Sernik w słoiku

„Nie zdążyłam z formą do lata”, „Już lato, a ja nadal nie schudłam”. Znajome? Pocieszę Cię – tzw. Formy, nie robi się na lato, a na LATA. Jeśli do tej pory nie jesteś zadowolona ze swojej sylwetki – nic straconego – masz sporo czasu, ale nie odwlekaj tej decyzji na później, bo tu nie chodzi o wygląd – przecież każda kobieta jest piękna – chodzi o zdrowie i dobre samopoczucie. „jesteś tym, co jesz”. Nie oszukujmy się – jeśli będziesz zajadać się tłustymi burgerami, orzeszkami i popcornem – tłuszczyk zostanie też w Tobie, w postaci nadmiaru wody, fałdek i cellulitu. Cholesterol na wysokim poziomie, a od tego już tylko krok dzieli Cię od zawału, nadciśnienia czy cukrzycy. Nie lepiej być lekką chmurką, w pełni sił, zdrową i zadowoloną nie tylko z tego zdrowia, ale i ze swojego wyglądu? Jeśli czytając ten artykuł, zastanawiasz się, czy może powinnaś coś zmienić w sposobie swojego odżywiania – podpowiem Ci – powinnaś, bo tego typu pytania krążące w głowie, świadczą o tym, że popełniasz jednak błędy żywieniowe. Na pewno lubisz ciasta. Szarlotka z lodami? A może serniczek? Ooo, serniczek… i to najlepiej sernik na zimno, bo przecież mamy lato. Wybierasz ten z paczki? Czy może kupujesz słodzone kilogramami cukru serki homogenizowane i sztuczne galaretki? Mam dla Ciebie zdrową alternatywę. Mało tego – mój serniczek możesz zabrać ze sobą do pracy/ szkoły – bo przedstawię Ci zaraz przepis na fit sernik w słoiku. Spróbujesz raz i zakochasz się w nim od razu.

Do wykonania serniczka będziesz potrzebować:

 

Na biszkopt:

– 1 łyżka gorzkiego kakao

– 1 jajo

– 20g mąki owsianej (jeśli nie masz, możesz zblendować płatki owsiane)

– 40g erytrytolu/stewii/ksylitolu

– szczypta proszku do pieczenia

 

Na masę sernikową:

– 250g chudego twarogu

– 50g jogurtu naturalnego

– 1 płaska łyżeczka agar-agar (jeśli nie masz, możesz użyć żelatyny)

– 50ml wody

– 40g erytrytolu/stewii/ksylitolu

 

Na galaretkę:

– 300g dowolnych owoców (najlepiej jagodowych – truskawki,maliny,jagody,jeżyny)

– 1 płaska łyżeczka agar-agar (jeśli nie masz, możesz użyć żelatyny)

 

Super szybki sposób przygotowania:

 

Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajko utrzyj z erytrytolem na puszystą jednolitą masę. Możesz zrobić to ręcznie lub przy użyciu miksera.  Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i deliatnie wymieszaj wszystko do momentu połączenia się składników. Piecz 15-20 w temp. 170 stopni. Gotowy biszkopt odstaw do ostudzenia, a następnie pokrusz na mniejsze kawałeczki.

Przechodzimy do głównego bohatera – do serniczka. Twaróg wymieszaj z jogurtem i erytrytolem. W małym garnuszku wymieszaj wodę z agarem i zagotuj (jeżeli używasz żelatyny nie gotuj, tylko dokładnie wymieszaj w gorącej wodzie). Do wody z agarem dodaj łyżkę masy sernikowej, wymieszaj i całość dodaj do pozostałej masy sernikowej. Robimy to, by sernik się nie zważył.

Masę sernikową i pokruszony biszkopt poukładaj warstwami w trzech słoiczkach.

Brakuje nam tylko galaretki. Żeby ją przygotować, zblenduj owoce. Jeżeli nie masz blendera, rozgnieć je dokładnie widelcem. Wymieszaj z agarem. Całość zagotuj i przelej do słoiczków.

 

Gotowe serniczki wstaw do lodówki, by mogły stężeć i nieco się schłodzić.

 

Czy nie wyglądają obłędnie? Smakują jeszcze lepiej. A jedna porcja to tylko jakieś 200 kcal. Makro rozkłada się następująco: białko: 22g, tłuszcz: 3,6g, węglowodany: 17,4g. smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *