„Nie zdążyłam z formą do lata”, „Już lato, a ja nadal nie schudłam”. Znajome? Pocieszę Cię – tzw. Formy, nie robi się na lato, a na LATA. Jeśli do tej pory nie jesteś zadowolona ze swojej sylwetki – nic straconego – masz sporo czasu, ale nie odwlekaj tej decyzji na później, bo tu nie chodzi o wygląd – przecież każda kobieta jest piękna – chodzi o zdrowie i dobre samopoczucie. „jesteś tym, co jesz”. Nie oszukujmy się – jeśli będziesz zajadać się tłustymi burgerami, orzeszkami i popcornem – tłuszczyk zostanie też w Tobie, w postaci nadmiaru wody, fałdek i cellulitu. Cholesterol na wysokim poziomie, a od tego już tylko krok dzieli Cię od zawału, nadciśnienia czy cukrzycy. Nie lepiej być lekką chmurką, w pełni sił, zdrową i zadowoloną nie tylko z tego zdrowia, ale i ze swojego wyglądu? Jeśli czytając ten artykuł, zastanawiasz się, czy może powinnaś coś zmienić w sposobie swojego odżywiania – podpowiem Ci – powinnaś, bo tego typu pytania krążące w głowie, świadczą o tym, że popełniasz jednak błędy żywieniowe. Na pewno lubisz ciasta. Szarlotka z lodami? A może serniczek? Ooo, serniczek… i to najlepiej sernik na zimno, bo przecież mamy lato. Wybierasz ten z paczki? Czy może kupujesz słodzone kilogramami cukru serki homogenizowane i sztuczne galaretki? Mam dla Ciebie zdrową alternatywę. Mało tego – mój serniczek możesz zabrać ze sobą do pracy/ szkoły – bo przedstawię Ci zaraz przepis na fit sernik w słoiku. Spróbujesz raz i zakochasz się w nim od razu.
Do wykonania serniczka będziesz potrzebować:
Na biszkopt:
– 1 łyżka gorzkiego kakao
– 1 jajo
– 20g mąki owsianej (jeśli nie masz, możesz zblendować płatki owsiane)
– 40g erytrytolu/stewii/ksylitolu
– szczypta proszku do pieczenia
Na masę sernikową:
– 250g chudego twarogu
– 50g jogurtu naturalnego
– 1 płaska łyżeczka agar-agar (jeśli nie masz, możesz użyć żelatyny)
– 50ml wody
– 40g erytrytolu/stewii/ksylitolu
Na galaretkę:
– 300g dowolnych owoców (najlepiej jagodowych – truskawki,maliny,jagody,jeżyny)
– 1 płaska łyżeczka agar-agar (jeśli nie masz, możesz użyć żelatyny)
Super szybki sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajko utrzyj z erytrytolem na puszystą jednolitą masę. Możesz zrobić to ręcznie lub przy użyciu miksera. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i deliatnie wymieszaj wszystko do momentu połączenia się składników. Piecz 15-20 w temp. 170 stopni. Gotowy biszkopt odstaw do ostudzenia, a następnie pokrusz na mniejsze kawałeczki.
Przechodzimy do głównego bohatera – do serniczka. Twaróg wymieszaj z jogurtem i erytrytolem. W małym garnuszku wymieszaj wodę z agarem i zagotuj (jeżeli używasz żelatyny nie gotuj, tylko dokładnie wymieszaj w gorącej wodzie). Do wody z agarem dodaj łyżkę masy sernikowej, wymieszaj i całość dodaj do pozostałej masy sernikowej. Robimy to, by sernik się nie zważył.
Masę sernikową i pokruszony biszkopt poukładaj warstwami w trzech słoiczkach.
Brakuje nam tylko galaretki. Żeby ją przygotować, zblenduj owoce. Jeżeli nie masz blendera, rozgnieć je dokładnie widelcem. Wymieszaj z agarem. Całość zagotuj i przelej do słoiczków.
Gotowe serniczki wstaw do lodówki, by mogły stężeć i nieco się schłodzić.
Czy nie wyglądają obłędnie? Smakują jeszcze lepiej. A jedna porcja to tylko jakieś 200 kcal. Makro rozkłada się następująco: białko: 22g, tłuszcz: 3,6g, węglowodany: 17,4g. smacznego!