Wegetariańskie szaszłyki

Przed nami długi weekend a co za tym idzie sezon grillowy.
Wbrew tradycji mięsnej i kiełbasianej możemy przygotować warzywne szaszłyki. Przygotowane w marynacie warzywa nabiorą ciekawego smaku. Do tego idealne grzanki z pesto, sałatka, zimne piwko i sezon grillowy rozpoczęty 🙂

 

Potrzebne składniki: 
  •  1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 8 pieczarek
  • 8 rzodkiewek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
Marynata: 
  •  1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki musztardy (na domową przepis znajdziesz tutaj)
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka majeranku
  • sól ziołowa, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cukinie i bakłażan kroimy na plasterki, papryki w duże kostki, rzodkiewkę na pół a pieczarki pozostawiamy całe. Wszystkie warzywa zalewamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 2 -3 godziny.
Następnie warzywa nabijamy na patyczki do szaszłyków, polewamy marynatą która nam została i grillujemy 🙂
http://lychasmakow.blogspot.com/2015/04/wegetarianskie-szaszyki.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *