Pierniczki migdałowe

Potrzebne składniki:
  • 40 g szklanki mąki pszennej
  • 40 g szklanki mąki migdałowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 masło
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki sody
  •  0,5 łyżeczki amoniaku
  • 5 jaj

Przygotowanie:
 

Masło rozpuszczamy z miodem, połową cukru i pozostawiamy do ostygnięcia.
W dużej misce mieszamy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika.
Jajka ubijamy z drugą połową cukru.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto, aż do momentu jak będzie odklejało się od rąk. Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na 3 dni.
Przygotowywanie pierniczków: rozwałkowujemy ciasto na ok. 0,5 cm i za pomocą wybranych foremek wycinamy pierniczki. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. przez 15 min.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *