immunologicznego, przemęczeniem, zaburzeniami koncentracji, bólami głowy, a także coraz powszechniej występującymi skórnymi reakcjami alergicznymi. Wpływ substancji szkodliwych na organizm zależy od jego wydolności detoksykacyjnej.

 

Detoksykacja, cóż to takiego?

Detoksykacja (łac. detoxification), potocznie detoks (łac. detoxicatio czyli usuwanie toksyn), jest naturalnym procesem eliminacji zanieczyszczeń z organizmu przez narządy, takie jak wątroba, nerki, skóra. Proces uwzględnia m.in. wydalanie moczu, kału, potu oraz techniki oddechowe. Sprawny układ immunologiczny, zdrowe układy – krążenia i nerwowy oraz wydolne narządy odpowiedzialne za eliminację toksyn poradzą sobie z ich nadmiarem. Jednak przewlekłe narażenie organizmu na działanie związków toksycznych oraz ich metabolitów może zaburzać pracę organizmu. W celu przywrócenia pierwotnego stanu zdrowia konieczne jest zastosowanie terapii detoksykacyjnych, które wspomagają naturalny proces oczyszczania organizmu. Coraz więcej osób, zwłaszcza wiosną, zwraca się do aptekarzy o pomoc w wyborze suplementów diety pozwalających oczyścić organizm, aby wraz z nadejściem słonecznej aury poczuć się „zdrowo, lekko i świeżo”. Należy jednak pamiętać o naturalnych źródłach dostarczających organizmowi dobroczynnych substancji. Są to owoce, warzywa bogate w polifenole oraz zioła. Nie tylko oczyszczą organizm, ale pomogą spalić tłuszcz, poprawią samopoczucie, wygląd skóry i wzmocnią odporność. Polifenole owoców i warzyw zwiększają aktywność glutationu, przyspieszając zamianę toksycznych substancji na formy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach, aby mogły być usunięte z organizmu. Zioła natomiast przyspieszają proces detoksykacji, jak też regulują pracę układu pokarmowego. Ich rola w procesie oczyszczania organizmu jest kluczowa.

 

Mistrzowie detoksu

Karczoch – usuwa z organizmu nagromadzone toksyny dzięki obecności cynaryny, która odtruwa i obniża poziom cholesterolu oraz kwasu chlorogenowego, który wspomaga trawienie. Kwas chlorogenowy zmniejsza wchłanianie cukrów, co wpływa na szybką redukcję kilogramów; jest bardzo polecany diabetykom. Karczoch wywiera pozytywny wpływ na wątrobę przez co wspiera oczyszczenie organizmu. To także naturalne źródło witaminy B3 (niacyny), która jest niezastąpiona w procesie przemiany węglowodanów i kwasów tłuszczowych.

Pokrzywa – charakteryzuje się działaniem moczopędnym; a wraz z moczem usuwane są z organizmu substancje szkodliwe. Pokrzywa zapobiega również zatrzymywaniu płynów w organizmie, co zmniejsza obrzęki.

Mniszek lekarski – jest dobrym środkiem moczopędnym i detoksykacyjnym, działa przeciwcukrzycowo (dzięki inulinie), pomaga w dolegliwościach skórnych, żołądkowych, wzmacnia odporność; jest bogaty w minerały (żelazo, potas, wapń), stymuluje działanie wątroby.

Ostropest plamisty – dzięki swoim właściwościom odtruwającym pomaga oczyścić organizm z alkoholu. Blokuje toksyny, tym samym sprawdza się jako naturalny lek na marskość wątroby.

Czystekwłaściwości detoksykacyjne wynikają z zawartych w tej roślinie polifenoli. Są one silnymi antyoksydantami, które nie tylko hamują procesy starzenia się, ale i skutecznie przeciwdziałają wolnym rodnikom, grzybom, bakteriom i wirusom, nagromadzonym w organizmie. Czystek jest także środkiem pozwalającym na pozbycie się toksyn i metali ciężkich, pozytywnie wpływa również na skórę pomagając pozbyć się zmian trądzikowych.

Melisa lekarska – ma wiele właściwości leczniczych, m.in. zapobiega utlenianiu lipidów w wątrobie, jej stłuszczeniu oraz innym schorzeniom tego narządu. Nadmierna detoksykacja organizmu może doprowadzić do uszkodzenia wątroby i jej osłabienia, melisa wzmacnia procesy ochronne wątroby, aktywizuje ją do wydzielania korzystnych przeciwutleniaczy.

Zielona herbata – reguluje trawienie i wspomaga metabolizm wątrobowy, a obecne w niej katechiny przyspieszają spalanie tłuszczów. Zawiera polifenole wymiatające toksyczne wolne rodniki tlenowe, skutecznie oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.

Seler, zarówno korzeniowy, jak i naciowy – zawierają dużo błonnika i mają właściwości antyoksydacyjne, oczyszczające i odkwaszające organizm. Pobudzają przemianę materii i usuwają kwas moczowy, którego nadmierna ilość odkłada się w postaci kryształów w stawach, co prowadzi do ich niszczenia.

Witamina C (z aceroli) – pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *