Na głóg powinny zwrócić uwagę osoby, które mają problemy z sercem. Jednak to nie wszystko, jeśli chodzi o właściwości lecznicze głogu.
Głóg to ciernisty krzew z rodziny różowatych występujący aż w 280 różnych gatunkach. Surowiec zielarski stanowi kwiatostan oraz owoc głogu. Owoce właściwe to czerwonobrunatne pestki, natomiast owoc rzekomy wyglądem przypomina czerwone kulki. Kwiatostan głogu zbiera się w okresie kwitnienia (maj–czerwiec). Zbiór owoców następuje jesienią, tuż przed ich pełną dojrzałością (sierpień–wrzesień).
Bogactwo wartości
Głóg jest rośliną o wyjątkowych walorach zdrowotnych. Szczególnie polecany jest osobom zagrożonym chorobami serca i zbyt wysokim ciśnieniem. Głóg cechuje się bogactwem składników, takich jak: flawonoidy (wykazują działanie przeciwnowotworowe) i procyjanidyny. Znajdziemy w nim: garbniki, saponiny, aminy oraz kwasy triterpenowe i kwasy fenolowe, olejek eteryczny (w kwiatach), a także fitosterole. Głóg to również źródło witaminy C, witamin z grupy B, w tym PP (B3), zawiera także nieco witaminy A.
Właściwości lecznicze
Kwiaty i owoce głogu są składnikiem wielu preparatów, ale głównie nasercowych oraz obniżających ciśnienie. Poprawiają ukrwienie mięśnia sercowego, zwiększają przepływ wieńcowy krwi, wspomagają kurczliwość mięśnia sercowego oraz powodują rozszerzenie naczyń wieńcowych serca, a przez to lepszy przepływ krwi. Dodatkowo łagodnie obniżają ciśnienie krwi.
Flawonoidy zawarte w kwiatostanach i owocach mają działanie przeciwrakowe, zwiększają diurezę i zapobiegają występowaniu obrzęków oraz odkładaniu się kamieni w układzie moczowym (zapobiegają złogom i kamicy moczowej). Świetnie wpływają na układ krążenia. Sprawiają, że serce pracuje lepiej. Ich rozkurczająca moc wpływa łagodząco także na bóle menstruacyjne. Procyjanidyny posiadają aktywność przeciwutleniającą (zmiatają wolne rodniki) i hamują procesy utleniania lipidów. Ekstrakty z głogu działają uspokajająco, odprężająco, łagodzą przez to niepokój, zmniejszają lęk i kołatanie serca. Wyciąg z kwiatów głogu jest jednym z głównych składników preparatów stosowanych przy urazach i obrzękach grożących zakrzepowym zapaleniem żył. Owoce zaś wzbogacają mieszanki witaminowe o właściwościach wzmacniających. Błonnik pomaga w walce z zaparciami i poprawia trawienie. W polepszeniu trawienia bierze udział również wit. PP, dzięki której lepiej trawimy białka, tłuszcze i węglowodany. Witamina C wzmacnia odporność organizmu.
Podsumowując – głóg pomaga w następujących dolegliwościach:
- nerwobóle,
- choroby serca (choroba wieńcowa, zaburzenia rytmu serca),
- nerwica,
- nadciśnienie,
- zaparcia,
- obniżona odporność,
- bolesne miesiączki,
- infekcje dróg moczowych,
- stres (głóg ma delikatne działanie uspokajające),
- bezsenność.
Głóg wykazuje też dużo właściwości kulinarnych. Głóg można spożywać w postaci przetworów, win, nalewek i herbatek, a także zwykłych wywarów, czyli owoców i kwiatów głogu zalanych wrzątkiem. Głóg, jak każde zioło, nie działa natychmiastowo – trzeba dać mu czas i przyjmować go regularnie.
szalwia glog_2022 1_3 205×88spis reklam abc IX 2023szalwia glog_2022 1_3 205×88