Szarlotka na jaglanym spodzie (bezglutenowa)

Potrzebne składniki:
  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 10 suszonych daktyli (namoczonych przez 3 h w wodzie)
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki masła migdałowego prażonego
  • 1/3 laseczki cynamonu
  • 0,75 l prażonych jabłek
  • płatki migdałów do posypania

 

 

Przygotowanie:

Ugotowaną kaszę wraz z namoczonymi daktylami mielimy na gładką masę, dodajemy mąkę, mleko, olej kokosowy, masło migdałowe i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki w której będziemy zapiekać. Na jaglany spód wykładamy uprażone jabłka posypujemy świeżo startym cynamonem i płatkami migdałowymi. Pieczemy przez 45 min w 180 st.
Łycha Smaków: http://lychasmakow.blogspot.com/2015/02/szarlotka-na-jaglanym-spodzie.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *