Ziołowy „zestaw ratunkowy”

Problem nadwagi dotyczy coraz większej części naszej populacji. W Polsce staje się on coraz bardziej aktualny. Dotyczy nie tylko osób dorosłych, lecz także dzieci.

Nadwaga lub otyłość to nie tylko problem estetyczny – stwarzają też warunki do zaistnienia poważnych chorób różnych układów, np. cukrzycy, nadciśnienia, artretyzmu, astmy, chorób serca. Swoje piętno odciskają również na psychice człowieka. Osoby otyłe czują się gorsze niż pozostali ludzie, co odbija się na ich życiu prywatnym i zawodowym. Nadwagę lub otyłość ocenia się na podstawie indeksu masy ciała (ang. Body Mass Index, BMI). To najłatwiejszy i najszybszy sposób na samodzielne wyliczenie prawidłowej masy ciała. Dzięki niemu możemy poznać stan naszej tkanki tłuszczowej i określić, czy nasz styl życia oraz dieta są odpowiednie. BMI > 25 to już otyłość, a to oznacza zwiększone ryzyko występowania chorób związanych z nadmierną wagą. Równie dobrym i prostym sposobem oceniania tuszy jest obliczenie BMI połączone z pomiarem otyłości brzusznej. Obwód talii przekraczający u mężczyzn 102 cm i 89 cm u kobiet wskazuje na zwiększone ryzyko pojawienia się chorób. Przyczyn nadwagi i otyłości jest wiele, ale podstawowe to brak ruchu w połączeniu ze złymi nawykami żywieniowymi. Zmiana trybu życia oraz sposobu odżywiania to jedyna droga prowadząca do zmniejszenia masy ciała.
Odchudzanie bywa trudne i silna wola czasem nie wystarczy – pomoc może przynieść stosowanie preparatów pomocnych w walce z nadmierną masą ciała. W sukurs przychodzą m.in. mieszanki odchudzające bazujące na naturalnych ekstraktach roślinnych lub herbatki ziołowe. W kuracjach odchudzających stosuje się pojedyncze zioła lub mieszanki stymulujące przemianę materii, działające oczyszczająco, moczopędnie i przeczyszczająco, wzbogacone witaminami i mikroelementami.

Moc roślin
Duże możliwości stwarzają nam surowce roślinne – na tyle różnorodne, że możemy pokusić się o indywidualny dobór odpowiedniego preparatu. Preparaty roślinne stosowane w walce z nadwagą możemy skategoryzować w kilku grupach na podstawie ich głównego działania, które może polegać na:
• aktywacji przepływu krwi w tkankach tłuszczowych poprzez pobudzenie mikrocyrkulacji w komórkach w celu przyspieszenia eliminacji produktów przemiany materii,
• działaniu przeciwobrzękowym i zmniejszającym przepuszczalność naczyń włosowatych,
• działaniu lipolitycznym, zwiększającym metabolizm tkanek tłuszczowych,
• hamowaniu apetytu,
• mechanicznym wypełnieniu żołądka i jelit,
• działaniu pobudzającym centralny układ nerwowy,
• stymulowaniu funkcji przewodu pokarmowego, pobudzaniu pracy żołądka i jelit.
Poszczególne wyciągi roślinne lub preparaty je zawierające ze względu na złożone składy chemiczne mogą być zaliczane równocześnie do kilku z wyżej wymienionych grup.

Bądź fit!
Naturalne mieszanki odchudzające, których podstawę stanowią ekstrakty roślinne normalizują masę ciała, oczyszczają organizm z toksyn i wzmacniają układ odpornościowy organizmu. Stanowią doskonałą bazę do przygotowania koktajli do picia, a składniki aktywne kompozycji środka przyczyniają się do zmniejszenia masy ciała i redukcji tkanki tłuszczowej.

Garcinia cambogia
Tamaryndowiec malabarski (Garcinia cambogia) przez wielu uważany jest za najskuteczniejszy środek wspomagający odchudzanie. Powodem jest kwas 3-hydroksycytrynowy (HCA) zawarty w owocach rośliny, który wg badań klinicznych powoduje znaczne zmniejszenie apetytu poprzez dezaktywację enzymów odpowiedzialnych za lipogenezę. Jednocześnie kwas ten przyspiesza procesy metaboliczne spożywanych tłuszczów, co zapobiega ich gromadzeniu się w tkankach. Owoce tej rośliny są źródłem witaminy C, dlatego wykazuje ona działanie przeciwutleniające. Z kolei zawartość garcinolu, który znajduje się w skórce wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego.

Zielony jęczmień
Ma opinię naturalnego środka odchudzającego dzięki wysokiej zawartości błonnika, który niweluje uczucie głodu. Błonnik pokarmowy rozpuszczalny na długi czas zapewnia uczucie sytości, ale też opóźnia opróżnienie żołądka, przez co nie odczuwa się potrzeby podjadania. Z kolei błonnik nierozpuszczalny pobudza perystaltykę jelit, co zapobiega powstawaniu zaparć. Zielony jęczmień jest także źródłem witamin – z grupy B, wit. C, E i K oraz składników mineralnych – magnezu, żelaza, potasu, selenu, a także kwasu foliowego, beta-karotenu. Działa przeciwutleniająco zawierając chlorofil, detoksykująco, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Duża zawartość selenu sprawia, że zielony jęczmień ma pozytywny wpływ na stan skóry i chroni ją przed czynnikami zewnętrznymi.

Spirulina
To mikroskopijna alga z gromady sinic. W swojej budowie zawiera komplet naturalnych, łatwo przyswajalnych substancji odżywczych, które mogą stanowić dobre źródło dla osób na diecie redukcyjnej. Spirulina posiada duże ilości białka, zawierającego niezbędne aminokwasy, kwas GLA, witaminy z grupy B, A, C i E, minerały, m.in. potas, żelazo, cynk, magnez, fosfor, selen. Jest źródłem fitoskładników takich jak chlorofil, beta-karoten czy luteina. Fenyloalanina, składnik spiruliny, oddziałuje na ośrodki w mózgu odpowiadające za zmniejszenie napadów głodu. Dzięki bogactwu składników jakie zawiera spirulina ma ona ogromny wachlarz właściwości m.in. przyspiesza metabolizm, wspomaga oczyszczanie organizmu i dodaje energii.

Topinambur
Inaczej słonecznik bulwiasty zawiera inulinę, która obniża poziom cukru we krwi, cholesterol oraz reguluje ciśnienie. Ponadto przyczynia się do rozwoju mikroflory bakteryjnej, która umożliwia prawidłowe trawienie, pobudza perystaltykę jelit, co zapobiega powstawaniu zaparć i pomaga się ich pozbyć, a także ułatwia przyswajanie wapnia, żelaza i magnezu. Topinambur polecany jest również osobom, które zmagają się z dodatkowymi kilogramami, ponieważ zawiera błonnik, który eliminuje uczucie głodu.

Mięta pieprzowa
Olejek eteryczny zawarty w liściach mięty pieprzowej sprawia, że wykazują one właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwświądowe i miejscowo znieczulające. Jego głównym składnikiem jest mentol oraz sole mineralne, garbniki, flawonoidy i gorycze. Wyciąg z liści mięty wspomaga trawienie, zapobiega wzdęciom i gazom. Jest stosowany również przy dolegliwościach żołądkowych, nudnościach i niestrawności. Liście mięty wykazują również działanie rozkurczowe.

Acerola
To inaczej Malpigia granatolistna, zwana również wiśnią z Barbados. Zawiera najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców. Żadna inna nie jest tak wielostronna i tak silnie związana z procesami przemiany materii w organizmie jak witamina C. Wzmacnia odporność organizmu i ma działanie przeciwutleniające. Acerola to też źródło m.in.: witaminy A, witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku. Owoc ten jest polecany także osobom, które często czują się osłabione.

Guarana
Mieszanki z guaraną zawierają zmielone, wymieszane z wodą i wysuszone nasiona. Mają trzy razy więcej kofeiny niż ziarna kawy i działają dłużej, bo aż do 6 godzin. Guarana zawiera również teobrominę, saponiny i garbniki katechinowe. Pobudza układ nerwowy, dzięki czemu daje dobrą kondycję i samopoczucie. Podwyższa wytrzymałość organizmu, toteż przy łączeniu jej preparatów z ćwiczeniami fizycznymi pozwala spalić więcej tłuszczów. W czasie stosowania diet niskokalorycznych zmniejsza uczucie głodu.
Podobnie działają preparaty zawierające rośliny bogate w kofeinę (teinę), chociażby różne rodzaje herbaty, szczególnie zielona i czerwona. Stymulują one rozkład i wydalanie lipidów, a także pobudzają krążenie krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *