Rzeżucha – zdrowie ciała

Stawiamy rzeżuchę na świątecznym stole, bo taka jest tradycja. Ale ta bomba witaminowa zasługuje na więcej uwagi. Nie czekaj więc na święta!

 

Powinna gościć na naszym stole przez cały rok, a już z pewnością zimą i na przedwiośniu, kiedy trudniej o pełnowartościowe warzywa. Rzeżucha z powodzeniem je zastąpi, bo wiele z nich przewyższa wartością odżywczą. Dzięki temu, że jest rośliną kiełkującą, przyswajamy z niej więcej witamin niż z innych owoców lub warzyw. Trzeba ją jednak jeść na surowo, ponieważ każda obróbka termiczna odbiera jej cenne właściwości. Jest nieoceniona, kiedy dopada nas wiosenne przesilenie i czujemy się osłabieni.

W medycynie ludowej rzeżuchę nazywano „zdrowiem ciała”. Nic dziwnego, skoro była lekiem na pasożyty jelit i owrzodzenia skóry. Już wtedy wiedziano, że dezynfekuje jamę ustną i przewód pokarmowy.

 

Warto jeść rzeżuchę

Rzeżucha jest źródłem cennych składników odżywczych. Zawiera wiele witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem usuwającym z organizmu nadmiar wolnych rodników. Spowalnia procesy starzenia oraz zapobiega rozwojowi wielu chorób. Witamina C ułatwia wchłanianie żelaza, dlatego warto łączyć rzeżuchę z bogatymi w żelazo jajkami.

To także świetne źródło beta-karotenu, witaminy A, B1, B2, PP i K. Beta-karoten i wit. A wzmacniają naczynia krwionośne, stąd polecane są osobom cierpiącym na choroby układu krążenia i chorobę wieńcową. Beta-karoten zapewnia też prawidłowe funkcjonowanie wzroku i wzmacnia odporność, a witamina A poprawia stan naszej skóry, włosów i paznokci.

Dietetycy chwalą rzeżuchę za ogromne bogactwo soli mineralnych: żelaza i magnezu. Wskazane jest więc regularne jedzenie rzeżuchy przy dolegliwościach reumatycznych, infekcjach górnych dróg oddechowych oraz anemii. Warto, by swoją dietę o nią wzbogaciły kobiety w ciąży.

Pod względem zawartości wapnia rzeżucha jest drugą rośliną po orzechach laskowych. Dlatego też osoby chorujące na osteoporozę, zwłaszcza te, które nie tolerują mleka i jego przetworów powinny ją obowiązkowo wpisać w codzienne menu. Wapń jest ważnym składnikiem mineralnym i sprawia, że mamy mocne kości i zęby. Zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi. Dba również o sprawność mięśni i nerwów.

Rzeżucha obniża stężenie cukru we krwi, dlatego polecana jest osobom z cukrzycą. To działanie związane jest z obecnością chromu, który działa bezpośrednio na wydzielanie insuliny przez trzustkę. Ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego jodu, poleca się ją również osobom z niedoczynnością tarczycy.

 

Rzeżucha w kometyce

Najpowszechniej używa się soku z rzeżuchy wymieszanego z miodem, w celu rozjaśnienia piegów. Rzeżucha ma też dobre opinie jako środek wzmacniający włosy, ponieważ zawiera siarkę, która zapobiega wypadaniu włosów, a także lecytynę wspomagającą ich porost. Wystarczy pół szklanki soku z rzeżuchy wetrzeć w mokre włosy i po 30 minutach zmyć, aby zobaczyć efekt w postaci zdrowo wyglądających i błyszczących włosów.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *