Melisa – siła spokoju

Melisa to ziele, które znane jest głównie z uspokajających właściwości. Warto jednak wiedzieć, że wykazuje ona szereg innych, bardzo pozytywnych cech leczniczych i prozdrowotnych.

 

Stan pandemii COVID-19 trwa już ponad rok. To niezwykle trudny czas dla całego społeczeństwa. Błyskawicznie rozprzestrzeniająca się choroba to źródło narastającego lęku i niepewności. Napływające zewsząd informacje o kolejnych falach pandemii, o wzroście liczby zakażonych, zmarłych, przyczyniają się do pogłębiania poziomu stresu. Próbujemy radzić sobie, z różnym skutkiem, z narastającym napięciem i brakiem poczucia kontroli. Nie jesteśmy jednak całkowicie bezradni, możemy wiele zrobić, aby zadbać o zdrowie i zachować spokój. Warto bowiem wiedzieć, że stres i negatywna emocjonalność nie pomaga nam zachować dobrze funkcjonującego układu odpornościowego, co udowodniono w wielu badaniach. Gdy układ immunologiczny pracuje właściwie, potrafimy stawić czoło bakteriom, wirusom, innym drobnoustrojom oraz wszelkim przeciwnościom losu.

Na szczęście są sposoby, dzięki którym można zmniejszyć stres i niepokój, co dobrze przysłuży się naszemu organizmowi. Sojusznikami w tym procesie będą bez wątpienia preparaty zawierające drożdże piwowarskie z dodatkiem melisy, w skład których wchodzą naturalne witaminy, m.in. cały wachlarz witamin z grupy B, i składniki mineralne, które są łatwo przyswajalne przez organizm i wspomagają procesy metaboliczne.

 

Drożdże piwne i melisa – zgrany duet

Drożdże piwowarskie z dodatkiem sproszkowanych liści melisy to znakomity suplement diety. Zawiera:

  • węglowodany,
  • białka o wysokiej wartości biologicznej,
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B7 oraz B12), kwas pantotenowy, kwas foliowy, inozytol, biotyna (witamina H),
  • enzymy: maltaza, laktaza, inwertaza, amylaza, fosfataza,
  • makro- i mikroelementy: kobalt, mangan, molibden, cynk, fosfor , magnez, miedź, żelazo, wapń, selen i chrom.

Dzięki bogactwu witamin z grupy B preparat pomaga uzupełnić niedobory tych witamin w organizmie. Ryboflawina, tiamina i niacyna przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu energetycznego, wspomagają właściwe działanie układu nerwowego, chronią układ odpornościowy, jak również utrzymują prawidłowe funkcje psychologiczne. Rolą niacyny jest także wsparcie w zachowaniu zdrowej skóry oraz zmniejszenie uczucia zmęczenia.

Drożdże piwowarskie od wieków wykorzystuje się w medycynie jako bogate źródło cennych witamin, aminokwasów, makro- i mikroelementów. Ze względu na wyjątkowy skład stosowane są w wielu schorzeniach, zwłaszcza we wszelkich stanach związanych z niedoborem witamin z grupy B. Szczególnie polecane są w okresie jesienno-zimowym, gdy organizm jest bardziej narażony na infekcje, gdyż regulując florę saprofityczną przewodu pokarmowego, działają immunostymulująco. Preparaty z drożdży mogą wykazywać działanie:

  • immunostymulujące,
  • ogólnie wzmacniające dla rekonwalescentów,
  • korzystne na wygląd skóry i jej wytworów – paznokci i włosów (stosowane są w dermatozach, tj. czyrakach, trądziku),
  • w hipowitaminozach – uzupełniając witaminy z grupy B,
  • korzystne na pracę wątroby i trzustki,
  • wspierające układ krążenia,
  • stymulują napięcie mięśni,
  • wspomagające narząd wzroku.

Niedobory witamin z tej grupy objawiają się przede wszystkim zaburzeniami układu nerwowego, wzrostem poziomu cholesterolu, homocysteiny, cukru oraz chorobami skóry i błon śluzowych, często też niedokrwistością.

Drożdżowe mieszanki można stosować od wewnątrz – w formie gotowych tabletek doustnych oraz napoju do picia lub na zewnątrz – jako maseczki odżywcze. Suplementy diety w postaci tabletek nim przybiorą taką formę, poddawane są wstępnemu przetworzeniu – zostają wysuszone i oczyszczone. Dostępne w sklepach ze zdrową żywnością nie zawierają alkoholu, laktozy, glutenu i wszelkiego rodzaju konserwantów. Dzięki bogactwu witamin z grupy B dostarczają nam energii, chronią układ odpornościowy, wzmacniają włosy, kości i paznokcie. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga obniżyć cholesterol we krwi. Kolejnym atutem drożdży jest fakt, iż zawierają cały wachlarz witamin z grupy B. Warto wiedzieć, że nasz organizm nie jest w stanie gromadzić zapasów tych witamin. Są one bowiem całkowicie rozpuszczalne w wodzie, dlatego też powinniśmy regularnie dostarczać ich odpowiednią dawkę wraz z pożywieniem lub wspomagać się suplementami. Drożdże piwowarskie bez wątpienia stanowią najcenniejsze i najbardziej kompletne źródło witamin z grupy B, jakie można znaleźć w naturze. Wprowadzenie do codziennej diety drożdży piwnych może przynieść nieocenione korzyści dla zdrowia. Wykazują właściwości odżywcze, lecznicze i pielęgnacyjne.

 

Melisa lekarska

Właściwości lecznicze i prozdrowotne melisy wynikają z jej unikalnego składu chemicznego. Głównym składnikiem aktywnym liści tego ziela jest olejek eteryczny, który wykazuje działanie bakteriostatyczne, wirusostatyczne oraz spazmolityczne na ośrodkowy układ nerwowy. Znajdziemy w niej witaminy B1, B2, C, kumaryny, enzymy oraz cukry. Obecne są w niej także cytral i cytronelol, które odpowiadają za charakterystyczny cytrynowy zapach olejku melisowego. Zawarty w melisie olejek eteryczny ukoi nerwy i rozluźni mięśnie. Sprawdzi się także, jeśli mamy problemy z zasypianiem lub częstym nocnym wybudzaniem. Roślina ta wykazuje szereg innych, bardzo pozytywnych właściwości leczniczych i prozdrowotnych.

 

Właściwości

Działa uspokajająco. Melisa ułatwia zasypianie, łagodzi nerwy, uspokaja, redukuje stres, a także leczy stany lekowe. Związki zawarte w liściach tej rośliny zbawiennie wpływają na nerwicę serca oraz migrenowe bóle głowy. Regularne picie naparów spowoduje, że zasypianie będzie łatwiejsze, a sen spokojniejszy i dłuższy.

Działa rozkurczowo i rozluźniająco. Rozkurcza mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, zatem można ją stosować przy problemach ze wzdęciami, kolkami. Przynosi także ulgą w bólach brzucha oraz łagodzi bóle miesiączkowe. Sprawdzi się również przy skąpym miesiączkowaniu lub jego nasileniu.

Działa antyoksydacyjnie. Obecne w melisie związki fenolowe obniżają ryzyko rozwoju takich chorób jak miażdżyca, cukrzyca czy schorzenia neurologiczne.

Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo. Można spożywać melisę wspomagająco w stanach obniżonej odporności oraz w trakcie infekcji bakteryjnych i wirusowych, oddziałuje m.in. na wirusa opryszczki. Napar może także posłużyć jako płukanka do ust, gdyż znakomicie zabija bakterie, neutralizując tym samym przykry zapach z ust.

Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i żółci, czyli ułatwia trawienie – po spożyciu tłustych i ciężkostrawnych posiłków takich jak bigos, grochówka czy dania z fasoli warto wypić filiżankę herbaty z melisy.

Wzmacnia serce i układ krążenia, powodując łagodne rozszerzanie się naczyń krwionośnych, obniżając ciśnienie krwi.

Wspomaga pracę mózgu. Melisa zawiera eugenol, który niszczy wolne rodniki atakujące komórki mózgowe, chroni mózg przed uszkodzeniami, a tym samym wspomaga pamięć, poprawia funkcje poznawcze, jak rozpoznawanie, rozwiązywanie problemów, ułatwia myślenie, koncentrację oraz zapewnia spokój umysłowy.

Wspomaga walkę z nadczynnością tarczycy. Melisa dezaktywuje działanie receptora immunoglobuliny, zapobiegając i eliminując nadczynność tarczycy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *