Siarka, jako składnik tzw. molekuły życia jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Bio-siarka jest składnikiem wielu białek, witamin, hormonów oraz innych związków biologicznie czynnych.
Siarka to pierwiastek o szerokim spectrum działania i unikatowych właściwościach. Jako element struktury białkowej jest zawarta w każdej komórce organizmu i pełni w nim istotne funkcje. Wspomaga leczenie wielu schorzeń i zapobiega ich rozwojowi, pomaga budować formę i zachować młodość. Posiada właściwości przeciwzapalne. Od wieków znane są kuracje siarczkowymi wodami termalnymi stosowane głównie w dolegliwościach reumatycznych i skórnych.
Siarka to wyjątkowy pierwiastek, który w przeciwieństwie do innych minerałów nie jest metalem, a w skorupie ziemskiej występuje w licznych związkach. Jest ważnym elementem budulcowym aminokwasów – głównie metioniny i cysteiny – w 0,25 proc. wszyscy zbudowani jesteśmy z siarki. Znajdziemy ją m.in. w kwasie glutaminowym, niezbędnym dla funkcjonowania układu nerwowego i mózgu, w heparynie obniżającej ciśnienie krwi czy insulinie regulującej poziom cukru. Jest również w witaminach: B1 (tiamina), B7 (biotyna) i kwasie pantotenowym. Siarka jest też silnym antyoksydantem chroniącym organizm przed nadmierną ilością wolnych rodników. Glutation – związek uznawany za najskuteczniejszy antyoksydant również zawiera siarkę.
Bio-siarka, czyli siarka organiczna nieutleniona
Siarka organiczna nieutleniona to naturalny związek siarki, który jest jednym z najczęściej występujących makroelementów w ludzkim organizmie. Występuje głównie w kościach, mięśniach, skórze i w stawach, ale pełni ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Bio-siarka jest też składnikiem kosmetyków o szerokim spektrum działania. Jest wykorzystywana w wielu produktach m.in. w leczeniu trądziku, łuszczycy czy atopowego zapalenia skóry.
Jak rozpoznać niedobory siarki?
Niedobory objawiają się pogorszeniem kondycji skóry, włosów i narządów ruchu. Włosy stają się łamliwe, cera traci jędrność, nasila się trądzik, łupież, łuszczyca, egzema. O braku siarki w organizmie świadczą też zaburzenia emocjonalne: możemy odczuwać niepokój, przemęczenie. Niedobory towarzyszą też często problemom ze wzrokiem i rozwojowi zaćmy a także osłabieniu metabolizmu białek i tłuszczów. Niedobory tego pierwiastka grożą przede wszystkim osobom, które jedzą za mało białka, a za dużo żywności wysokoprzetworzonej.
Najbogatszym źródłem siarki jest czosnek i żółtka jaj. Siarkę organiczną znajdziemy również w białku zwierzęcym, m.in. w mięsie, podrobach, rybach morskich, nabiale oraz w roślinach strączkowych. Szukać jej również warto w kapuście, jarmużu, rzeżusze, kalafiorze, brokułach w cebuli, porze. Także w rzodkiewce i rzepie, szczypiorku, pietruszce, chrzanie, selerze. Siarkę odnajdziemy również w owocach, np. w truskawkach, pomidorach, szparagach, czarnych i czerwonych porzeczkach, dyni, kukurydzy, figach, gruszkach.
Zastosowania bio-siarki w kosmetyce
Leczenie trądziku – siarka organiczna działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, co pozwala na zwalczanie bakterii odpowiedzialnych za wywołanie trądziku. Ma też właściwości złuszczające, usuwa martwy naskórek i odblokowuje pory.
Redukcja łojotoku – hamuje nadmierną produkcję sebum, co pozwala na zmniejszenie łojotoku i ograniczenie powstawania zaskórników.
Leczenie łuszczycy – zmniejsza łuszczycowe zmiany skórne, łagodzi świąd i redukuje stan zapalny.
Redukcja objawów AZS – wykazuje właściwości przeciwświądowe i przeciwzapalne, łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry.
Młoda skóra i piękne włosy – siarka jest podstawowym składnikiem keratyny, białka obecnego w naskórku, włosach i paznokciach oraz kolagenu, odpowiadającego za jędrność, natłuszczenie i nawilżenie skóry. Utrzymuje skórę w dobrej formie, przyspiesza jej regenerację i spowalnia procesy starzenia. Preparaty z siarką polecane są osobom ze skórą tłustą, z powodu jej właściwości dezynfekujących, bakterio- i grzybobójczych. Wykorzystuje się ją także do produkcji szamponów, bo znakomicie oczyszcza skórę głowy i pomaga pozbyć się łupieżu.
Siarka dobra na płuca i odporność
Bio-siarka posiada kojący wpływ na drogi oddechowe, ułatwia oddychanie, wspomaga pracę górnych dróg oddechowych, w tym płuc. Bierze czynny udział w usprawnieniu oddychania komórkowego. Działa antyseptycznie. Wchodzi w skład wielu związków o udowodnionym działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwwirusowym jak allicyna zawarta w czosnku i cebuli oraz izotiocyjaniany zawarte w chrzanie, które są polecane przy infekcjach dróg oddechowych. Ponadto siarka uczestnicząc w tworzeniu białek wspomaga również wytwarzanie immunoglobulin – przeciwciał biorących udział we wszystkich procesach odpornościowych oraz mobilizuje organizm do walki z chorobami.
Dla zdrowia stawów
Siarka w postaci organicznej jest podstawowym budulcem tkanki łącznej i kolagenu, z których zbudowane są stawy, wpływa na prawidłowy rozwój chrząstek stawowych, ułatwia ich regenerację i sprawne funkcjonowanie. Cała chrząstka i maź stawowa jest zbudowana ze związków siarki.
Przy niedoborach tego pierwiastka, tkanka chrzęstna traci właściwą przepuszczalność, przez co zaburzony jest proces jej odżywiania i oczyszczania z toksyn. W efekcie pojawiają się stany zapalne, a z upływem czasu dochodzi do deformacji, zgrubień i przerostów tkanki. Gdy poziom siarki jest odpowiedni, tworzy ona mocne struktury kolagenu, co poprawia stan ścięgien, więzadeł i chrząstek, ułatwia regenerację i sprawne funkcjonowanie stawów. Zmniejszają się bóle kostno-stawowe występujące w chorobach reumatycznych i zwyrodnieniowych. Właściwości przeciwzapalne siarki łagodzą też dolegliwości narządów ruchu po urazach i operacjach oraz zapobiega ponownemu nawrotowi ich dysfunkcji.
Siarka wspiera układ pokarmowy
Siarka pomaga usunąć szkodliwe i toksyczne związki z organizmu. Wiąże metale ciężkie i nikotynę, ułatwiając ich wydalenie. Pomaga też w usuwaniu toksyn wydzielanych przez namnażające się w organizmie grzyby Candida. Związki wspomagają produkcję kwasów żółciowych, poprawiając trawienie, likwidują objawy zgagi i niestrawności. Wspomaga wątrobę w wykonywaniu czynności odtruwania, ponieważ związki zawierające siarkę mają wpływ na mechanizmy detoksykacji. Siarka buduje również insulinę – hormon odgrywający zasadniczą rolą w metabolizmie węglowodanów i odpowiadający za poziom glukozy we krwi. Przy niedoborze siarki wydzielanie insuliny jest ograniczone, a komórki trzustki działają nieprawidłowo, co grozi insulinoopornością.
Bio-siarka wspomaga:
- sprawne funkcjonowanie stawów – jest niezbędna do prawidłowego rozwoju chrząstek stawowych, ułatwia ich regenerację i pracę, posiada właściwości przeciwzapalne;
- stan włosów, skóry i paznokci – wpływa na prawidłowy ich wygląd i elastyczność; zwalcza stany zapalne oraz zakażenia grzybicze skóry i mieszków włosowych;
- prawidłowe funkcjonowanie wątroby – wspomaga wątrobę w wykonywaniu czynności odtruwania oraz wspomaga produkcję kwasów żółciowych;
- kondycję psychofizyczną – jako składnik każdej komórki wpływa na prawidłową pracę organizmu, pełni rolę energetyczną uczestnicząc w wielu procesach enzymatycznych, ponadto wraz z manganem i fosforem jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego;
- przeciwdziałanie starzeniu się organizmu – przez obecność bio-siarki w strukturach białkowych każdej komórki organizmu, niektórych witaminach, hormonach i innych substancjach warunkujących prawidłowe funkcjonowanie organizmu, wpływa też na możliwości regeneracyjne organizmu, działa energetyzująco i rewitalizująco.
- korzystnie wpływa na efekty przemiany lipidowej, polegające na obniżeniu poziomu cholesterolu, beta-lipoproteidów i trójglicerydów, a u chorych z miażdżycą zrostową kończyn dolnych obniżenie poziomu cholesterolu i fibrynogenu.