Ma na to wpływ kilka czynników, m.in. skład ciała, metabolizm, dieta, klimat, w którym żyjemy i pracujemy, a nawet ubranie. Ogólnie zalecane dzienne spożycie płynów wynosi od 2,1 do 2,6 l dla dorosłych i od 1 do 1,6 l dla dzieci.
Zalecane całkowite dzienne spożycie, które obejmuje płyny z pożywienia, wynosi od 2,8 do 3,4 litrów dla dorosłych i od 1,4 do 2,2 litrów dla dzieci. Wszystkie płyny wliczają się do dziennej sumy (nawet te pochodzące z jedzenia, herbaty i kawy), ale eksperci zalecają picie dużej ilości wody i ograniczenie napojów z dodatkiem cukru i alkoholu.
Wszystko jest kwestią równowagi. Im więcej wody zużywamy lub tracimy, tym teoretycznie więcej wody powinniśmy uzupełniać, aby zachować wodną równowagę. Warto pamiętać, że osoby ćwiczące, trenujące tracą więcej płynów, które musza uzupełniać przez kilka następnych godzin. Dzieje się tak dlatego, że przez pewien czas tracą płyn przez pocenie się i oddawanie moczu po treningu.
Nie tylko woda. Ważne są minerały
Woda nie jest jedynym czynnikiem, który ma wpływ na odwodnienie. Ważne są również elektrolity, takie jak potas i sól. Ciało potrzebuje elektrolitów ze względu na wiele funkcji, jakie pełnią. Obejmują one m.in. zdolność poruszania się, mówienia i oddychania. Brak równowagi soli i potasu, wraz z odwodnieniem, są groźne dla zdrowia.
Niektóre leki, takie jak te przepisywane na nadciśnienie i choroby serca, mogą również zwiększać ryzyko odwodnienia. Osoby cierpiące na te schorzenia i przyjmujące leki moczopędne, powinny spytać lekarza, ile wody (płynów) powinny pić oraz czy muszą uzupełniać elektrolity. Niektóre wody dostępne w sprzedaży mają już odpowiednią ilość elektrolitów.
Jaką wodę wybrać?
Pod względem zawartości rozpuszczonych składników wody dzieli się na 4 grupy:
- bardzo niskozmineralizowane zawierające w litrze poniżej 50 mg rozpuszczonych składników mineralnych;
- niskozmineralizowane zawierające w litrze 50–500 mg rozpuszczonych składników mineralnych;
- średniozmineralizowane zawierające w litrze od 500 do 1500 mg tych składników;
- wysokozmineralizowane o ogólnej mineralizacji powyżej 1500 mg rozpuszczonych składników mineralnych w litrze. Wody wysokozmineralizowane zalecane są dla sportowców i osób aktywnych fizycznie.
Wody butelkowane dzielą się natomaist na: naturalne mineralne, źródlane i stołowe. Naturalna woda mineralna to woda podziemna wydobywana naturalnymi lub wierconymi otworami, jest bardzo czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Ma charakterystyczny, niezmienny skład mineralny. Wody mineralne są jedynym rodzajem wód mogącym w swym nazewnictwie używać określenia „naturalne”.
Naturalne wody wysokozmineralizowane mogą być korzystne dla zdrowia, ale nie nadają się do stałego spożywania w większych ilościach. Niektórzy jednak nie mogą ich pić, nawet okazjonalnie.
Woda źródlana to także woda podziemna, czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Czerpie się ją z płytszych warstw podziemnych i jest raczej niskozmineralizowana, choć czasem można spotkać wodę źródlaną o średnim stopniu zmineralizowania. Jest przydatna do stałego stosowania bez ograniczeń dotyczących wieku i stanu zdrowia.
Woda stołowa powstaje przez dodanie do wody źródlanej naturalnej wody mineralnej lub soli mineralnych zawierających co najmniej jeden składnik mający znaczenie fizjologiczne, taki jak sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany, wodorowęglany lub węglany. W przypadku wód stołowych nie mamy już do czynienia z określeniem „naturalna”, bo w toku jej produkcji skład chemiczny może się zmieniać.
Wody naturalne lecznicze pochodzą ze źródeł leczniczych. Zawierają nie mniej niż 1000 mg składników mineralnych w jednym litrze oraz co najmniej jeden składnik leczniczy. Stężenie tego składnika musi być odpowiednie, tak aby znacząco wpływał na organizm człowieka. Najczęściej są to: magnez, wapń, sód, siarczany, chlorki i węglany. Nie należy przesadzać z piciem wód leczniczych – kurowanie się nimi na własną rękę może przynieść więcej szkody niż pożytku. W nadmiarze mogą negatywnie wpłynąć na czynność wątroby i nerek.
Źródło: Tylkozdrowie/wody