Naturalne źródło zdrowia

Drożdże piwne znane są ludzkości już od tysięcy lat, jako komponent do produkcji piwa. Mało kto jednak wie, jak zbawienny wpływ mają na nasze zdrowie.

 

Dzięki zawartości cennych, łatwo przyswajalnych składników budulcowych drożdże posiadają wysoką wartość odżywczą, co jest wykorzystywane w leczeniu i profilaktyce licznych schorzeń.

Drożdże piwne są rodzajem fermentującego grzyba, który nie zawiera cukrów, lecz wyłącznie białka o wielkiej wartości biologicznej. Białka stanowią 50% ich masy i są zbudowane z aminokwasów. Ponadto w skład drożdży piwnych wchodzą:

  • węglowodany (35%),
  • witaminy (do 0,7%) z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B7 oraz B12), kwas pantotenowy, kwas foliowy, inozytol, biotyna (witamina H),
  • enzymy: maltaza, laktaza, inwertaza, amylaza, fosfataza,
  • makro- i mikroelementy: kobalt, mangan, molibden, cynk, fosfor , magnez, miedź, żelazo, wapń, selen i chrom.

Wprowadzenie do codziennej diety drożdży piwnych może przynieść nieocenione korzyści dla zdrowia:

Włosy, skóra i paznokcie: Drożdże mają bardzo dobry wpływ na skórę, włosy i paznokcie. To właśnie witaminy z grupy B są niezbędne do ich prawidłowego funkcjonowania. Drożdże zapobiegają przetłuszczaniu się skóry i włosów, przez co stanowią doskonałe remedium dla dorastającej młodzieży. Zalecane są również osobom starszym borykającym się z wypadaniem oraz przedwczesnym siwieniem włosów.

Odchudzanie: Zawarty w drożdżach piwnych chrom, w połączeniu z krążącą w żyłach insuliną jest odpowiedzialny za przenikanie glukozy do komórek w naszym organizmie. Dlatego w rozmaitych dietach odchudzających zaleca się spożywanie drożdży piwnych. W efekcie zmniejsza się apetyt na słodycze, które, jak wiadomo, są powszechną przyczyną nadwagi, a nawet i otyłości.

Cukrzyca: Ograniczenie apetytu na słodycze ma istotne znaczenie dla chorych na cukrzycę. Ale nie jest to jedyny powód, dla którego diabetycy cenią sobie drożdże. Zawarte w nich witaminy i minerały okazują się niezbędne w diecie cukrzycowej. U osób tych występuje niepełna przemiana cukrów w energię, co wpływa bardzo niekorzystnie na układ nerwowy i naczynia krwionośne. Pomocne w tej sytuacji są właśnie drożdże piwne.

Cholesterol i serce: Chrom działa również korzystnie na zmniejszenie złego, a zwiększenie dobrego cholesterolu we krwi. Ta właściwość minerału jest wykorzystywana w terapii przeciwmiażdżycowej. Spożywanie drożdży piwnych zaleca się w szczególności u pacjentów chorujących na serce.

Oprócz tak szerokiego spektrum działania, warto zwrócić uwagę, że drożdże wpływają korzystnie na nasz układ odpornościowy, koncentrację oraz pamięć. Są również zalecane przy bólach migrenowych, które drożdże szybko uśmierzają.

 

Drożdże w aptece

Najbardziej popularnymi produktami na rynku farmaceutycznym są: preparaty zawierające czyste drożdże piwne, jak również gama produktów, które oprócz drożdży piwnych zawierają także skrzyp i pokrzywę (korzystnie wpływające na włosy i paznokcie), morwę białą (zmniejszającą przyswajanie cukrów i wspomagającą odchudzanie) oraz kolagen (wzmacniający i nawilżający skórę). W celu dobrania najodpowiedniejszego preparatu dla swoich indywidualnych potrzeb, zawsze najlepiej porozmawiać z lekarzem lub farmaceutą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *