Obrazek

Oczyszczanie organizmu

Masz złe samopoczucie, brakuje ci energii, często się przeziębiasz, twoja skóra jest szara, a paznokcie osłabione? Niewykluczone, że są to objawy zakwaszenia organizmu, czyli zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej.

 

Rozwój cywilizacyjny sprawił, że życie jest o wiele bardziej komfortowe, lecz powszechne stały się problemy wynikające ze skażenia gleby, zanieczyszczenia wód czy żywności (konserwanty, dodatki do żywności). Pojawiły się: efekt cieplarniany, dziura ozonowa, smog, utrudniający życie w wielkomiejskich aglomeracjach. Gromadzenie niebezpiecznych substancji w organizmie może prowadzić do licznych problemów zdrowotnych(nawet jeżeli występują w małych dawkach i niskich stężeniach). Mogą prowadzić do osłabienia organizmu, zmniejszenia zdolności immunologicznych, przewlekłego zmęczenia czy rozwoju chorób.

Oddziaływanie toksyn na organizm warunkują dawki, czas ekspozycji, a także możliwości przenikania substancji do tkanek. Ich wpływ na organizm zależy od wydolności detoksykacyjnej organizmu – sprawności wątroby, nerek i płuc, a także wydalania produktów przemiany materii przez skórę, wraz z potem. Źródłem szkodliwych związków chemicznych są także produkty przemian metabolicznych zachodzących w organizmie (wolne rodniki tlenowe, mocznik, kreatynina). Na skutek życia w zanieczyszczonym środowisku, dostarczania organizmowi przetworzonej chemicznie żywności i niekorzystnego wpływu substancji egzogennych (np. w kosmetykach) może dojść do zaburzenia homeostazy organizmu. Utrata równowagi wewnętrznej przejawia się obniżeniem wydolności fizycznej i psychicznej, zaburzeniami pracy układu immunologicznego, przemęczeniem, zaburzeniami koncentracji, bólami głowy, a także coraz powszechniej występującymi skórnymi reakcjami alergicznymi.

 

Właściwa wartość pH

Nasz organizm działa sprawnie, jeśli zachowana jest prawidłowa równowaga kwasowo-zasadowa, czyli swoisty stosunek anionów do kationów utrzymujący optymalne pH na poziomie 7,35–7,45. Warunkuje ono prawidłową przemianę materii. Do pomiaru stopnia kwasowości czy zasadowości substancji służy wskaźnik pH. Może on zawierać się w przedziale od 0–14. Wartość poniżej 7 oznacza odczyn kwaśny, a powyżej 7 odczyn zasadowy. Substancje o pH równym 7 mają odczyn obojętny.

Zachowanie odpowiedniego pH krwi jest uzależnione od pracy przede wszystkim układów: trawiennego, krążeniowego, hormonalnego oraz sprawnego wydalania nadmiaru dwutlenku węgla przez płuca i kwasów oraz zasad przez nerki. Jeżeli zależy nam na tym, aby mechanizmy przebiegały bez zarzutu, to powinniśmy zadbać o to, by razem z pożywieniem przyjmować potrzebne składniki mineralne, głównie wapń, magnez, potas. W przypadku kiedy ich brakuje, nasz organizm nie jest w stanie zneutralizować oraz wydalić wszystkich efektów ubocznych przemiany materii, którymi w głównej mierze są kwasy. Dochodzi wówczas do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej, czyli tzw. zakwaszenia organizmu

 

Jak się chronić?

Aby wraz z nadejściem wiosny poczuć się „zdrowo i świeżo”, w pierwszej kolejności należy pamiętać o naturalnych źródłach dostarczających organizmowi dobroczynnym substancji. Owoce i warzywa są bogate w polifenole (szczególnie winogrona oraz aronia), które zmniejszają nadprodukcję wolnych rodników tlenowych. Polifenole owoców i warzyw, a także te zawarte w zielonej herbacie zwiększają aktywność glutationu, przyspieszając zamianę toksycznych substancji na formy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach – aby mogły być efektywniej usunięte z organizmu. Bardzo ważna jest dbałość o odpowiednią ilość błonnika w pożywieniu – ok. 20 g dziennie. Błonnik reguluje pracę przewodu pokarmowego, ma właściwości absorpcyjne, gdyż chłonąc wodę, zwiększa objętość mas kałowych i ułatwia wypróżnienie. Podobny efekt wywołuje stosowanie bakterii probiotycznych, które odpowiadają za prawidłowe trawienie oraz zapobiegają namnażaniu się bakterii chorobotwórczych.

Do codziennej diety warto wprowadzić produkty pełnoziarniste (otręby pszenne, ciemne pieczywo), warzywa (marchew, brokuły, kalafior), owoce (suszone śliwki, figi, daktyle, jabłka), fermentowane produkty mleczne (kefiry, jogurty, maślankę). Korzystny wpływ na zdrowie mają również nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w rybach, które są ważnym elementem diety, dlatego też zrezygnujmy z produktów mięsnych, które mają tendencję do zakwaszania organizmu, na rzecz jednej porcji ryb tygodniowo. Efekt murowany. Ograniczmy również spożycie wędlin peklowanych, ze względu na obecność azotynów. Warto również zwracać uwagę na wybór produktów o krótszych terminach ważności, gdyż długi okres przydatności do spożycia jest równoznaczny z wysoką zawartością środków konserwujących.

Jedną z dróg usuwania szkodliwych produktów przemiany materii jest także układ moczowy. Codzienne wypijanie ok. 1,5–2 l płynów zapewnia prawidłowy poziom filtracji nerkowej, co pozwala na efektywne usuwanie wraz z wydalanym moczem zbędnych produktów przemiany materii i zapobiega nadmiernemu jego zagęszczeniu. Najbardziej właściwe jest picie wody mineralnej, naturalnych 100% soków owocowych i zielonej herbaty. Moczopędnie działają również napary ze skrzypu, pokrzywy, brzozy i mniszka lekarskiego.

 

Pomocna natura

Pokrzywa kojarzy się nam ze szczypaniem, pieczeniem i bąblami na skórze. Okazuje się jednak, że zawiera mnóstwo związków leczniczych i odżywczych. Liście i korzeń zawierają m.in.: żelazo, krzem, wapń, mangan, potas, miedź, witaminy: C, B i K oraz prowitaminę A (karoten), garbniki, fitosterole, flawonoidy, olejki eteryczne. Jak widać lista jest długa. Szereg wymienionych substancji leczniczych pokrzywy wykazuje szerokie spektrum działania:

  • skutecznie i intensywnie oczyszcza organizm z toksyn oraz dodatkowo z nadmiaru kwasu moczowego,
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
  • stymuluje układ odpornościowy do wzmożonej produkcji komórek odpornościowych,
  • wykazuje aktywność przeciwalergiczną i oczyszczającą zatoki,
  • oczyszcza nerki – zapobiega tworzeniu się piasku nerkowego i kamieni nerkowych,
  • wspomaga procesy przemiany materii.
  • dostarcza dużo żelaza, co przeciwdziała niedokrwistości, anemii i słabemu krzepnięciu krwi,
  • poprawia kondycje skóry, włosów i paznokci.

Detoksykacja to proces oczyszczania organizmu z toksyn. Jest on potrzebny w codziennej diecie, aby zachować równowagę składników w organizmie, często zachwianą przez cywilizacyjny tryb życia. Wówczas potrzebny jest proces detoksykacji. W stosunkowo krótkim czasie podaje się organizmowi produkty zawierające duże ilości antyoksydantów. Podobne działanie mają preparaty z kwiatów i owoców czarnego bzu – herbaty, soki, które dodatkowo wykazują działanie moczopędne.

Nie ma uniwersalnego środka, który wraz z nadejściem wiosny pozwoli nam poczuć przypływ nowej energii. Zdrowie to wypadkowa stylu życia, diety, aktywności fizycznej i przede wszystkim racjonalnych zasad łączących wszystkie te elementy – i tylko to jest skuteczną metodą na codzienny, a nie tylko wiosenny „detoks”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *