Szał na smoothie

Gęste napoje we wszystkich kolorach tęczy to ostatnio modny trend. Wyprzedziły nawet świeżo wyciśnięte soki. Smoothie bowiem to o wiele więcej niż napój – to pełnowartościowy posiłek.

 

Smoothie to zawiesisty koktajl powstały po zmiksowaniu owoców lub warzyw z dodatkiem wody, soku, mleka, jogurtu, maślanki. Może stanowić główne „danie” dla osoby dbającej o zdrowie, odchudzającej się, rekonwalescenta albo dla malucha–niejadka. Wypicie napoju to najszybszy sposób na dostarczenie sobie przeciwutleniaczy i składników odżywczych. W zaledwie jednej szklance możemy zawrzeć bardzo dużo produktów, np. jarmuż, jabłko i banana. Łatwo jest zrobić smoothie, trzeba mieć tylko urządzenie zwane blenderem. Wrzucamy do niego garść owoców (świeżych lub mrożonych) i zalewamy płynem. Gotowe! W roli „rozcieńczalnika” może wystąpić wspomniane już mleko (krowie, kozie, sojowe, ryżowe, migdałowe, kokosowe albo bez laktozy). Jeśli chcemy mieć bardziej treściwy koktajl, to lepiej użyć kefiru, maślanki albo jogurtu naturalnego. Fantazja przy tworzeniu smoothie jest nieograniczona, np. zamiast wody mineralnej (źródlanej czy filtrowanej) możemy rozcieńczyć napój zieloną herbatą, sokiem pomarańczowym czy z grejpfruta. Niektóry używają też… kawy mrożonej albo kostek lodu.

 

Zielone koktajle

W tego rodzaju napojach najcenniejsza jest zielona barwa. Oznacza bowiem, że smoothie zawiera dużo chlorofilu. Jest to barwnik roślinny nazywany „roślinną krwią”. Wykazuje on szeroki pozytywny wpływ na organizm, bo podobnie jak witaminy A, C, E ma działanie neutralizujące wolne rodniki, stymuluje układ odpornościowy, normalizuje ciśnienie krwi, redukuje nieprzyjemny zapach z ust, zapach potu, oczyszcza organizm z toksyn, dzięki swojemu działaniu antyoksydacyjnemu zapobiega nowotworom, wspomaga walkę z anemią, oczyszcza jelita, dodaje energii. Źródłami chlorofilu są rośliny liściaste, które możemy wykorzystać do sporządzenia smoothie. Obróbka termiczna niszczy większą część chlorofilu trzeba więc te warzywa spożywać w postaci surowej. Smoothie pozwala na spożycie np. połowy główki sałaty „w płynie”. Zielonym, cennym dodatkiem będzie młody jęczmień, dostępny w postaci proszku, który może nam smoothie świetnie zagęścić.

W zielonych napojach poza chlorofilem znajdziemy także składniki mineralne jak magnez, wapń, witaminy takie jak A, K, B1, B5, kwas foliowy, ale także luteinę oraz błonnik pokarmowy. Zasadą przygotowania chlorofilowego koktajlu jest zmiksowanie składników w odpowiednich proporcjach: 60% świeżych bądź mrożonych owoców i 40% zielonych warzyw liściastych. Dzięki sporej proporcji owoców w stosunku do warzyw ich smak przeważa w napoju i staje się on bardzo smaczną przekąską. Sprawdzają się: sałata, szpinak, kapusta włoska, jarmuż, natka pietruszki, liście pokrzywy, mięty. Raczej nie nadają się brokuły. W przypadku owoców jest całkowita dowolność. Unikać należy cukru. Lepiej wykorzystać inne przyprawy do wzmocnienia smaku jak np. cynamon, sok z cytryny, miód. Warto dodać odrobinę oleju, np. lnianego, z pestek winogron, oliwy z oliwek. Wspomoże to wchłanianie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach jak witaminy A, K oraz luteiny. Można też dodać nasiona konopi lub szałwii chia albo sproszkowaną zieloną algę – chlorellę.
Dobrze jest często zmieniać skład smoothie, nie opierając się na jednym tylko warzywie. Na przykład szpinak jest bardzo zdrowy, ale jest też bogaty w szczawiany, które to utrudniają wchłanianie wapnia, żelaza i mogą odkładać się w nerkach w postaci kamieni szczawianowych. Tak więc smoothie ze szpinakiem nie pijemy codziennie. Atutem tego typu koktajlów jest to, że nic się nie marnuje. Cała zmiksowana „pulpa” zostaje w smoothie, nie ma żadnych odpadków, wszystko jest wykorzystane. To też dobry sposób na przetwarzanie mało soczystych zielonych liści. Zielone napoje można przetrzymywać do 24 godzin w lodówce. Najlepiej jednak spożyć je w przeciągu 2 godzin od przygotowania.
Kilka przepisów na smoothie:
1. Pietruszkowa zieleń
1 banan
garść natki pietruszki
kilka kostek lodu
woda
Całość miksujemy w blenderze, rozcieńczamy wg upodobań i gotowe!

 

  1. Koktajl z chlorellą

250 g świeżego ananasa (pokrojonego w kostkę)

50 g świeżego szpinaku

1 łyżeczka chlorelli

świeża mięta (parę listków)

260 ml wody

Składniki blendujemy, wypijamy od razu. Super śniadanie!

 

  1. Koktajl z nasionami konopi

350 ml soku pomarańczowego

mango dojrzałe

2 kiwi

1 szklanka szpinaku

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki nasion chia

2 łyżeczki nasion konopi

1 łyżeczka proszkowanego zielonego jęczmienia

Najpierw zmiksuj mango bez pestki, dodaj szpinak, kiwi – raz jeszcze zmiksuj w blenderze. Dodaj soki i miksuj do ponownego połączenia składników. Na koniec dodaj nasiona oraz proszek jęczmienia i króciutko na małych obrotach „wykończ” dzieło. Smoothie gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *