Wybuchowa porcja zdrowia

 

Granat, to starożytny symbol miłości, płodności, witalności. Cudowna roślina mogąca zawierać do 1200 nasion, z których każde ma właściwości lecznicze.

 

Granat to małe drzewo osiągające do 6 m wysokości o nieregularnych, kolczastych gałęziach, dziko rosnące na terenie Pakistanu, Iranu oraz w Azji Mniejszej. Z botanicznego punktu widzenia owoce granatu to jagody kształtem i wielkością przypominające duże jabłka. Owoc z zewnątrz otacza skórzasta łupina wybarwiająca się na kolor od ciemnożółtego po purpurowy. Pojedynczy owoc może zawierać od 400 do 1200 nasion otoczonych osnówką, czyli galaretowatym, czerwonym miąższem.

Skórka – stanowiąca około 50 proc. masy całego owocu – jest źródłem proantocyjanidyn, flawonowi, elagotaniny. Osnówka w ponad 80 proc. składa się z wody, 20 proc. stanowi mieszanina cukrów z kwasem cytrynowym, jabłkowym, flawonoidami, antocyjanami. Dużym zaskoczeniem jest większa koncentracja witaminy C w granacie niż w cytrynie. Nasiona zawierają skrobię, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, witaminy, białko, cukry. Owoc granatu jest bogaty w witaminy, minerały, proteiny, węglowodany, tłuszcze.

 

Sok z granatów ceni się od niepamiętnych czasów. Był wykorzystywany do celów leczniczych w medycynie tradycyjnej, w tym w Yunani (tradycyjna medycyna persko-arabska) oraz Ayurvedzie (tradycyjna medycyna indyjska). Swoje działanie prozdrowotne granaty zawdzięczają obecności takich związków czynnych, jak antocyjany (grupa organicznych związków chemicznych z grupy flawonoidów) i kwas elagowy (organiczny związek chemiczny z grupy polifenoli), które mają działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, hepatoprotekcyjne, czyli ochronne dla wątroby oraz sercowo-naczyniowe. Świeży granat jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga utratę wagi i łagodzi zaparcia. W granatach znajdziemy też takie ważne składniki, jak folian, witamina K, witamina E, witamina B6, potas.

 

Atak na wolne rodniki

Nie jesteśmy w stanie zatrzymać procesu powstawania wolnych rodników w naszym organizmie, ale możemy skutecznie go neutralizować przez zmianę stylu życia, modyfikację diety. Stres oksydacyjny może przyczynić się do rozwoju cukrzycy, miażdżycy, procesów nowotworzenia. Warto sięgnąć po owoc granatu, który charakteryzuje się trzykrotnie silniejszymi właściwościami antyoksydacyjnymi w porównaniu do czerwonego wina i zielonej herbaty. Oznacza to, że skuteczniej chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, zmniejszając ryzyko raka i spowalniając starzenie się.

Przeciwutleniacze to związki chroniące komórki przed niekorzystnym wpływem środowiska, w tym przed zanieczyszczeniami, a także przed skutkami promieniowania ultrafioletowego. Są w stanie naprawiać te uszkodzenia DNA, które wynikają z oddziaływania otoczenia i mają związek z rozwojem raka. W tym kontekście można powiedzieć, że granaty wspierają profilaktykę antyrakową.

Udokumentowana aktywność wobec komórek rakowych obejmuje cztery aspekty: zahamowanie wzrostu komórek, zahamowanie powstawania naczyń krwionośnych (co ogranicza rozwój nowotworu), ograniczenie inwazyjności oraz nasilenie procesu programowanej śmierci komórek. Naukowcy potwierdzają skuteczność wobec komórek rakowych zlokalizowanych w obrębie sutka, jelita grubego, szpiku kostnego, wątroby. Badania donoszą również, że sok z granatów wspiera procesy zdrowienia u mężczyzn z rakiem prostaty. Znaleziono też dowody, że sok z granatów zmniejsza powikłania reumatoidalnego zapalenia stawów przez zmniejszenie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego.

 

Mocne serce

Sok z granatu skutecznie obniża ciśnienie krwi, ogranicza powstawanie płytek miażdżycowych oraz reguluje poziom cholesterolu w krwi. Zarówno zastosowanie soku, jak i oleju z nasion wywiera korzystny wpływ na kondycję układu krążenia oraz profil lipidowy. Istnieją dowody, że spożywanie granatów i picie soku z tych owoców, przynoszą sercu znaczące korzyści.

 

Dobre i złe bakterie

Działanie przeciwdrobnoustrojowe wynika głównie z obecności w skórce punikalaginy. To naturalny przeciwutleniacz, który pomaga spowolnić rozwój demencji i złagodzić stany zapalne towarzyszące m.in. chorobie stawów.

Stany zapalne jamy ustnej i gardła zgodnie z zaleceniami medycyny ludowej leczono z wykorzystaniem wyciągów z łupin. Owoc granatu ogranicza wzrost szczepów bakterii rozwijających się w przyzębiu. Sytuację odwrotną, tj. rozrost kolonii szczepów probiotycznych, zaobserwowano w obecności ekstraktu z przetworzonych owoców.

 

Piękna skóra

Zastosowanie owocu granatu w kosmetologii wynika z silnego działania przeciwzapalnego, wygładzającego zmarszczki, łagodzącego podrażnienia, nawilżającego, ujędrniającego, złuszczającego. Obecny tylko w owocach granatu kwas punikowy z grupy kwasów omega-5 wykazuje bardzo silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu skutecznie hamuje procesy starzenia się skóry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *