Zupa dyniowa na ostro

Dynia już w sprzedaży, sezon nią nie może się obejść bez zupy dyniowej 🙂 . Przepis jest  wyjątkowo prosty a zupka wychodzi bardzo pyszna. Dynia nadaje jej słodkości, którą przełamałam ostrą papryką.

Potrzebne składniki:

  • 1 średnia dynia hokkaido
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • garść ziół: majeranek, tymianek, oregano
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 papryczki chili
  • 1 łyżka płatków pomidorów
  • parmezan do posypania
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Dynię myjemy i kroimy w plastry, posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą i ostrą papryczką (ok. 1 łyżeczki). Zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w 250 st., wraz z 2 ząbkami czosnku.
Zapieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy wraz z czosnkiem i dodajemy do bulionu warzywnego. Następnie dodajemy łyżeczkę ostrej i słodkiej papryczki, pokrojoną w kostkę papryczkę chili oraz płatki pomidorowe. Zupę doprawiamy pieprzem, solą  i gotujemy przez ok. 15 min.
Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *