Dynia już w sprzedaży, sezon nią nie może się obejść bez zupy dyniowej 🙂 . Przepis jest wyjątkowo prosty a zupka wychodzi bardzo pyszna. Dynia nadaje jej słodkości, którą przełamałam ostrą papryką.
Potrzebne składniki:
- 1 średnia dynia hokkaido
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- garść ziół: majeranek, tymianek, oregano
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 papryczki chili
- 1 łyżka płatków pomidorów
- parmezan do posypania
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Dynię myjemy i kroimy w plastry, posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą i ostrą papryczką (ok. 1 łyżeczki). Zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w 250 st., wraz z 2 ząbkami czosnku.
Zapieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy wraz z czosnkiem i dodajemy do bulionu warzywnego. Następnie dodajemy łyżeczkę ostrej i słodkiej papryczki, pokrojoną w kostkę papryczkę chili oraz płatki pomidorowe. Zupę doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy przez ok. 15 min.
Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.