Strażnicy odporności

Układ odpornościowy to strażnik naszego organizmu. Odróżnia wrogów od przyjaciół i potrafi zareagować odpowiednio do sytuacji. Czasami przydaje mu się wsparcie.

Pod hasłem „odporność” kryje się złożony układ odpornościowy, którego elementami są komórki krwi, węzły chłonne, przeciwciała i cytokiny oraz tzw. układ dopełniacza, czyli zespół kilkudziesięciu białek w osoczu. Podstawową układu są tzw. bariery organizmu, utrudniające dostanie się patogenów do wnętrza. Są to: ciągłość skóry, śluzówki dróg oddechowych, przewodu pokarmowego i układu moczowo-płciowego. Dodatkowo działanie ochronne ma obecność lizozymu w ślinie i łzach, kwasu solnego w żołądku oraz fizjologicznej flory bakteryjnej w jelitach i pochwie. Kichanie i kaszel to również mechanizmy obronne.
Kolejnym elementem układu odpornościowego jest odporność nieswoista i swoista. Odporność nieswoistą tworzy skomplikowany mechanizm uwalniania odczynu zapalnego w odpowiedzi na infekcję oraz uruchamianie kaskady dopełniacza, czyli uwolnienie różnych białek unieszkodliwiających patogeny. To właśnie wtedy pojawiają się gorączka, obrzęk, ból i zaczerwienienie zakażonego miejsca, które zawsze są pierwszymi sygnałami zachorowania. W miejscu zakażenia zaczynają gromadzić się makrofagi i neutrofile pożerające drobnoustroje. Następnie, po uruchomieniu odpowiedzi nieswoistej, dochodzi do głosu odporność swoista, czyli pojawiają się przeciwciała. Jeśli wcześniej mieliśmy już kontakt z takim drobnoustrojem, rozpoznanie jest błyskawiczne i przeciwciała pojawiają się szybko. Dzięki temu używamy do walki najbardziej wyrafinowanej broni, doskonale wymierzonej w cel. Układ odporności swoistej stale się uczy – raz poznany wróg zostawia trwałą pamięć immunologiczną. Tę zdolność wykorzystuje się w szczepieniach; podając fragmenty drobnoustrojów pobudza się wytwarzanie przeciwciał i powstanie specjalnego kodu rozpoznawczego. Podobnie działa każda przebyta infekcja z tą różnicą, że po szczepieniu nie chorujemy. Znając funkcjonowanie układu odpornościowego, można łatwiej zapamiętać sposoby na wzmacnianie odporności. Ważne przy tym, aby wspomagać działanie każdego z jego elementów. Odporność organizmu jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym, ale dbać o nią – najlepiej kompleksowo – powinniśmy przez cały rok.

Co wzmocni odporność?
Woda. W okresie jesienno-zimowym suche powietrze w pomieszczeniach sprzyja wysychaniu śluzówek i skóry, co w rezultacie powoduje skłonność do podrażnień skóry. Stąd już tylko krok do tworzenia się uszkodzeń śluzówek i naskórka. Zadrapania skóry, pękające kąciki ust i suche śluzówki stanowią wrota zakażenia. Jeśli nie ma odpowiedniego nawodnienia, niesprawny jest również mechanizm samoistnego oczyszczania dróg oddechowych poprzez ruch rzęs i transport śluzu, w którym utknęły patogeny.
Probiotyki. Prawidłowa flora bakteryjna pokrywa całe jelito jak gęsty trawnik, stanowiąc doskonałą barierę biologiczną. Ubytki flory jelitowej spowodowane złą dietą czy lekami mogą być przyczyną wnikania patogenów do wnętrza organizmu. Dlatego trzeba zadbać o obecność w diecie fermentowanych napojów mlecznych, naturalnych kiszonek oraz warzyw.
Witamina D. Konieczna jest nie tylko do prawidłowej mineralizacji kości, ale też jako prohormon, który bierze udział w regulowaniu bardzo wielu mechanizmów organizmu, w tym procesów odpornościowych.
Omega-3. Wzmacnianie odporności nieswoistej to przyjmowanie kwasów omega-3 w ilości co najmniej 1000 mg dziennie. Taką ilość dostarczą nam tłuste morskie ryby oraz oleje roślinne. Szczególnie bogate w omega-3 są olej lniany i rzepakowy, tłoczone na zimno. Dobrym ich źródłem są również orzechy i migdały.
Owoce i warzywa. Antyoksydanty to roślinne odpowiedniki naszych przeciwciał. Stanowią formy obrony roślin przed grzybami i innymi pasożytami. Każda roślina ma swój arsenał obronny; łącząc wiele różnych warzyw i owoców, tak aby codziennie zjadać je we wszystkich kolorach uzyskamy najlepszy efekt.
Zdrowy sen. Organizm potrzebuje czasu na regenerację sił witalnych. Zdrowy sen nie powinien być przerywany. Aby nic nas w nocy nie wybudzało, trzeba dobrze wywietrzyć pomieszczenie, zadbać o odpowiednią temperaturę (19°C), wygodne łóżko, przewiewną pościel, ciszę i zaciemnienie pokoju.

Drożdże piwne na odporność
Drożdże piwowarskie od wieków wykorzystuje się w medycynie jako bogate źródło cennych witamin, aminokwasów, makro- i mikroelementów. Ze względu na wyjątkowy skład stosowane są w wielu schorzeniach, zwłaszcza we wszelkich stanach związanych z niedoborem witamin z grupy B. Szczególnie polecane są w okresie jesienno-zimowym, gdy organizm jest bardziej narażony na infekcje, gdyż regulując florę saprofityczną przewodu pokarmowego, działają immunostymulująco. Witaminy z grupy B pełnią w organizmie funkcję koenzymów w kluczowych dla człowieka procesach enzymatycznych. Odpowiedzialne są m.in. za właściwy stan układu nerwowego, skóry, narządu wzroku, wątroby i włosów oraz za odpowiednie napięcie mięśni. Niedobory witamin z tej grupy objawiają się przede wszystkim zaburzeniami układu nerwowego, wzrostem poziomu cholesterolu, homocysteiny, cukru oraz chorobami skóry i błon śluzowych, często też niedokrwistością.
Witaminy z grupy B są nietrwałymi związkami chemicznymi, ponieważ łatwo ulegają zniszczeniu pod wpływem światła oraz podwyższonej temperatury, czyli m.in. podczas obróbki termicznej, a także w wyniku długotrwałego przechowywania. Dlatego ważne jest, aby dostarczać je do organizmu pod postacią surowych warzyw. Alternatywą jest suplementacja witamin z grupy B w postaci preparatów farmaceutycznych. Naturalnym ich źródłem są drożdże piwowarskie, dostępne w formie tabletek.
Drożdże piwowarskie z pyłkiem kwiatowym (pyłek pszczeli) to suplement diety zawierający naturalne witaminy i składniki mineralne w formie bioprzystępnej i łatwo przyswajalnej przez organizm. Preparat pomaga dzięki nim uzupełnić niedobory witamin z grupy B w organizmie. Ryboflawina, tiamina i niacyna przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu energetycznego, wspomagają właściwe działanie układu nerwowego, jak również w utrzymują prawidłowe funkcje psychologiczne. Rolą niacyny jest także wsparcie w zachowaniu zdrowej skóry oraz zmniejszenie uczucia zmęczenia. Kolejny składnik preparatu – pyłek pszczeli, stanowi bogate źródło witamin, m.in. witaminy E, C, witamin z grupy B i beta-karotenu, oraz fosforu, potasu, wapnia, magnezu, sodu, żelaza, manganu, cynku i miedzi. Wśród najcenniejszych składników pyłku kwiatowego znajdziemy białko, które stanowi od 13 do 40 proc. pyłku. Istotnymi składnikami są także fitohormony i enzymy, które wspomagają prawidłowy metabolizm naszego organizmu.
Pyłek kwiatowy wspomaga procesy odpornościowe w organizmie, pomaga usunąć zmęczenie, działa stymulująco przy spadku koncentracji. Zawarte w nim mikro- i makroelementy mogą być pomocne w leczeniu anemii oraz złej kondycji organizmu wywołanej innymi chorobami lub lekami.
Drożdżowe mieszanki można stosować od wewnątrz – w formie gotowych tabletek doustnych oraz napoju do picia lub na zewnątrz – jako maseczki odżywcze. Suplementy diety w postaci tabletek nim przybiorą taką formę, poddawane są wstępnemu przetworzeniu – zostają wysuszone i oczyszczone. Ich uzupełnieniem są m.in. dodatki z melisy, mięty oraz korzenia arcydzięgla.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *