Naturalny arsenał

Pomagają walczyć z przeziębieniem, podnosić odporność. Odpowiednio dobrane są skuteczne we wspomaganiu leczenia wielu chorób.

 

Rośliny lecznicze, które działają przeciwzapalnie, napotnie i przeciwgorączkowo, są najlepszymi sojusznikami w walce z przeziębieniem oraz infekcjami grypopodobnymi. W okresie jesienno-zimowym przeziębienie lub infekcje górnych dróg oddechowych są najczęstszymi przyczynami wizyt u lekarza. Preparaty zawierające wyciągi roślinne są jednymi z popularniejszych środków, które stosujemy w celu złagodzenia objawów przeziębienia.

Zioła to leki natury, które zawierają wiele cennych substancji korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Są dostępne w postaci kropli, syropów, tabletek czy herbatek. Leki roślinne nie zastąpią terapii lekami syntetycznymi, lecz skutecznie ją wspierają. Dodatkowo zawarte w nich kompleksy związków o działaniu immunostymulującym układ odpornościowy, aktywują siły organizmu i przyspieszają wyzdrowienie. Warunkiem skuteczności terapii ziołowej jest odpowiedni dobór składników mieszanki oraz jej odpowiednie dawkowanie. Korzystajmy ze skarbnicy natury, aby przy pomocy leczniczych roślin poprawić skuteczność leczenia.

 

Lipa – jest znakomitym środkiem wspomagającym leczenie przy przeziębieniach. Herbatka z lipy kojarzona jest głównie jako środek przeciwgorączkowy, bo działa silnie napotnie. Napar z kwiatu lipy pijemy w razie przeziębienia, bólu gardła, zapalenia oskrzeli, grypy.

Kwiat lipy zawiera w swoim składzie związki flawonoidowe (około 1%), śluz (około 3%) oraz olejki eteryczne. Wśród flawonoidów wyodrębniono pochodne glikozydowe kwercetyny, kemferolu i akacetyny oraz tilirozyd. Olejki eteryczne zawierają m.in. farnezol, pachnący konwalią, a także geraniol, przypominający zapach pelargonii i eugenol z aromatem goździka. W kwiatach lipy znajdziemy także kwasy organiczne, garbniki, składniki mineralne oraz witaminę C i PP.

Spore znaczenie lecznicze mają zawarte w lipie związki śluzowe, które wykazują działanie osłaniające, powlekające i zmiękczające. Pomocne są zatem przy łagodzeniu bólu gardła, chrypce i kaszlu.

Kwiat lipy rozgrzeje nas i wywoła pocenie się skóry (dzięki flawonoidom), co pozwala usunąć z ciała część toksyn i oczyścić pory. Ma także lekkie działanie moczopędne, głównie dzięki terpenom. Olejki eteryczne mają działanie dezynfekujące i pomagają w oddychaniu. Syrop z lipy dobrze jest pić przy kaszlu, ponieważ łagodzi podrażnienia gardła, powlekając je warstewką śluzu. Dzięki witaminie C kwiat lipy pomaga przy przeziębieniu, uszczelniając naczynka krwionośne i zmniejszając tym samym obrzmienia np. gardła. Zatem o kwiatach lipy warto pamiętać szczególnie jesienią i zimą.

 

Bez czarny uznawany za jedną z najstarszych roślin leczniczych. Surowcem są zarówno kwiaty bzu, jak i jego owoce. Czarny bez znany jest ze swoich korzystnych właściwości w przypadku leczenia infekcji wirusowych i przeciwdrobnoustrojowych. Przyczynia się do łagodzenia objawów przeziębienia, jest pomocny przy kaszlu i chrypce oraz wspomaga naturalną odporność organizmu.

Kwiaty czarnego bzu obfitują w witaminę A, C, B1, B2, B3, B6, potas, wapń, sód, magnez, cynk, fosfor, a także mnóstwo substancji aktywnych, m.in. flawonoidy, olejki eteryczne. Działają moczopędnie i rozkurczowo oraz uszczelniają naczynia włosowate. Napary z czarnego bzu stosuje się także do płukania jamy ustnej i gardła, do okładów w zapaleniu spojówek i brzegów powiek, a maść z kwiatów służy do leczenia wyprysków skórnych, czyraków, trądziku, oparzeń. Owoce bzu czarnego działają antyoksydacyjne, czyli mają zdolność do wiązania wolnych rodników.

Malina – badania potwierdzają lecznicze właściwości zarówno owoców, jak i liści maliny. Zawarty w owocach kwas salicylowy (i jego pochodne) działają napotnie i przeciwgorączkowo. Suszone liście zawierają garbniki, flawonoidy i fenolokwasy, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Stosowane w postaci naparów mają działanie przeciwbakteryjne, moczopędne, przeciwbiegunkowe, a jako płukanki pomagają w leczeniu aft i bólach gardła. Owoce bogate są w witaminy z grupy B, witaminę C i prowitaminę A oraz sole mineralne. Zawierają pektyny wspomagające układ pokarmowy.

 

Jeżówka purpurowa należy do roślin zielarskich o udowodnionym wpływie na układ odpornościowy. Preparaty z jeżówki purpurowej są skutecznymi środkami w leczeniu przeziębienia, stosowanymi zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Sok z jeżówki purpurowej wspomaga leczenie infekcji dróg oddechowych, skracając okres choroby, oraz łagodzi jej objawy. Badania kliniczne dowodzą, że sok z jeżówki jest skuteczny we wspomaganiu leczenia krztuśca i zapalenia oskrzeli u dzieci. Wyciągi z jeżówki purpurowej mają zdolność pobudzania układu odpornościowego, czyli zwiększania odporności. Są zatem polecane w kuracjach odpornościowych. Najbardziej skuteczne są preparaty otrzymywane z naziemnych części jeżówki purpurowej, a najwyższą aktywnością charakteryzują się preparaty otrzymane ze świeżego ziela.

 

Pędy sosny działają ogólnie wzmacniająco na organizm, są szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym, w czasie osłabionej odporności organizmu. Syrop z sosny warto zażywać przez cały rok, poprawi on odporność i wzmocni organizm. Ma również działanie wykrztuśne i bakteriobójcze. Zawiera witaminę C, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

 

Babka lancetowata wpływa łagodząco na gardło, krtań i struny głosowe. Wspomaga układ odpornościowy. Działa przeciwzapalnie w obrębie jamy ustnej, gardła i żołądka. Zmniejsza przekrwienie błon śluzowych i nadmierną przepuszczalność naczyń włosowatych oraz niszczy bakterie. Posiada ponadto słabe działanie wykrztuśne i przeciwskurczowe, zwłaszcza na mięśnie gładkie górnych dróg oddechowych.

 

Porost islandzki wykazuje silne działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Chroni śluzówkę przed szkodliwym działaniem patogenów. Ma działanie osłaniające i przeciwkaszlowe ze względu na obecność śluzu. Łagodzi podrażnienia gardła oraz ma kojący wpływ na krtań i struny głosowe – zmniejsza chrypkę i zabezpiecza struny głosowe przed dalszym rozwojem infekcji. Do wytwarzania preparatów leczniczych najczęściej wykorzystuje się plechę, z której uzyskuje się zioła do zaparzania, ale porost islandzki można kupić też pod postacią tabletek lub syropu. Zawiera do 50% polisacharydów oraz kwasy porostowe, które pobudzają wydzielanie śliny i soków trawiennych, wykazują działanie antybiotyczne. Witamina C i porost islandzki pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

 

Na przeziębienie – przeciwzapalnie i przeciwbólowo działa kora wierzby. Świetny też jest przy tego typu dolegliwościach owoc dzikiej róży, zawiera bowiem dużo witaminy C. Przeciwzapalnie działają również lawenda, lipa, kwiat i owoc czarnego bzu oraz rumianek.

 

Na grypę – kwiat lipy i czarnego bzu. Działają przeciwgrypowo, na bazie tych ziół tworzone są wszelkie jesienno-zimowe zestawy przeciwgrypowe. Godne polecenia są też olejki: eukaliptusowy – przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy, sosnowy – antyseptyczny, dobry przy anginie, grypie, zapaleniu zatok.

 

Na gorączkę – do ziół przeciwgorączkowych zaliczamy: lipę, rumianek, bez czarny, wierzbę, bratki i brzozę.

 

Na katar – niestety, nie ma złotego środka, który natychmiast uwolni nas od kataru. Jedyne, co możemy zrobić, to udrożnić drogi oddechowe i ułatwić sobie oddychanie. W tym celu warto zrobić inhalacje z sypkich ziółek z szyszek sosny, z szałwii, rumianku, mięty, macierzanki lub tymianku. Przy katarze zatokowym pomogą inhalacje z nostrzyka, lawendy, kwiatu bzu czarnego i kwiatu wiązówki. Warto też sięgnąć po naturalne olejki aromatyzujące, np. rozmarynowy czy anyżowy.

 

Na gardło – pomocny może okazać się napar z korzenia prawoślazu, napar z szałwii lub ziela jeżówki purpurowej. Świetny też będzie kwiat dziewanny i malwy czarnej. W tego typu dolegliwościach dawniej sięgano też po liście babki lancetowatej. Przy chorych migdałkach zalecano stosowanie kurzyśladu, wierzby.

 

Na kaszel – na suchy, męczący kaszel dobrze zrobi korzeń prawoślazu. Uporczywy mokry kaszel zwalczać możemy zielem tymianku albo owocem anyżu. Przy kaszlu pomogą też babka lancetowata i malwa czarna.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *