Ochrona płynąca z natury

Stan pandemii COVID-19 trwa już ponad rok. To niezwykle trudny czas dla całego społeczeństwa. Przed nami kolejne wyzwania. Choroby sezonowe – przeziębienie, grypa. Warto wzmocnić swoją odporność.

 

Sezon grypowy zbiegnie się z kolejną falą zachorowań na Covid-19, a jednoczasowe zakażenia dwoma lub więcej czynnikami chorobotwórczymi to olbrzymie ryzyko bardzo ciężkiego przebiegu tych chorób. Napływające zewsząd informacje o wzroście liczby zakażonych, zmarłych, przyczyniają się do pogłębiania poziomu stresu. Próbujemy radzić sobie, z różnym skutkiem, z brakiem poczucia kontroli. Nie jesteśmy jednak całkowicie bezradni, możemy wiele zrobić, aby zadbać o zdrowie i zachować spokój. Warto bowiem wiedzieć, że stres nie pomaga nam zachować dobrze funkcjonującego układu odpornościowego. Gdy układ immunologiczny pracuje właściwie, potrafimy stawić czoło bakteriom, wirusom, innym drobnoustrojom.

Na szczęście są sposoby, dzięki którym można zmniejszyć stres i niepokój, co dobrze przysłuży się naszemu organizmowi. Sojusznikami w tym procesie będą bez wątpienia preparaty zawierające dobraną kompozycję naturalnych składników, które wesprą organizm w walce z infekcjami oraz wzmocnią odporność. Należą do nich olej konopny, ekstrakt z oregano, czarnuszki, imbiru oraz witamina D3.

 

Konopie siewne należą do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. W Polsce znane były od wieków, jako „magiczne ziele”. Miały duże znaczenie gospodarcze i lecznicze. Z łodyg wykonywano mocne sznury, wytrzymałe liny, solidne tkaniny, a z nasion wyciskano oleje. Istnieją dwa rodzaje konopi: konopie indyjskie i konopie siewne. Różnią się nie tylko wyglądem, ale także właściwościami.

Konopie indyjskie (marihuana) mają działanie narkotyczne. Wyselekcjonowana lecznicza wersja marihuany, dzięki aktywnemu składnikowi THC (tetrahydrokannabinol), może łagodzić bóle i dolegliwości związane m.in. ze stwardnieniem rozsianym i zmniejszać przykre skutki chemioterapii.

Konopie siewne pozbawione są właściwości narkotycznych. Stężenie THC w roślinach jest śladowe, więc nie nadają się do wytwarzania nielegalnych używek. Prawdziwym skarbem oleju konopnego są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – czyli omega-3 i omega-6, stanowiące aż 80% składu oleju konopnego. W oleju z konopi siewnych proporcje NNKT są wprost idealne – 3:1, gdzie 3 to omega-6 a 1 stanowią kwasy omega-3. Olej zawiera też kwas oleinowy, palmitynowy, gamma-linolenowy (GLA), arachidonowy i eikozanowy. Ich wyjątkowe połączenie jest zupełnie unikalne wśród jadalnych nasion oleistych W oleju zawarte są przeciwutleniacze, karoten, fitosterole, fosfolipidy oraz witaminy – A, D, E, K. Także wiele cennych substancji biologicznie czynnych o właściwościach regenerujących, przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych i antyseptycznych. Jednym słowem olej z konopi siewnych jest kopalnią dobroci dla naszego organizmu. Wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Do najważniejszych należą:

  • wspomaganie układu odpornościowego: wpływa na zwiększenie naturalnej odporności organizmu, a także wzmacnia florę bakteryjną jelit, współdecydującą o prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego;
  • wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego: zmniejsza stężenie lipidów we krwi, dzięki czemu zapobiega rozwojowi miażdżycy, a także wzmacnia naczynia krwionośne. Zapobiega również powstawaniu zakrzepów i zatorów, gdyż hamuje proces sklejania się krwinek w układzie naczyniowym;
  • zapobieganie rozwojowi nowotworów: bogaty w przeciwutleniacze pozwala skuteczniej niwelować w organizmie szkodliwe działanie wolnych rodników, a zawarty w nim chlorofil hamuje proces degradacji zdrowych komórek;
  • naturalne działanie przeciwbólowe: olej z konopi łagodzi stany zapalne organizmu, a tym samym zmniejsza bóle stawów oraz obrzęki, jak również przyspiesza proces regeneracji skóry i błony śluzowej.

Ponadto olej konopny może wykazywać działanie moczopędne, a także wspomaga proces eliminacji toksyn z organizmu. To również skarbnica witaminy K, niezbędnej do syntezy białek i enzymów. Witamina K ma właściwości przeciwkrwotoczne i odpowiada za krzepliwość krwi, działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo oraz bierze udział w formowaniu tkanki kostnej.

 

Czarnuszka. Wszędzie tam, gdzie pojawia się stan zapalny czarnuszka stanowi niezrównany oręż, aby się z nim rozprawić. Również tam, gdzie szwankuje system odpornościowy. Znana jest ze swoich silnych właściwości antyzapalnych, antynowotworowych, antyoksydacyjnych i jednocześnie ochronnych. Surowcem leczniczym są nasiona i olej z czarnuszki. Nasionka czarnuszki to prawdziwa skarbnica związków biologicznie aktywnych! Zawiera ich ponad 100. Surowiec wykazuje działanie hipoglikemiczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne – także w reumatyzmie. Wykazuje silne działanie antybiotyczne, przeciwrobacze, żółciotwórcze i żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, a także poprawiające trawienie.

Nasiona czarnuszki zawierają tłuszcze (fosfolipidy i fitosterole), olejki eteryczne, flawonoidy, saponinę – melantynę, alkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin, garbniki. W nasionach znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas linolowy, oleinowy i eikozadienowy, a także kwasy nasycone (kwas palmitynowy i stearynowy). Ponadto: witaminy: A, B1, B2, B3, B6, E, F, biotyna, związki mineralne: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor.

 

Witamina D3 (cholekalcyferol) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zwiększa produkcję przeciwzapalnych i przeciwalergicznych cytokin wytwarzanych przez komórki immunologiczne, które mają silne działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Wpływa pozytywnie na:

  • prawidłowy przebieg procesu wchłaniania się wapnia,
  • na pracę wszystkich mięśni,
  • wspiera właściwe funkcjonowanie układu immunologicznego,
  • utrzymanie zdrowych zębów i układu kostnego.

 

Imbir używany jest jako środek na przeziębienie i katar, rozgrzewa nasz organizm. Działa też przeciwgorączkowo i przeciwbakteryjnie. Związki zawarte w imbirze podnoszą odporność organizmu i skracają czas choroby. Składniki imbiru wykazują właściwości przeciwbólowe, porównywalne z niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi, nie wykazując przy tym ich działań niepożądanych. Surowiec (kłącze i olej) dodawany jest do preparatów stosowanych z dobrym skutkiem w reumatologii, gdyż zmniejsza ból mięśniowy i stawowy. Imbir działa hamująco na tworzenie się prozapalnych cytokin. Poprawia trawienie, krążenie krwi i ogólnie stymuluje organizm.

 

Oregano wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne. Zawiera olejek eteryczny bogaty m.in. w karwakrol i tymol, które wykazują działanie bakterio- i grzybobójcze. Zwiększa wydzielanie śliny, soku żołądkowego i żółci, a tym samym usprawnia procesy trawienia i przyswajania pokarmów. Oregano łagodzi kaszel, wzmaga wydzielanie śluzu przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych oraz działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli, w związku z tym w ziołolecznictwie jest stosowane w nieżytach górnych dróg oddechowych, kaszlu i utrudnionym odkrztuszaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *