Wielkanocna babka z purée z batatów

 

Potrzebne składniki: 

    • 2 szklanki purée z batatów
    •  2 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka tapioki
    • 15 namoczonych daktyli
    • 100 g mleka roślinnego
    •  100 g oleju kokosowego
    •  2 jajka
    • 100 g drożdży
    • kilka posiekanych orzechów włoskich
    • 2 łyżki purée z  batatów
    • 2 namoczone daktyle
    • cukier puder do posypania
  • Przygotowanie:

    Bataty dokładnie myjemy przekrawamy na pół, każdą z połówek smarujemy olejem kokosowym i zapiekamy w piekarniku przez ok 20 min w 180 st.

    Jak ostygną blendujemy, aż powstanie konsystencja purée.

    Daktyle zalewamy gorącą wodą i moczymy przez 10 min, następnie miksujemy na gładko.

    Mąki mieszamy z mlekiem, drożdżami i jajkami, a następnie dodajemy purée z batatów, zmiksowane daktyle i dokładnie mieszamy.

    Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem kokosowym foremkę i pieczemy 30 min w 185 st.

    Polewa:

    Daktyle i purée miksujemy na gładko, następnie dodajemy 2 łyżki wody.

    Jak babka ostygnie, nakładamy polewę, i oprószamy cukrem pudrem i posiekanymi orzechami włoskimi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *