Wiosenny detoks

Detox text made from fruits and vegetables

Zwolenników oczyszczania organizmu z toksyn ciągle przybywa. Nic dziwnego. Ich nadmiar powoduje, że czujemy się zmęczeni i pozbawieni energii. Pozbycie się „trucicieli” wcale nie jest trudne.

 

Rozwój cywilizacyjny sprawił, że życie jest o wiele bardziej komfortowe; niestety, wraz z ewolucją powszechne stały się problemy wynikające ze skażenia gleby, wód, powietrza czy chociażby przetwarzania żywności. W dzisiejszych czasach narażenie na szkodliwe czynniki jest dużo większe niż miało to miejsce w poprzednich pokoleniach. Organizm gromadzi związki metaboliczne wytwarzane przez obecne w środowisku środki przemysłowe, pestycydy, dodatki do żywności, szkodliwe metale ciężkie, a także leki i używki. Skutkiem nadmiernej ekspozycji tych związków, procesy akumulacji przeważają nad ich wydalaniem. W efekcie często dochodzi do zaburzenia równowagi wewnętrznej organizmu, co przejawia się obniżeniem wydolności fizycznej i psychicznej, zaburzeniami pracy układu immunologicznego, przemęczeniem, zaburzeniami koncentracji, bólami głowy, a także coraz powszechniej występującymi skórnymi reakcjami alergicznymi. Wpływ substancji szkodliwych na organizm zależy od jego wydolności detoksykacyjnej.

 Detoksykacja, cóż to takiego?

Detoksykacja (łac. detoxicatio czyli „usuwanie toksyny”) jest naturalnym procesem eliminacji toksyn z organizmu przez narządy takie jak wątroba, nerki, skóra. Proces uwzględnia m.in. wydalanie moczu, kału, potu oraz techniki oddechowe. Sprawny układ immunologiczny, zdrowy układ krążenia i nerwowy oraz wydolne narządy odpowiedzialne za eliminację toksyn poradzą sobie z dużą ilością związków toksycznych. Jednak przewlekłe narażenie organizmu na działanie toksyn oraz ich metabolitów może zaburzać pracę organizmu. W celu przywrócenia pierwotnego stanu zdrowia konieczne jest zastosowanie terapii detoksykacyjnych, które wspomagają naturalny proces oczyszczania organizmu.

Coraz więcej osób, zwłaszcza wiosną, zwraca się do aptekarzy o pomoc w wyborze suplementów diety pozwalających oczyścić organizm, aby wraz z nadejściem słonecznej aury poczuć się „zdrowo, lekko i świeżo”. W pierwszej kolejności należy jednak pamiętać o naturalnych źródłach dostarczających organizmowi dobroczynnych substancji. Są to owoce, warzywa bogate w polifenole oraz zioła. Nie tylko oczyszczą organizm, ale pomogą spalić tłuszcz, poprawią samopoczucie, wygląd skóry i wzmocnią odporność. Polifenole owoców i warzyw, a także te zawarte w zielonej herbacie, zwiększają aktywność glutationu, przyspieszając zamianę toksycznych substancji na formy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach, aby mogły być efektywniej usunięte z organizmu. Zioła natomiast przyspieszają proces detoksykacji, a ponadto regulują pracę układu pokarmowego. Ich rola w procesie oczyszczania organizmu jest kluczowa.

 

Mistrzowie detoksu

Pokrzywa – charakteryzuje się działaniem moczopędnym; a wraz z moczem usuwane są z organizmu substancje szkodliwe. Pokrzywa zapobiega również zatrzymywaniu płynów w organizmie, co zmniejsza obrzęki.

Mniszek lekarski – jest dobrym środkiem moczopędnym i detoksykacyjnym, działa przeciwcukrzycowo (dzięki inulinie), pomaga w dolegliwościach skórnych, żołądkowych, wzmacnia odporność; jest bogaty w minerały (żelazo, potas, wapń), stymuluje działanie wątroby.

Ostropest plamisty – dzięki swoim właściwościom odtruwającym pomaga oczyścić organizm z alkoholu. Blokuje toksyny, dzięki czemu sprawdza się jako naturalny lek na marskość wątroby.

Czystek – właściwości detoksykacyjne czystka wynikają z zawartych w tej roślinie polifenoli. Są one silnymi antyoksydantami, która nie tylko hamują procesy starzenia się, ale i skutecznie przeciwdziałają wolnym rodnikom, grzybom, bakteriom i wirusom, nagromadzonym w organizmie. Czystek jest także środkiem pozwalającym na pozbycie się toksyn i metali ciężkich, pozytywnie wpływa również na skórę pomagając pozbyć się zmian trądzikowych.

Melisa lekarska – ma wiele różnorodnych właściwości leczniczych, m.in. zapobiega utlenianiu lipidów w wątrobie, jej stłuszczeniu oraz innym schorzeniom tego narządu. Nadmierna detoksykacja organizmu może doprowadzić do uszkodzenia wątroby i jej osłabienia, melisa wzmacnia procesy ochronne wątroby, aktywizuje ją do wydzielania korzystnych przeciwutleniaczy.

Zielona herbata – reguluje trawienie i wspomaga metabolizm wątrobowy, a obecne w niej katechiny przyspieszają spalanie tłuszczów. Zawiera polifenole wymiatające toksyczne wolne rodniki tlenowe, chroniąc przed nowotworami i chorobami układu krążenia, skutecznie oczyszcza też organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.

Karczoch – usuwa z organizmu nagromadzone toksyny dzięki obecności cynaryny, która odtruwa i obniża poziom cholesterolu oraz kwasu chlorogenowego, który wspomaga trawienie. Kwas chlorogenowy zmniejsza wchłanianie cukrów, co wpływa na szybką redukcję kilogramów; jest bardzo polecany diabetykom. Karczoch to także naturalne źródło witaminy B3 (niacyny), która jest niezastąpiona w procesie przemiany węglowodanów i kwasów tłuszczowych.

Cytryna – wspomaga pracę wątroby i jej oczyszczanie ze szkodliwych substancji oraz ułatwia rozpuszczanie kamieni żółciowych. Choć ma kwaśny smak, działa na organizm zasadowo, dzięki czemu usprawnia proces jego detoksykacji.

Buraki – mają działanie odkwaszające i oczyszczające. Zawierają barwnik betaninę, która nie tylko ma właściwości antyoksydacyjne, ale też usprawnia pracę wątroby i woreczka żółciowego, dzięki czemu toksyny są szybciej usuwane z organizmu. Obecny w burakach błonnik pobudza jelita do pracy, pomagając oczyścić je z resztek pokarmowych, reguluje też poziom glukozy i cholesterolu we krwi.

Kapusta – najlepiej kiszona; oprócz licznych przeciwutleniaczy, witamin i minerałów zawiera siarkę (podobnie jak brokuły i czosnek), która usprawnia pracę wątroby i wspomaga oczyszczanie organizmu z substancji toksycznych. Dzięki obecności błonnika pobudza jelita do pracy, a ponieważ zawiera probiotyki, wzbogaca mikroflorę układu pokarmowego w dobre bakterie, dzięki czemu poprawia trawienie i reguluje wypróżnienia. Przy zaparciach warto pić sok z kiszonej kapusty.

Seler, zarówno korzeniowy, jak i naciowy – zawierają dużo błonnika i mają właściwości antyoksydacyjne, oczyszczające i odkwaszające organizm. Pobudzają przemianę materii i usuwają kwas moczowy, którego nadmierna ilość odkłada się w postaci kryształów w stawach, co prowadzi do ich niszczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *