Zakwas buraczany

Zakwas z buraków to samo zdrowie, buraki to skarbnica witamin, mikroelementów. Mają lecznicze właściwości i powinny być składnikiem diety każdego, komu zależy na prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.

Buraki mają bardzo dużo witaminy C, zawierają również wit. A oraz witaminy z grupy B. Są  znakomitym źródłem mikroelementów: cynku, potasu, żelaza, magnezu, wapnia, fosforu i kwasu foliowego. Są bogate w przeciwutleniacze i wspomagają produkcję czerwonych krwinek, oczyszczają organizm i odbudowują florę bakteryjną, wspomagają tworzenie kolagenu, działają ujędrniająco i przeciwzmarszczkowo.

Robimy zakwas z buraków!

 

Potrzebne składniki:

  • 3 buraki
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek jałowca
  • 4 liście laurowe
  • 0,5 laski chrzanu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,3 łyżeczki cukru
  • 1 litr przegotowanej i przestudzonej wody

 

 

Przygotowanie:

Buraki dokładnie myjemy i kroimy w słupki, następnie przekładamy do umytego i wyparzonego słoika. Do buraków dodajemy pieprz, czosnek, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe, chrzan. Całość posypujemy solą i cukrem i zalewamy wodą. Słoik zakrywamy czystą szmatką i odstawiamy w ciemne miejsce na mim. 5 dni a na 7. Gotowy zakwas przekładamy do lodówki i możemy cieszyć się jego dobrodziejstwami przez 14 dni.

http://lychasmakow.blogspot.com/2015/12/zakwas-buraczany.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *