Aronia – super owoc

Aronia wyróżnia się rekordową zawartością polifenoli, przez co nazywana jest przez znawców tematu „czarnym złotem”.

 

Pod względem zawartości polifenoli „bije na głowę” nie tylko inne owoce oraz warzywa, lecz także m.in. zieloną herbatę, imbir czy czerwone wino. W kategorii produktów spożywczych o wyjątkowych walorach odżywczych i zdrowotnych aronia jest jedną z największych „gwiazd”.

 

Cenne polifenole

Polifenole to bioaktywne związki roślinne, które nadają roślinom barwę. Odpowiadają także za ich charakterystyczny cierpki i gorzki smak. Ponadto chronią rośliny przed grzybami, bakteriami, owadami oraz przed promieniowaniem UV. Wszystkie polifenole pełnią w organizmie człowieka bardzo ważną rolę – są antyoksydantami, dzięki czemu wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwnadciśnieniowe. Polifenole stanowią bardzo liczną i zróżnicowaną grupę związków, wśród których wyróżnia się m.in.: kwasy fenolowe, flawonoidy, stilbeny i lignany.

Aronia zawiera wyjątkowo dużą ilość polifenoli. Najwięcej jest antocyjanów oraz procyjanidyn. Według współczesnych badań farmakologicznych aronia ma wiele działań prozdrowotnych. Bogate w antocyjany ekstrakty z owoców aronii posiadają właściwości przeciwutleniające, antymutagenne, kardioprotekcyjne i przeciwcukrzycowe. Liczne badania potwierdzają, że wzbogacanie diety w polifenole, których dobrym i naturalnym źródłem jest aronia, chroni przed miażdżycą, zawałem serca, udarem mózgu oraz spowalnia starzenie się organizmu. Związki te nie tylko chronią organizm przed licznymi chorobami, ale także łagodzą ich skutki.

 

Super żywność

Na tym jednak lista korzyści dla zdrowia oraz możliwych zastosowań aronii w profilaktyce i leczeniu chorób wcale się nie kończy. Spożywanie aronii lub jej przetworów jest zalecane osobom mającym problemy ze wzrokiem, ponieważ zawarte w aronii składniki bioaktywne poprawiają mikrokrążenie i zmniejszają kruchość naczyń włosowatych w obrębie narządu wzroku.

Polifenole spowalniają rozwój zmian i chorób neurodegeneracyjnych (upośledzenia funkcji mózgu postępującego z wiekiem lub wskutek niezdrowego trybu życia, nadużywania alkoholu, itp.).

Jak na prawdziwy „super owoc” przystało, aronia – poza samymi polifenolami – zawiera także mnóstwo innych cennych składników odżywczych: liczne witaminy (C, B2, B6, E, P, PP, K) oraz składniki mineralne (jod, molibden, mangan, miedź, kobalt, cynk, magnez, potas, żelazo, wapń), jak również kwasy organiczne, białka, błonnik, karotenoidy, ksantofile, kwasy tłuszczowe i wiele innych. To wszystko sprawia, że jagody aronii naprawdę zasłużyły na miano superżywności.

 

Cierpki smak

Mimo to nie są one pozbawione pewnych wad. Za największą uchodzi ich cierpki smak. Dlatego rzadko spożywane są w postaci świeżej, nieprzetworzonej. Najczęściej konsumowane są w formie soków, dżemów, ekstraktów lub liofilizatów. Na szczęście w każdej z tych postaci stanowią mniej lub bardziej zasobne źródło wymienionych wyżej prozdrowotnych składników.

Optymalna dawka aronii dla osoby dorosłej to pół filiżanki owoców lub filiżanka soku, lub łyżka stołowa płynnego koncentratu soku dziennie. Znawcy tematu podpowiadają, że warto korzystać też z mrożonych oraz liofilizowanych (suszonych w niskiej temperaturze) owoców aronii, gdyż zachowują one większość walorów świeżych owoców i jednocześnie są bardzo praktyczne w użyciu – można je zastosować jako dodatek do wielu dań, wypieków, deserów czy koktajli.

A zatem smacznego i na zdrowie!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *