Potrzebne składniki:
- 40 g szklanki mąki pszennej
- 40 g szklanki mąki migdałowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 masło
- 2 łyżki kakao
- 5 jaj
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy z miodem, połową cukru i pozostawiamy do ostygnięcia.
W dużej misce mieszamy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika.
Jajka ubijamy z drugą połową cukru.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto, aż do momentu jak będzie odklejało się od rąk. Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na 3 dni.
Przygotowywanie pierniczków: rozwałkowujemy ciasto na ok. 0,5 cm i za pomocą wybranych foremek wycinamy pierniczki. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. przez 15 min.