Zakwas z buraków to samo zdrowie, buraki to skarbnica witamin, mikroelementów. Mają lecznicze właściwości i powinny być składnikiem diety każdego, komu zależy na prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
Buraki mają bardzo dużo witaminy C, zawierają również wit. A oraz witaminy z grupy B. Są znakomitym źródłem mikroelementów: cynku, potasu, żelaza, magnezu, wapnia, fosforu i kwasu foliowego. Są bogate w przeciwutleniacze i wspomagają produkcję czerwonych krwinek, oczyszczają organizm i odbudowują florę bakteryjną, wspomagają tworzenie kolagenu, działają ujędrniająco i przeciwzmarszczkowo.
Robimy zakwas z buraków!
Potrzebne składniki:
- 3 buraki
- 3 ząbki czosnku
- 6 ziarenek pieprzu
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek jałowca
- 4 liście laurowe
- 0,5 laski chrzanu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,3 łyżeczki cukru
- 1 litr przegotowanej i przestudzonej wody
Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy i kroimy w słupki, następnie przekładamy do umytego i wyparzonego słoika. Do buraków dodajemy pieprz, czosnek, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, chrzan. Całość posypujemy solą i cukrem i zalewamy wodą. Słoik zakrywamy czystą szmatką i odstawiamy w ciemne miejsce na mim. 5 dni a na 7. Gotowy zakwas przekładamy do lodówki i możemy cieszyć się jego dobrodziejstwami przez 14 dni.
http://lychasmakow.blogspot.com/2015/12/zakwas-buraczany.html