Szałwia lekarska to jedna z najpopularniejszych roślin zielarskich, ceniona za liczne prozdrowotne właściwości. Na głóg natomiast powinny zwrócić uwagę osoby, które mają problemy z sercem.
Szałwia lekarska (łac. Salvia officinali) to roślina z rodziny jasnotowatych. Nazwa łacińska zioła pochodzi od słowa „salvere” oznaczającego „leczyć”. Od wieków więc roślina ceniona jest za swoje właściwości lecznicze. Surowcem zielarskim są liście szałwii, w skład których wchodzą:
- olejki eteryczne (w tym m.in. tujon, cyneol, kamfora, pinen),
- garbniki,
- flawonoidy,
- kwasy organiczne,
- gorycze,
- witaminy: B1, PP, C, prowitamina A,
- oraz składniki mineralne (magnez, potas, sód, cynk, żelazo, wapń).
Szałwia, ze względu na wszechstronne działanie, może być stosowana zarówno profilaktycznie, jak i w celach leczniczych.
Szałwia a miesiączka i menopauza. Powszechne jest stosowanie preparatów z jej zawartością podczas miesiączki bądź w okresie menopauzy. O jej dobroczynnym wpływie na kobiecy organizm przesądza obecność fitoestrogenów i olejku eterycznego, które działają rozkurczowo i przeciwzapalnie. Preparaty lub napary z suszonych liści szałwii przynoszą ukojenie w przypadku obfitych miesiączek lub uderzeń gorąca.
Pielęgnacja skóry. Z powodu silnego działania odkażającego i przeciwbakteryjnego, dodatek szałwii powinien znaleźć się w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry trądzikowej i tłustej z tendencją do powstawania niedoskonałości. Oprócz trądziku, szałwia pomaga w leczeniu łuszczycy i grzybicy w różnych obszarach ciała. Olejek szałwiowy pozytywnie wpływa na włosy – odżywia je i pomaga zagęścić fryzurę.
Szałwia a przeziębienie. Szałwia cechuje się silnym działaniem przeciwzapalnym. Z tego względu stanowi wsparcie w walce z przeziębieniem lub infekcją, szczególnie górnych dróg oddechowych. Napar z szałwii ma właściwości wykrztuśne i ściągające, pomaga w wydalaniu wydzieliny z oskrzeli i zwalczaniu gorączki. Wyciąg z szałwii jest skuteczny w leczeniu ostrego bólu gardła, łagodzeniu bólu związanego z zapaleniem migdałków lub przyspieszaniu gojenia opryszczki, gdy są stosowane w formie maści.
Szałwia a trawienie. Obfitość środka przeciwzapalnego, kwasu rozmarynowego w szałwii, pomaga w łagodzeniu bólu i stanów zapalnych w różnych częściach ciała, zwłaszcza w żołądku. Zapobiega skurczom żołądka , wspomaga leczenie biegunki, łagodzi ból brzucha, wzdęcia itp. Szałwia zawiera związki, które mogą ułatwić wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, a zatem włączenie tego zioła do diety może pomóc w procesach trawiennych.
Szałwia a zdrowie kości. Szałwia jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera w sobie wysoki poziom witaminy K, która nie występuje powszechnie w żywności. Witamina K ma zasadnicze znaczenie dla prawidłowego rozwoju gęstości kości, zapewnia integralność kości w miarę starzenia się, dlatego dobrym pomysłem może być dodanie jej do codziennej diety.
Szałwia a zdrowie jamy ustnej. Jedną z ważniejszych właściwością szałwii jest jej działanie przeciwbakteryjne, które może neutralizować drobnoustroje powodujące płytkę nazębną. Płyn do płukania ust na bazie szałwii skutecznie zabija bakterie Streptococcus mutans, będące powodem powstawania próchnicy zębów. Również olejek eteryczny na bazie szałwii wykazał działanie niszczące i powstrzymujące rozprzestrzenianie się grzyba z rodzaju drożdżaków, czyli Candida albicans, wpływającego na powstawanie ubytków w naszych zębach.
Do użytku zewnętrznego wykorzystuje się szałwię przy dolegliwościach skórnych, do płukanek lub okładów, a także do nasiadówek w przypadku stanów zapalnych i świądu sromu. Szałwia przydaje się ponadto przy trudno gojących się ranach, owrzodzeniach, oparzeniach i odmrożeniach do kompresów oraz okładów.
Głóg jest dobry na serce
Głóg jest rośliną o wyjątkowych walorach zdrowotnych. Szczególnie polecany jest osobom zagrożonym chorobami serca i zbyt wysokim ciśnieniem. Cechuje się bogactwem składników, takich jak: flawonoidy i procyjanidyny. Znajdziemy w nim: garbniki, saponiny, aminy oraz kwasy triterpenowe i kwasy fenolowe, olejek eteryczny (w kwiatach), a także fitosterole. Głóg to również źródło witaminy C, witamin z grupy B, w tym PP (B3), zawiera także nieco witaminy A.
Właściwości lecznicze
Preparaty na bazie głogu poprawiają ukrwienie mięśnia sercowego, zwiększają przepływ wieńcowy krwi, wspomagają kurczliwość mięśnia sercowego oraz powodują rozszerzenie naczyń wieńcowych serca, a przez to lepszy przepływ krwi. Dodatkowo łagodnie obniżają ciśnienie krwi.
Flawonoidy zawarte w kwiatostanach i owocach mają działanie przeciwrakowe, zwiększają diurezę i zapobiegają występowaniu obrzęków oraz odkładaniu się kamieni w układzie moczowym (zapobiegają złogom i kamicy moczowej). Świetnie wpływają na układ krążenia. Sprawiają, że serce pracuje lepiej. Ich rozkurczająca moc wpływa łagodząco także na bóle menstruacyjne. Procyjanidyny posiadają aktywność przeciwutleniającą (zmiatają wolne rodniki) i hamują procesy utleniania lipidów. Ekstrakty z głogu działają uspokajająco, odprężająco, łagodzą przez to niepokój, zmniejszają lęk i kołatanie serca. Wyciąg z kwiatów głogu jest jednym z głównych składników preparatów stosowanych przy urazach i obrzękach grożących zakrzepowym zapaleniem żył. Owoce zaś wzbogacają mieszanki witaminowe o właściwościach wzmacniających. Błonnik pomaga w walce z zaparciami i poprawia trawienie. W polepszeniu trawienia bierze udział również wit. PP, dzięki której lepiej trawimy białka, tłuszcze i węglowodany. Witamina C wzmacnia odporność organizmu.
Podsumowując – głóg pomaga w następujących dolegliwościach:
- nerwobóle,
- choroby serca (choroba wieńcowa, zaburzenia rytmu serca),
- nerwica,
- nadciśnienie,
- zaparcia,
- obniżona odporność,
- bolesne miesiączki,
- infekcje dróg moczowych,
- stres (głóg ma delikatne działanie uspokajające),
- bezsenność.
Głóg, jak każde zioło, nie działa natychmiastowo – trzeba dać mu czas i przyjmować go regularnie.