Potrzebne składniki:
- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 10 suszonych daktyli (namoczonych przez 3 h w wodzie)
- 1 szklanka mleka
- 100 ml oleju kokosowego
- 2 łyżeczki masła migdałowego prażonego
- 1/3 laseczki cynamonu
- 0,75 l prażonych jabłek
- płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę wraz z namoczonymi daktylami mielimy na gładką masę, dodajemy mąkę, mleko, olej kokosowy, masło migdałowe i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki w której będziemy zapiekać. Na jaglany spód wykładamy uprażone jabłka posypujemy świeżo startym cynamonem i płatkami migdałowymi. Pieczemy przez 45 min w 180 st.
Łycha Smaków: http://lychasmakow.blogspot.com/2015/02/szarlotka-na-jaglanym-spodzie.html