Ziołowe wsparcie odporności

Zioła pomagają walczyć z przeziębieniem, podnosić odporność, ulżyć w niestrawności. Odpowiednio dobrane są skuteczne we wspomaganiu leczenia chorób.

 

Odporność zaczynamy doceniać szczególnie w sezonie przeziębieniowym, wtedy jednak jest zdecydowanie zbyt późno, ponieważ o odporność powinno się zadbać wcześniej, zwłaszcza przed sezonem infekcyjnym. Podstawą jest właściwa dieta, ruch, sen i redukcja stresu. Chcąc budować naturalne siły organizmu powinniśmy jeszcze stosować zioła. Preparaty roślinne mają działanie immunostymulujące, czyli oddziałują na skomplikowane procesy, które są częścią naszej odporności.

 

Zioła na odporność

Wśród ziół o udowodnionym wpływie na układ odpornościowy są m.in. jeżówka purpurowa, czystek, bez czarny, aronia, czarna porzeczka czy wyciąg z liści aloesu drzewiastego. Te popularne gatunki roślin zielarskich stosowane są przy częstych infekcjach zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Są bogate w witaminy i minerały pobudzające nasz układ odpornościowy do działania.

 

Jeżówka. Poprawia zdolność organizmu do fagocytozy, czyli wychwytywania wirusów i bakterii. Pobudza też produkcję limfocytów, które wytwarzają przeciwwirusowe interferony. W efekcie organizm sprawniej odpowie na kontakt z patogenami i nie dopuści do zachorowania.

Surowcem medycznym jest ziele i korzeń jeżówki. Zawierają one wiele związków aktywnych biologicznie, m.in. olejki eteryczne, o właściwościach przeciwzapalnych, glikozydy i flawonoidy, polisacharydy.

Ekstrakt z jeżówki przyspiesza przemianę materii, działa immunostymulująco, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwbólowo, rozkurczowo, żółciotwórczo i żółciopędnie, napotnie, przeciwgorączkowo oraz przeciwzapalnie. Preparaty z jeżówki purpurowej są skutecznymi środkami w leczeniu przeziębienia. Wspomagają leczenie infekcji dróg oddechowych, skracając okres choroby oraz łagodząc jej objawy. Jeżówka pobudza wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego, stymuluje procesy regeneracyjne. Preparaty z jeżówki zalecane są w terapii uzupełniającej chorób pasożytniczych, jako środek wzmagający odporność organizmu na choroby i do leczenia trudno gojących się ran, oparzeń, odmrożeń, odleżyn i owrzodzeń. Są skuteczne w leczeniu i w profilaktyce dróg żółciowych, zaburzeń trawiennych, niektórych alergii, zapalenia dziąseł, przewlekłych stanów zapalnych układu rozrodczego i moczowego. Dla celów leczniczych uzyskuje się z ziela, korzenia lub całej rośliny sok, wyciągi wodne, herbatki.

 

Czystek. Ta wyjątkowa roślina charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli, w szczególności kwasów fenolowych, flawonoidów, fitosteroli, śluzów i garbników, a także olejków eterycznych i żywic, które zapobiegają przenikaniu bakterii i wirusów do komórek. Czystek wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne oraz immunostymulujące. Ma silne właściwości antyoksydacyjne, usuwa z organizmu substancje toksyczne działa przeciw pleśniom, ma właściwości dezynfekcyjne, łagodzi ból i stany zapalne. Szczególnie nadaje się do leczenia kaszlu, grypy i przeziębienia. Naturalny flawonoid oczyszcza organizm, wzmacnia odporność, zapobiega infekcjom i stanom zapalnym, ułatwia trawienie, poprawia krążenie krwi i zwiększa odporność błon śluzowych. Zawartość związków fenolowych jest głównie odpowiedzialna za ich działanie przeciwutleniające i antyoksydacyjne, mających zdolność wymiatania wolnych rodników.

 

Kwiat czarnego bzu znany jest ze swoich korzystnych właściwości w przypadku leczenia infekcji wirusowych i przeciwdrobnoustrojowych. Przyczynia się do łagodzenia objawów przeziębienia, jest pomocny przy kaszlu i chrypce oraz wspomaga naturalną odporność organizmu. Kwiaty czarnego bzu obfitują w witaminę A, C, B1, B2, B3, B6, potas, wapń, sód, magnez, cynk, fosfor, a także mnóstwo substancji aktywnych, m.in. flawonoidy, olejki eteryczne. Wyciąg z kwiatu bzu czarnego z dodatkiem witaminy C wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych, działa wykrztuśnie, napotnie i antywirusowo.

 

Witamina moCy

Acerola, zwana również wiśnią z Barbados, zawiera najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców. W jej skład wchodzą też witaminy A, B6, bioflawonoidy i minerały, głównie żelazo, wapń i magnez oraz ponad 150 fitosubstancji. Żadna inna witamina nie jest tak wielostronna i tak silnie związana z procesami przemiany materii w organizmie jak witamina C. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Chroni przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Acerola nadaje się do stosowania zwłaszcza przy przeziębieniach i grypie, w okresach zwiększonego stresu fizycznego lub psychicznego, po urazach, operacjach i rekonwalescencji.

 

„Złote mleko”

To rozgrzewający napój z kurkumy, bogaty w zdrowotne korzyści, z dodatkiem mleka, miodu i innych składników, m.in. imbiru, cynamonu, goździków, kardamonu. Polecany jest na przeziębienia i inne infekcje. Podstawowym składnikiem „złotego mleka” jest kurkuma, która należy do potężnych antyoksydantów. Wspiera odporność organizmu, ma działanie przeciwzapalne, pomaga przy bólach gardła, chrypce, łagodzi objawy przeziębienia i zmniejsza uczucie drapania w gardle. „Złote mleko” ma również dobry wpływ na żołądek, trawienie oraz na wątrobę. Działa osłaniająco, poprawia pracę żołądka i wątroby ułatwiając trawienie pokarmów. Zapobiega wzdęciom i odbijaniu się, poprawia pracę jelit, oczyszcza organizm z toksyn i niepotrzebnych produktów przemiany materii. Jakby tego jeszcze było mało, „złote mleko” polecane jest dla poprawy nastroju, działa bowiem antydepresyjnie, wycisza, ułatwia zasypianie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *