W sytuacji, gdy odczuwasz chroniczne zmęczenie, nie potrafisz się na dłużej skupić, a rano budzisz się bez sił – rozważ regularne spożywanie drożdży piwnych z dodatkiem pyłku kwiatowego.
Pyłek kwiatowy (pyłek pszczeli) jest jednym z najbardziej prozdrowotnych składników. Dzięki właściwościom leczniczym sięga po niego coraz więcej osób. Jego działanie od dawna doceniane jest przez medycynę naturalną.
Jest zbierany przez pszczoły z kwiatów, mieszany z niewielką ilością śliny lub nektarem, formowany w kuleczki i przenoszony na odnóżach. Jedna taka kuleczka to ponad 100 tys. mikro ziaren pyłków różnych kwiatów – w zależności od tego, na jakich terenach latają pszczoły. To, z jakiej rośliny pochodzi pyłek, uzależnia także jego powierzchnię (chropowata, haczykowata lub lepka) oraz kolor (żółty i utrzymany w odcieniach tej barwy, ale też biały lub czarny). Pyłek kwiatowy używany był jako suplement diety od setek lat. Nazywano go ambrozją bogów i fontanną młodości. Zawiera niemalże wszystkie niezbędne do rozwoju człowieka substancje.
Skarbnica zdrowia
W ziarnach pyłku stwierdzono blisko 250 substancji. Do zasadniczych grup chemicznych zalicza się: białka i aminokwasy, węglowodany, lipidy i kwasy tłuszczowe, cukry, związki fenolowe, enzymy i koenzymy, a także witaminy i biopierwiastki.
Białko. Pyłek kwiatowy zawiera więcej białka niż jakikolwiek produkt odzwierzęcy, w tym wszystkie aminokwasy egzogenne oraz wolne aminokwasy. W białku pyłku znajdują się m.in. albuminy, globuliny, gluteliny. Do aminokwasów egzogennych należą: metionina, lizyna, treonina, histydyna, leucyna, izoleucyna, walina, fenyloalanina i tryptofan. Są to niezbędne do życia elementy białka, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Pyłek kwiatowy dostarcza również kwasów nukleinowych DNA i RNA, które m.in. poprawiają odporność.
Węglowodany. Pyłek kwiatowy zawiera cukry proste i złożone. Ogólna zawartość węglowodanów jest uzależniona od kwiatów, z których pszczoły zbierają pyłek, i kraju jego pochodzenia. Większość węglowodanów stanowią cukry proste, głównie glukoza i fruktoza. Wśród węglowodanów złożonych wymienia się dekstryny, skrobię, celulozę i polleninę (składnik zewnętrznej okrywy ziarna pyłku). Pyłek kwiatowy jest też źródłem błonnika.
Tłuszcze. We frakcji kwasów tłuszczowych występują kwasy nasycone oraz nienasycone: oleinowy, linolowy i α-linolenowy. Kwas linolowy i linolenowy (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT) muszą być dostarczane do organizmu człowieka z zewnątrz, wraz z pożywieniem. Są niezbędne do budowy błon komórkowych, zapewniają ich prawidłowe funkcjonowanie, zapobiegają zakrzepom, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu. Pyłek kwiatowy zawiera fosfolipidy, takie jak lecytyna. Fosfolipidy hamują odkładanie tłuszczu w komórkach wątrobowych (hepatocytach), zabezpieczając organizm przed hepatozą (czynnościowym zaburzeniem wątroby), a tym samym przed rozwojem miażdżycy.
Witaminy i składniki mineralne. W pyłku jest co najmniej 18 witamin (prowitamina A, witaminy z grupy B, witaminy D, E, C, K, rutynę, inozytol), 22 aminokwasy (w tym egzogenne). Wśród biopierwiastków (ok. 25) występują makroelementy (wapń, fosfor, magnez, sód i potas) oraz mikroelementy (żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen). Na szczególną uwagę zasługuje rutyna (pyłek kwiatowy jest najlepszym jej źródłem), która pomaga wzmocnić naczynka krwionośne (naczynia włosowate). W pyłku znaleźć można także antocyjanidyny, katechiny, kwasy fenolowe oraz związki triterpenowe.
Duża moc małego pyłku
Badając odżywcze oraz terapeutyczne walory pyłku pszczelego, odkryto właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, chemoprewencyjne i przeciwnowotworowe, przeciwko promieniowaniu, jak również właściwości ochronne dla wątroby.
Usprawnia układ immunologiczny. Zawarte w pyłku mikro i makroelementy mogą być pomocne w leczeniu anemii oraz złej kondycji organizmu wywołanej innymi chorobami lub lekami. Flawonoidy i kwas fenolowy w pyłku kwiatowym są odpowiedzialne za działanie antybiotyczne przeciwko szeregowi bakterii Gram+ i Gram- oraz drożdżom Candida albicans.
Odznacza się działaniem adaptogennym (dostosowawczym). Zwiększa odporności organizmu na reakcje szkodliwych czynników fizycznym, chemicznym i biologicznym. Podwyższa sprawność fizyczną organizmu w sytuacjach nadmiernego obciążenia wysiłkiem, usprawnia funkcje umysłowe, takie jak: pamięć, uczenie się, myślenie, rozumienie, koncentracja.
Wzmacnia układ nerwowy osłabiony przez stres oraz przemęczenie. Suplementowany z antydepresantami pozwala na zredukowanie dawek leków i szybszą poprawę stanu zdrowia. Szczególnie dobre wyniki osiągane są u ludzi starszych – powracają humor i chęć do życia oraz poprawia się sprawność fizyczna.
Odznacza się wysoką wartością odżywczą. Składnikami odgrywającymi zasadniczą rolę w tym procesie są aminokwasy egzogenne, witaminy i biopierwiastki. Ze względu na dużą zawartość białka, spożywanie pyłku kwiatowego polecane jest w niedoborach białka, np. w nieprawidłowo prowadzonej diecie wegańskiej lub wegetariańskiej czy diecie odchudzającej.
Odtruwa. Polifenole, w szczególności flawonoidy i kwasy fenolowe zawarte w pyłku kwiatowym, mają właściwości detoksykacyjne i ochronne dla wątroby. Wspólnie z kwasami tłuszczowymi i fitosterolami wykazują także działanie przeciwzapalne.
Ma działanie hipolipidemiczne, dzięki czemu może być używany w hiperlipidemii i miażdżycy. U osób niereagujących na leki przeciwmiażdżycowe obniża poziom tłuszczów i cholesterolu we krwi oraz poziom trombocytów, zmniejszając zdolność płytek krwi do agregacji, a także hamuje zmiany miażdżycowe. U osób starszych może obniżać ciśnienie krwi i poprawiać funkcjonowanie naczynek krwionośnych w mózgu. Ponadto przeciwdziała obrzękom oraz wspomaga kurczliwość mięśni gładkich, szczególnie układu moczowego.
Pomocny w zwiększaniu masy ciała np. u pacjentów niedożywionych – ze względu na wysoką zawartość niezbędnych aminokwasów, witamin i bioelementów. Dzięki jego wartości odżywczej stanowi świetny suplement, reguluje metabolizm i poprawia apetyt. Jest zalecany w okresach rekonwalescencji, po operacjach oraz u osób ciężko pracujących fizycznie i umysłowo. Pyłek kwiatowy pomaga przywrócić siły po intensywnym wysiłku fizycznym.
Drożdżowe mieszanki
Drożdże piwowarskie z dodatkiem pyłku kwiatowego to suplement diety zawierający m.in. cenne witaminy z grupy B i składniki mineralne w formie bioprzystępnej i łatwo przyswajalnej przez organizm. Preparat pomaga dzięki nim uzupełnić niedobory witamin z grupy B w organizmie. Ryboflawina, tiamina i niacyna przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu energetycznego, wspomagają właściwe działanie układu nerwowego, jak również utrzymują prawidłowe funkcje psychologiczne. Dodatkowo ryboflawina i niacyna pomagają zachować zdrową skórę i wpływają na zmniejszenia odczuwania zmęczenia i znużenia. Pyłek pszczeli zawiera antyoksydanty i wspomaga odporność organizmu. Korzystnie wpływa na witalność i energię organizmu, zmniejsza uczucie zmęczenia.
Drożdżowe mieszanki można stosować od wewnątrz – w formie gotowych tabletek doustnych oraz napoju do picia. Suplementy diety w postaci tabletek nim przybiorą taką formę, poddawane są wstępnemu przetworzeniu – zostają wysuszone i oczyszczone. Preparat jest polecany w stanach ogólnego zmęczenia, wyczerpania, jako pobudzający mechanizmy obronne organizmu oraz w problemach ze skórą, wypadaniem włosów i łamliwością paznokci.