Stawiamy rzeżuchę na świątecznym stole, bo taka jest tradycja. Ale ta bomba witaminowa zasługuje na więcej uwagi. Nie czekaj więc na święta!
Powinna gościć na naszym stole przez cały rok, a już z pewnością zimą i na przedwiośniu, kiedy trudniej o pełnowartościowe warzywa. Rzeżucha z powodzeniem je zastąpi, bo wiele z nich przewyższa wartością odżywczą. Dzięki temu, że jest rośliną kiełkującą, przyswajamy z niej więcej witamin niż z innych owoców lub warzyw. Trzeba ją jednak jeść na surowo, ponieważ każda obróbka termiczna odbiera jej cenne właściwości. Jest nieoceniona, kiedy dopada nas wiosenne przesilenie i czujemy się osłabieni.
W medycynie ludowej rzeżuchę nazywano „zdrowiem ciała”. Nic dziwnego, skoro była lekiem na pasożyty jelit i owrzodzenia skóry. Już wtedy wiedziano, że dezynfekuje jamę ustną i przewód pokarmowy.
Warto jeść rzeżuchę
Rzeżucha jest źródłem cennych składników odżywczych. Zawiera wiele witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem usuwającym z organizmu nadmiar wolnych rodników. Spowalnia procesy starzenia oraz zapobiega rozwojowi wielu chorób. Witamina C ułatwia wchłanianie żelaza, dlatego warto łączyć rzeżuchę z bogatymi w żelazo jajkami.
To także świetne źródło beta-karotenu, witaminy A, B1, B2, PP i K. Beta-karoten i wit. A wzmacniają naczynia krwionośne, stąd polecane są osobom cierpiącym na choroby układu krążenia i chorobę wieńcową. Beta-karoten zapewnia też prawidłowe funkcjonowanie wzroku i wzmacnia odporność, a witamina A poprawia stan naszej skóry, włosów i paznokci.
Dietetycy chwalą rzeżuchę za ogromne bogactwo soli mineralnych: żelaza i magnezu. Wskazane jest więc regularne jedzenie rzeżuchy przy dolegliwościach reumatycznych, infekcjach górnych dróg oddechowych oraz anemii. Warto, by swoją dietę o nią wzbogaciły kobiety w ciąży.
Pod względem zawartości wapnia rzeżucha jest drugą rośliną po orzechach laskowych. Dlatego też osoby chorujące na osteoporozę, zwłaszcza te, które nie tolerują mleka i jego przetworów powinny ją obowiązkowo wpisać w codzienne menu. Wapń jest ważnym składnikiem mineralnym i sprawia, że mamy mocne kości i zęby. Zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi. Dba również o sprawność mięśni i nerwów.
Rzeżucha obniża stężenie cukru we krwi, dlatego polecana jest osobom z cukrzycą. To działanie związane jest z obecnością chromu, który działa bezpośrednio na wydzielanie insuliny przez trzustkę. Ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu, poleca się ją również osobom z niedoczynnością tarczycy.
Rzeżucha w kometyce
Najpowszechniej używa się soku z rzeżuchy wymieszanego z miodem, w celu rozjaśnienia piegów. Rzeżucha ma też dobre opinie jako środek wzmacniający włosy, ponieważ zawiera siarkę, która zapobiega wypadaniu włosów, a także lecytynę wspomagającą ich porost. Wystarczy pół szklanki soku z rzeżuchy wetrzeć w mokre włosy i po 30 minutach zmyć, aby zobaczyć efekt w postaci zdrowo wyglądających i błyszczących włosów.