Cukrzycę typu 2 można cofnąć?

Brytyjski naukowiec twierdzi, że przyczyną cukrzycy typu 2 jest tłuszcz w wątrobie i trzustce. Przy pomocy zmiany diety, można powrócić do zdrowia nawet przy trwającej 10 lat chorobie.

Według uzyskanych przez niego wyników przyczyna schorzenia jest prosta – powoduje je nadmiar tłuszczu w wątrobie i trzustce. Wątroba zaczyna wtedy słabiej reagować na insulinę i wytwarza więcej cukru oraz zwiększa transport tłuszczu do pozostałych tkanek. Tłuszcz w trzustce sprawia, że komórki produkujące insulinę przestają prawidłowo działać i przechodzą w tzw. „tryb przetrwania” – żyją, ale nie produkują potrzebnego organizmowi hormonu. Jednak już po 7 dniach od wprowadzenia przez chorych niskokalorycznej diety ilość tłuszczu w wątrobie znacznie spadała, a poziom glukozy, mierzonej na czczo, wracał do normy. Po 8 tygodniach natomiast spadała ilość tłuszczu w trzustce, a produkcja insuliny stabilizowała się na normalnym poziomie, podobnie jak poziom glukozy. Badacze pokazali, że u większości osób choroba może się cofnąć nawet, jeśli trwała przez 10 lat oraz że normalny metabolizm utrzymuje się przez długi czas, pod warunkiem, że nie dojdzie do zwiększenia wagi. Ich zdaniem nie powinno to stanowić większego problemu. Dieta opracowana na potrzeby eksperymentów była lubiana przez uczestników. U większości osób nie wiązała się z głodem czy zmęczeniem, ale powodowała poprawę samopoczucia. W pierwszej fazie stosowana jest niskokaloryczna dieta bez dodatkowych ćwiczeń fizycznych, aby obniżyć wagę. Potem następuje zaplanowane przejście do fazy drugiej – długofalowego utrzymania prawidłowej masy ciała przez umiarkowane ograniczenie kalorii ze zwiększeniem codziennej aktywności fizycznej. Obecnie trwa kolejne badanie pod kątem możliwości wprowadzenia tej metody do praktyki lekarzy pierwszego kontaktu.

 

Źródło: PAP

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *