Pierwiastek zdrowia i urody

Siarka to pierwiastek o szerokim spectrum działania i unikatowych właściwościach. Jako element struktury białkowej, siarka jest zawarta w każdej komórce ciała. Pełni istotne funkcje w organizmie, wspomaga leczenie wielu schorzeń i zapobiega ich rozwojowi, pomaga budować formę i zachować młodość.

 

Siarka należy do najbardziej fascynujących bioelementów. Trudno ją porównać z innymi substancjami aktywnymi w procesach przemiany materii. W organizmie człowieka jest ważnym elementem budulcowym aminokwasów – głównie metioniny i cysteiny – w 0,25 proc. wszyscy zbudowani jesteśmy z siarki. Znajdziemy ją m.in. w kwasie glutaminowym, niezbędnym dla funkcjonowania układu nerwowego i mózgu, w heparynie obniżającej ciśnienie krwi czy insulinie regulującej poziom cukru. Jest również w witaminach: B1 (tiamina), B7 (biotyna) i B5 (kwas pantotenowy). Siarka jest też bardzo silnym antyoksydantem chroniącym organizm przed nadmierną ilością wolnych rodników. Wchodzi w skład wszystkich komórek organizmu, zwłaszcza tych zawierających duże ilości białka, czyli włosów, skóry i mięśni. Stanowi budulec tkanki łącznej i wpływa na elastyczność stawów. Odpowiednie jej stężenie działa przeciwzapalnie, regeneracyjnie i uzupełniająco w obrębie chrząstek stawowych. Równie ważną rolę pełni w procesie przemiany tłuszczowej, węglowodanowej oraz w procesach energetycznych.

 

Siarka – ważna dla zdrowia i urody

Na włosy, skórę i paznokcie. Siarka jest podstawowym składnikiem keratyny, białka obecnego w naskórku, włosach i paznokciach oraz kolagenu, odpowiadającego za jędrność, natłuszczenie i nawilżenie skóry. Utrzymuje skórę w dobrej formie, przyspiesza jej regenerację i spowalnia procesy starzenia. To od niej zależy połysk włosów i twardość paznokci. Dzięki swym właściwościom siarka znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Wykorzystuje się ją do produkcji szamponów, bo znakomicie oczyszcza skórę głowy, pomaga pozbyć się łupieżu, odżywia włosy. Dostępne są całe serie kosmetyków z zawartością siarki: antybakteryjne mydła, toniki, sera i matujące kremy, które mają właściwości dezynfekujące i bakteriobójcze. Gładkość i elastyczność skóry zależy od siarki w dwojaki sposób. Po pierwsze siarka zapewnia właściwe nawilżenie i natłuszczenie skóry. Po drugie, zawierająca siarkę metionina zaopatruje miliardy komórek w tkance łącznej w nadzwyczaj aktywny mikroelement, jakim jest cynk.

Siarka pomaga także w leczeniu chorób, takich jak atopowe zapalenie skóry, trądzik, egzema, łuszczyca. Działa przeciwzapalnie. Preparaty z siarką polecane są osobom ze skórą tłustą, z powodu jej właściwości dezynfekujących, bakterio- i grzybobójczych. Reguluje ona też pracę gruczołów łojowych, hamuje łojotok i zwęża pory.

 

Wspiera układ pokarmowy. Siarka oczyszcza organizm, pomaga usunąć szkodliwe i toksyczne związki, wiąże metale ciężkie i nikotynę, ułatwiając ich wydalenie. Pomaga też w wydaleniu toksyn wydzielanych przez namnażające się w organizmie grzyby Candida. Wspomaga produkcję kwasów żółciowych, poprawiając trawienie, likwiduje objawy zgagi i niestrawności. Wspomaga wątrobę w wykonywaniu czynności odtruwania, ponieważ związki zawierające siarkę mają wpływ na mechanizmy detoksykacji. Prawie 75% siarki zatrzymywanej w organizmie jest utleniane do siarczanów i wydalane przede wszystkim z moczem. Siarka buduje również insulinę – hormon odgrywający kluczową rolę w metabolizmie węglowodanów i odpowiadający za poziom glukozy we krwi. Przy niedoborze siarki wydzielanie insuliny jest ograniczone, a komórki trzustki działają nieprawidłowo, co grozi insulinoopornością.

 

Na odporność. Siarka działa antyseptycznie. Wchodzi również w skład wielu związków o udowodnionym działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym, przeciwwirusowym. Uczestnicząc w tworzeniu białek wspomaga również wytwarzanie immunoglobulin – przeciwciał biorących udział we wszystkich procesach odpornościowych oraz mobilizuje organizm do walki z chorobami.

 

Dla zdrowia stawów. Siarka jako podstawowy budulec tkanki łącznej i kolagenu, z których zbudowane są stawy, wpływa na prawidłowy rozwój chrząstek stawowych, ułatwia ich regenerację i sprawne funkcjonowanie, Przy niedoborach tego pierwiastka, tkanka chrzęstna traci właściwą przepuszczalność, przez co zaburzony jest proces jej odżywiania i oczyszczania z toksyn. Następstwem jest pojawienie się stanów zapalnych, a z upływem czasu dochodzi do deformacji, zgrubień i przerostów tkanki. Gdy poziom siarki jest odpowiedni, tworzy ona mocne struktury kolagenu, co poprawia stan ścięgien, więzadeł i chrząstek. Zmniejszają się bóle kostno-stawowe występujące w chorobach reumatycznych i zwyrodnieniowych. Siarka posiada właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu łagodzi dolegliwości narządów ruchu, stanów pourazowych i pooperacyjnych, stanów zapalnych innych narządów oraz zapobiega ponownemu nawrotowi ich dysfunkcji.

 

Które produkty są bogate w siarkę?

Najbogatszym źródłem siarki jest czosnek i żółtka jaj. Siarkę organiczną znajdziemy również w białku zwierzęcym, m.in. w mięsie, podrobach, rybach morskich, nabiale oraz w roślinach strączkowych. Szukać jej również warto w warzywach kapustnych – kapuście, jarmużu, rzeżusze, kalafiorze, brokułach oraz cebulowych – cebula, por. Także w rzodkiewce i rzepie, szczypiorku, pietruszce, chrzanie, selerze. Duże ilości siarki zawarte są w owocach, w tym np. truskawkach, pomidorach, szparagach, czarnych i czerwonych porzeczkach, dyni, kukurydzy, figach, gruszkach.

Oczywiście, siarkę najlepiej dostarczać w postaci pożywienia, jednak obecna żywność jest w znacznym stopniu przetworzona i pozbawiona wartościowych składników odżywczych, co zakłóca wchłanianie potrzebnych związków mineralnych. Ponadto w przypadku ludzi starszych pojawia się zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Jednak ze względu na współczesny tryb życia może to być niewystarczające. W sukurs przychodzą suplementy diety zawierające biosiarkę – biologicznie przyswajalne formy siarki organicznej nieutlenionej.

 

Niedobory siarki

Siarka zajmuje czołowe miejsce w hierarchii makroskładników mineralnych potrzebnych organizmowi ludzkiemu. Niedostateczne spożywanie białka, a wraz z nim aminokwasów, w których obecne są związki siarki, powoduje niedobory tego pierwiastka. Niedobór siarki wywołuje różnorodne, niekiedy ciężkie zaburzenia. Jakie oznaki mogą nas zaniepokoić? Pogorszenie kondycji skóry i włosów. Włosy twardnieją i wypadają, skóra traci jędrność i blednie, nasila się trądzik, łupież, a paznokcie zaczynają się łamać. Objawem niedoboru siarki może też być łuszczyca. Ponadto przy braku siarki potrzebne organizmowi minerały np.: magnez, krzem, sód, mangan, wapń, żelazo, chlor, jod i potas są trudno przyswajalne. Organizm traci wtedy większość pierwiastków, a metabolizm (głównie tłuszczów białek i cukru) znacznie się osłabia. O braku siarki w organizmie świadczą też zaburzenia emocjonalne: możemy odczuwać niepokój, przemęczenie.

Inne przyczyny niedoborów to, np. usuwanie metali ciężkich, w likwidacji których uczestniczy siarka; niepełnowartościowa żywność oraz żywność przetworzona; wiek; choroby.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *